Det var aldri aktuelt å rive det gamle huset. Ikke bare fordi det er vernet, men også fordi det har en spesiell plass i hjertet til Heidi Bø Sangedal, som bodde i huset til hun var seks år.

Å bo der var heller ikke aktuelt. Så hva skulle de gjøre? Nabo og arkitekt Gordon Sunde hadde løsningen.

Arkitekt i nabolaget

Det er landlig idyll på øya Fogn i Finnøy kommune. Beitende sauer, traktordur og velstelte gårder og tun.

Huset sett ovenfra. Det bor bare 333 personer på Fogn, viser tall fra 2017, men øya står bak rundt 15 prosent av den norske tomatproduksjonen. Foto: Fredrik Refvem
Landlig idyll på Fogn. Foto: Fredrik Refvem

Familiens hus skiller seg ut. Det består av to deler. Et vakkert gammelt, hvitmalt hus i tradisjonell stil, som via en skråstilt gang er knyttet sammen med et hus i moderne stil. To enheter i ett hus hvor gammelt møter nytt.

Det er lett å se tanken bak denne uvanlige konstruksjonen. Den skråstilte gangen skal visualisere en god, gammeldags låvebro, der den moderne delen er «låven».

Det er arkitekt Gordon Sunde som står bak bygget. Selv bor han bare et steinkast unna Heidi og Morten, som har vært nære venner siden ungdommen.

Gordon Sunde, til høyre, er nabo, venn og ettertraktet hustegner. Det var han som kom opp med ideen om å forene nytt og gammelt. Den skråstilte gangen skal ligne en låvebro. Foto: Fredrik Refvem
En gang var dette en kasse som Mortens far, Ottar Sangedal, brukte til tomater og agurker. Nå har den fått nytt liv som blomsterkasse. Foto: Fredrik Refvem

– Ideen kom da jeg fikk se et gammelt fotografi som viste at det en gang lå en låve i tunet, sier Gordon Sunde.

Heidi nikker.

– Det stemmer, det stod en gammel låve i tunet da jeg var liten. Men den ble revet på 90-tallet en gang.

Hun forteller at det gamle våningshuset ble vevstue for hennes mor og andre kvinner i bygda etter at familien flyttet ut.

– Det stod flere store vever i de to stuene, sier Heidi, som minnes «kåneprat» og «kaffidrøs» og lyden av skyttel og trøer.

Men alt godt har en ende, også vevstua på Fogn. Etter det stod huset tomt i flere år.

Det er to soverom i det gamle huset. Tak, bjelker og gulv var pillråttent og måtte byttes ut. Foto: Fredrik Refvem
For å komme fra den ene til den andre delen må man gjennom denne døra. Stolen kommer fra den gamle skolen på Fogn. Foto: Fredrik Refvem
Solfylt veranda med upåklagelig utsikt mot Finnøy. Foto: Fredrik Refvem

– Det gikk som det vanligvis går med hus som ikke er i bruk, sier Heidi, som syntes det var trist å se barndomshjemmet forfalle.

Totalrenovering

Årene gikk. Heidi og Morten giftet seg, stiftet familie og flyttet til Bodø. Huset på Fogn stod fortsatt til forfall. Frem til Heidi og Morten tok grep i 2005.

– Siden vi begge er fra Fogn, var det hele tiden meningen at vi skulle flytte hjem igjen en gang. Vi hadde også lyst på et eget sted å bo når vi var hjemme på besøk, sier Heidi.

Dermed startet oppussingen. Det viste seg å være litt av en jobb. Bygget var i så dårlig forfatning at det måtte totalrenoveres.

Nytt tak, ny kledning, nye vinduer. Det lokale byggefirmaet Miljø Bygg fikk jobben.

– De har også satt opp den nye delen, så her er både byggefirma og arkitekt kortreist, sier Morten.

Inspirert av gårdstun

Som feriehus fungerte det perfekt, men med tre små gutter var det ikke et sted de kunne bo permanent. De trengte mer plass, og et mer praktisk hus.

De bestemte seg for å bygge nytt, og begynte å se seg om etter egnede tomter. Men hva med det gamle huset?

– Det er vernet og kunne ikke rives. Ikke ville vi heller. I alle fall ikke jeg, sier Heidi.

Det var parets venn og nabo, arkitekt Gordon Sunde, som kom opp med løsningen:

– Hvis du ser på flere av gårdene rundt her, har de låve med god gammeldags låvebro. Tanken var å visualisere dette, sier han, og forklarer at den skråstilte gangen som binder husene sammen er «låvebroen», mens den moderne delen er «låven».

– På denne måten får tunet tilbake noe av sin opprinnelighet, det gamle huset blir bevart og familien har fått en moderne og funksjonell bolig, sier Gordon.

En gang var det gamle huset vevstue. I den ene stuen står to godstoler med tepper og puter som Heidis mor har vevd. Hun står også for flere av teppene på gulvet. Foto: Fredrik Refvem
Små vinduer slipper lys inn på spisebordet. Utenfor beiter naboens sauer. Foto: Fredrik Refvem

Brukes som gjestehus

Den nye delen har en grunnflate på omtrent 100 kvadratmeter. Den gamle delen er rundt 120. Til sammen har de to husene et bruksareal på rundt 330 kvadratmeter. Funkisdelen består av stue, kjøkken, en romslig loftstue, to bad og fire soverom.

– Vi bruker bare den nye delen, mens det gamle foreløpig fungerer som gjestehus, sier Heidi.

Med tre gutter i familien er det alltid liv og røre i heimen. Her gjør eldstemann Sondre (13) lekser, Oscar (11) hjelper mor Heidi med å steke vafler og Håkon (9) spiller fotball. I andre etasje har guttene et eget rom med fotballspill, lego og kasser fulle med leker. Foto: Fredrik Refvem
Maleriet over sofaen er signert Bjørn Eriksen, kunstner fra Bergen som har gjort fognabu av seg. Foto: Fredrik Refvem
En krakk har fått nytt liv med en gammel kofte. Foto: Fredrik Refvem

Det er lavt under taket og tykke bjelkevegger i den gamle delen.

– Vi liker kontrastene mellom det moderne og det nostalgiske, og vi har også forsøkt å innrede de to delene deretter, sier Heidi.