Nybolig betyr ikke nødvendigvis ferdig bolig. Veldig mange endrer gulv, kjøkken eller baderomsfliser når de kjøper ny bolig. Halvparten av boligkjøperne til Obos forandrer på standardløsningen i nyboliger, og de bruker opp mot 500.000 kroner på endringen.

– Man må være klar over at det sannsynligvis blir dyrere enn man har tenkt. Sånn er det bare, mener Olav Kasland, boligpolitisk talsmann i Forbrukerrådet.

Men hva er det som gjør at den helt nye leiligheten kan bli en halv million dyrere enn fastprisen?

Sjekk prislisten fra Obos og Veidekkes prosjekt Gartnerkvartalet lenger ned i saken. Vi har sammenlignet flere av prisene med priser vi har funnet på nett.

Levering, montering og fjerning av emballasje

Våre undersøkelser viser at prisen på tilvalg for eksempelvis en kran eller et toalett ligger langt høyere enn om man skulle kjøpt varen i butikk. Men når man vurderer prisen for tilvalg, må man ikke glemme at den inkluderer levering, montering, fjerning av emballasje og koordinering, påpeker Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Obos. Det er Obos og Veidekke, som selger Gartnerkvartalet.

Åge Pettersen Foto: Stine Moen

– Det er helt ferdig og klart når man flytter inn. Parkett for eksempel. Det er noen som må gjøre jobben med å legge gulvet, sier Pettersen.

– Monteringskostnaden bør vel være en del av prisen for boligen? Man må legge gulv uansett.

– Vi planlegger et bygg med innredning, strømføring med kabler og så priser vi det. Det legges til rette for at kjøperen kan sette sitt preg på boligen, og vi gir dem valgmuligheter. Men hvis man velger et annet armatur for eksempel, må man omprogrammere. Tegningene må oppdateres og håndverkeren må få beskjed, sier Pettersen.

Det mest kostbare å endre, er kjøkken, men det også der folk oftest gjør endringer. Spesielt voksne kjøpere endrer på kjøkkenet. Unge voksne bytter gjerne på flisene på badet.

– Anbefalingen vår er å ha litt midler til rådighet når man skal kjøpe ny bolig. Alle liker ikke det samme, det vet vi. Derfor har man mulighet til å gjøre noen valg selv.

Skal bli enklere

Det er færre tilvalg på elektrisk og gulv nå enn tidligere. El-standarden NEK 400 sørger for at nybygg leveres med et visst antall stikkontakter. Og Obos har oppdatert standardgulvet i de fleste prosjekter til hvitpigmentert 3-stavs eller 1-stavs. Det gjør at færre går for tilvalg på gulvet, ifølge Pettersen.

Nå jobber Obos med et digitalt program som skal gi bedre oversikt og flere muligheter for tilvalg enn i dag. Tilvalgsprosessen skal bli enklere for kjøperne fremover, lover Pettersen.

– Bruker ikke luksusvarer

Tilvalg gir mye logistikk for utbygger, kundehåndtering og kommunikasjon, påpeker Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

– En blokk med 20 leiligheter gir 20 varianter. Tilvalg og endringer krever mange telefoner og gir muligheter for misforståelser, sier Øye.

Han ser et forbedringspotensial når det gjelder tilvalg:

– Utbygger må formidle tydelig hva tilvalgene koster og hvordan det ser ut. Vi kjøper bolig et par ganger i livet. Vi må være sikre på hva vi har valgt.

Folk er ikke villig til å betale mer for prosjektet om standardparketten er kjent merkevare, erfarer Øye. Derfor bruker ikke utbyggere luksusvarer.

– Kan utbygger utnytte tilvalgsprosessen til å tjene mye penger?

– Det kan de, men jeg tviler på at det er en melkeku. Utbygger får kjøpt kjøkken billigere og sånn, men jeg tror det er boligen de tjener på, sier Øye.

– Standarden man får er normalt grei. En del av de profilerte merkevarene gir anbud i byggeprosjekter. Boligkjøpere er ganske beskyttet mot feil og mangler, så de må levere god standard. Det er viktig at utførelsen er god, at det ikke er noe feil, sier Øye. Foto: Eszter Simone

Derfor kan det bli dyrere

Hvis du kjøper det som er på tilvalgslisten, er det mye mindre kvanta og dårligere pris enn standard, forklarer Per Jæger, administrerende direktør Boligprodusentenes forening.

– Noen utbyggere tjener penger på tilvalg, men ikke alle tjener penger på det. Se for deg at samme kjøkken settes opp 100 ganger. Da går det raskt etter hvert. Når noe skal endres, tar det tid og koster penger, sier Jæger.

– Kan man prute hvis man finner produktene billigere et annet sted?

– Det vil alltid være mulig å diskutere pris, men ikke alle vil gi rabatt. Er prosjektet tungsolgt, kan folk få gjøre en egeninnsats, sier Jæger.

Utbyggerne prøver vel å kalkulere etter beste evne, mener Per Jæger. Når kunden får tilvalgene, føles det kostbart i forhold til hva du tar ut. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vil det finnes utbyggere som spekulerer i å levere for lite kjøkken, for få stikkontakter og sånt, så du må bruke penger på tilvalg?

– Man er godt dekket med stikkontakter, på grunn av normen Nek 400. Når det gjelder kjøkken, bruker folk gjerne mye tid og penger på det. Men hva er godt nok i en kjøkkenleveranse? Her er det mange meninger og variabler. Samtidig er det nok god betalingsvillighet for kjøkken.

