Sommeren er godt i gang, men vi har forhåpentligvis mange uker igjen med sol og varme. Det er godt tilbringe tid hagen eller på terrassen, og utsyn til lys, luft og grønt gjør fantastisk godt! Det er ikke størrelsen på uterommet som er det viktigste, men det kan være lurt å planlegge litt, slik at uteområdet er tilpasset ditt området, og ikke minst norsk sommer.

PLANLEGGING:

Det første man må gå i gang med for å skape et godt uteområde er å planlegge. Det viktigste er å kartlegge sol og vindforholdene. Hvor kommer sola opp? Hvor går den ned? Hvor er sola når man kommer hjem fra jobb? Har man et hus med uteområde på skyggesiden, kan man fint utnytte det, og lage en fin uteplass, man må bare være bevist på hva plassen kan brukes til. En hyggelig plass med frisk luft, mye grønt, og en varmeovn kan gjøre nytten.

Om du har muligheten til å nyte synet av uterommet ditt når du er inne, så skaper dette en fin og hyggelig atmosfære. Foto: Camilla Ribe

SAMMENHENG:

Når jeg innreder, syntes jeg det er veldig viktig og skape en sammenheng mellom ulike soner og rom. Hvis man i tillegg klarer å inkludere uteområdet, får man en større romfølelse og bedre utnyttelse av kvadratmeterne. Grensene mellom ute og inne blir også litt visket ut, slik at man visuelt vil føle at stua fortsetter ut på terrassen eller plenen, og motsatt. Selv på vinteren kan man trekke oppmerksomheten ut på terrassen, eller uteområdet med å lyse opp eller bevist bruke belysning utenfor.

PLANTER:

Ved hjelp av planter og busker skaper man enkelt ulike soner, slik at spiseplassen, sofagruppa og solplassen blir mer intim. Spesielt på kveldene blir det ekstra hyggelig, da man får en lunere følelse, samtidig som plantene er med på å skjerme for både vind og innsyn.

Grønne vekster får vi ikke nok av. Tenk deg et uteområde uten planter, busker eller noe grønt! Farger og former er med på å skape spenning. Ikke minst er det hyggelig og veldig fint å hvile øynene på.

Og plasserer du for eksempel en palme på terrassen, ja så føler i hvert fall jeg at jeg kommer 100 mil lenger sør, til sol og varme.

Så får vi heller sitte med ullgenser, pledd og varmeovn over oss.

Nå har jeg lært at det er ingenting som heter ”grønne fingre”, men ”skitne fingre». Hvis du verken har ”grønne fingre”, eller et ønske om ”skitne fingre”, er mitt tips at du bør gå for kunstige planter.

Det funker nok ikke for alle, men hjemme hos oss passer det perfekt med kunstige busker på terrassen. Det beste er at man kan reise bort uten å måtte få noen til å vanne og stelle blomstene.

Skap kontraster ved å kombinere ulike materialer som for eksempel tre, metall og betong. Foto: Camilla Ribe

BELYSNING:

Belysning skaper en god stemning når sola går ned og mørket legger seg Med riktig belysning får du med en gang et mye hyggeligere uteområde. Pass på at du får belysning av god kvalitet, slik at det kan ligge ute hele året.

Med belysning utendørs slipper man også å stirre rett inn i store mørke vindusflater på vinterstid, men du får noe å feste blikket på utenfor.

Fakler og stearinlys som blafrer i vinden er også et godt tips som gjør det ekstra lunt og koselig.

MØBLER:

Utemøbler er viktig, og her er det mange valg å ta.

Pass på at du innreder uteområdet etter sol og værforhold. Slik at solsengene er plassert der sola er midt på dagen, og spisebordet/ sofagruppa der man kan nyte sola ut i de sene nattetimer.

Utemøbler trenger ikke være dyrt. Noen trebukker, ei plate og noen puter, kan fort bli et langt spisebord med plass til mange.

Parasoller er et must på uteområdet. De er like nyttige også kveld, og ikke kun for å skygge for sola på dagtid. De er med på å lune, og så kan de være fine å henge lykter eller lyslenker i, og skulle det komme noe lett dusk regn, kan den fungere som en liten paraply.

Har man god belysning, grønne planter og hyggelige soner, gjenstår det bare å forberede seg på at man bor i Norge, og at det ofte kan gå lang tid mellom kveldene hvor temperaturen holder seg ut i de sene nattetimer. Så et siste tips på tampen er å ha noen ekstra pledd liggende. God sommer!