Er du på jakt ettersmarte tips til rimelig innredning? Vil du samtidig vite hvordan man jukser husets vegger mer trendy? Ja, da er dette saken for deg.

Interiørarkitekt Bernt A. Pedersenlot det gå sport i å spareda han bygde om ferieleiligheten i Tønsberg.

Og kanskje er trenden i ferd med å snu, eller kanskje er det bare Bernt som går mot strømmen. For hvor mange trange flerromsleiligheter er vel ikke blitt forvandlet til rommelige studioleligheter de siste årene? Hvor mange vegger har vel ikke måttet vike for ønsket om lys, luft og look?

PÅ BUDSJETT: Da Bernt innredet på lavbudsjett, var det en selvfølge å beholde HTH-kjøkkenet slik det var. I tillegg supplementerte han med nye overskap fra Ikea Foto: NIKLAS HART

Bernt gjorde motsatt, han laget et ekstra soverom, og likevel virker leiligheten større nå enn den gjorde før. Hva er det han vet, som ikke vi vet? Og hvilke triks brukte han for å få leiligheten til å virke større?

Gikk løs på plantegningen

Da Bernt overtok sentrumsleiligheten i Tønsberg, var planløsningen den første som fikk gjennomgå. Nå er det ett soverom i hver ende av leiligheten, med en kompakt kjøkkenstue i midten. Den nye løsningen gjør det mulig å ha gjester på overnattingsbesøk uten å henvise til sofaen.

Ettersom soverommene ligger et stykke fra hverandre, var det ikke kritisk med lydtette vegger. Derfor har Bernt utnyttet hulrommene til oppbevaring. Skapene på soverommet er plassert inne i veggen snarere enn på veggen, simpelthen for å vinne de ti ekstra centimeterne. Grepet er både smart og diskret.

Mer iøynefallende er alle stripene som kjennetegner mange av Bernts offentlige og private prosjekter.

— Jeg elsker striper!

– Ja, jeg elsker jo striper, men jeg bruker dem ikke bare fordi de sammenfaller med min egen smak. De har en funksjon også. Horisontale striper skaper inntrykk av at rommet er bredere enn det er. Det fungerer spesielt godt når takhøyden er brukbar, slik den er her, mener interiørarkitekten.

Valget av runde bord og runde gulvtepper er heller ikke tatt ut av løse luften.

– Vinklene i leiligheten er skjeve, og disse skjevhetene blir forsterket når man møblerer med firkantede, rettvinklede bord og tepper. Jeg vet det, for jeg har prøvd. Runde former demper det skjeve inntrykket, sier Bernt.

Bernt har den interiørfaglige verktøykassen i kroppen, men møblene måtte kjøpes. Målet var å innrede på lavbudsjett, og med unntak av Le-Klint-lampen over spisebordet, holdt han seg til planen.

– Det er tidkrevende å kjøpe på Finn, i hvert fall når man leter etter spesifikke ting. Fordelen er jo at man får sakene med én gang, og slipper å vente seks til åtte uker slik man ofte må når man handler møbler i butikk. For en utålmodig person som meg, er det et stort pluss. I tillegg til prisen, da, sier Bernt.

MIDT I BYEN: Den lille fritidsleilighet på 44 kvm ligger midt i Tønsberg sentrum. Foto: NIKLAS HART

Les også:

Bor du trangt? Da trenger du disse møblene

Slik innreder du på et lite bad

10 tips for mer plass på soverommet

Om prosjektet

Hvem bor her? Bernt A. Pedersen, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Opplevelsesdesign.

Hva ser vi? En ombygd ferieleilighet på 44 kvm i Tønsberg sentrum.

Hvorfor ser vi på det? Interiørkunnskap møtte spareglede da to rom ble tre.

Artikkelen er publisert på klikk.no