Kan miste garantien

Riktig og tydelig prisinformasjon er viktig, mener Tonje Hovde Skjelbostad, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

– Prisene skal være riktige, dekkende for det som inngår i de ulike tilvalgene og skal selvsagt inkludere moms. Som forbruker skal man kunne se hva det totalt koster med tilvalg; typisk påslag på materialer, samt tillegg for arbeidet som blir gjort, sier Skjelbostad.

– Du må selv vurdere hvilke tilvalg du ønsker. Og ser du at det er ting ved boligen du vil ønske å oppgradere, må du vurdere kostnaden på tilvalget opp mot hva det vil koste å gjøre dette selv, sier Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet. Foto: Morten Uglum

Tilvalgene skal dessuten presenteres på en riktig måte. De skal ikke være villedende med tanke på hvilke produkter og leverandører tilvalgene kommer fra, forklarer hun. Er kjøkkeninnredningen eller parketten markedsført som eksklusiv, da skal den være eksklusiv.

– Man bør også sjekke ut om man ved å endre på ting selv, uten å bruke fagfolk, kan miste retten på garantien fra utbygger, legger hun til.

Prisliste-eksempel på tilvalg, Obos’ Gartnerkvartalet

Prisene er sjekket uke 14 og 15. Vi tar forbehold om feil ved priser og modellfeil. Alle priser er funnet på norske nettsider og er inkludert merverdiavgift. Vi har ikke sjekket priser for elektrisk, for eksempel montering av ekstra stikkontakter og så videre.

Alle endringsforespørsler koster 6500 kroner uansett om de er gjennomførbare eller ikke.

Dusj:

  • Standard dusj: Oras Apollo 520. (449 kroner på Megaflis.no)

  • Tilvalg dusj: Oras Cubista 2892. Pris tilvalg: 11.875 kroner. (Pris på nett: 7917 kroner på Billigvvs.no)

Gulvfliser:

  • Standard gulvfliser: mørk grå.

  • Tilvalg: 4800 kroner ekstra om man vil ha brune, sandfargede eller lys grå fliser.

Veggfliser:

  • Standard veggfliser: hvite, keramiske gulvfliser 20x40 cm.

  • Tilvalg: 6800 kroner ekstra om man vil ha grå, mørkegrå eller beige fliser i samme standard og format på veggen.

Foto: Skjermbilde prisliste

Servantkran:

  • Standard kran: Oras Safira 1013. (Finner den ikke for salg)

  • Tilvalg kran, alternativ 1: Oras Cubista 2810. Pris tilvalg 3000 kroner. (Pris på nett: 1419 kroner på Rørgrossisten)

  • Tilvalg kran, alternativ 2: Oras Vega 1810. Pris tilvalg 2500 kroner. (Pris på nett: 1308 kroner via Prisjakt, OVV.no)

Toalett:

  • Standard toalett: Gustavsberg 5530. Vegghengt toalett med innkasset sterne. Soft-close dolokk. (Pris på nett: 939 kroner på Rørgrossisten)

  • Tilvalg toalett: Duravit Starck 3: 4000 kroner tilvalg. (Pris på nett: 1856 kroner Billigvvs.no.)

Elbillader:

  • Evlink Smart Wallbox fra Schneider Electric, 3,7 KW, 31.500 kroner. Koster 9594 kroner på Clas Ohlson. Clas Ohlsons er ikke inkludert montering.

Illustrasjon fra Gartnerkvartalet. Foto: Illustrasjon: Oxivisuals

Kjøkkenkran:

  • Standard kran: FM Mattsson Siljan. (Pris på nett: 1719 kroner vvskupp.no)

  • Tilvalg kran, alternativ 1: Hansgrohe Metris 320: 6500 kroner. (Pris på nett: 2843 på vvskupp.no)

  • Tilvalg kran, alternativ 2: Hansgrohe Talis S Variarc 270, tilvalg: 8125 kroner. (Pris på nett: 2859 kroner på wattoo.no)

Ventilator:

  • Standard ventilator er hvit. Ventilatorhette i børstet stål: 3250 kroner.

  • Tilvalg ventilator: Ventilatorhette Orion børstet stål, (fristen for endring var utløpt. Den utløser omprosjekteringsgebyr for elektro på 4875 kroner): 20.150 kroner. (Pris på nett: 11.730 kroner på vvskomplett.no)

Elektro:

Alle endringer fører til at tegningen må endres. Legge til eller flytte stikk og bytte fra bryter til dimmer, fører til at tegningene må endres. Det utløser administrasjonstillegg/omprosjekteringskostnad på 4875 kroner.

  • Ekstra benkearmatur med stikk 1x18W. 3250 kroner tilvalg. Finner mer enn ti lignende på nett som koster under tusenlapp.

  • Bytte ut benkearmatur med downlightslist, 3075 kroner for list med tre spotter. Pris på Ledonline.no 1549 kroner.

  • Bevegelsesføler: 2375 kroner

  • Dimmer: 2700 kroner

  • Ekstra bryter på eksisterende kurs: 1475 kroner

  • Ekstra lampepunkt: 1475 kroner

  • Flytting av bryter innenfor samme rom: 825 kroner

  • Flytting av lampepunkt innenfor samme rom: 825 kroner

  • Downlight 7W LED, levering og montering uten dimmer i nedsenket himling i entré: 3175 kroner.

  • Etablering av ekstra internett-uttak: 1600 kroner per stk.

  • Etablering av ekstra telefoni: 1600 kroner per stk.

  • Etablering av ekstra TV-uttak: 1600 per stk.

  • Switch: 1725 kroner per stk.

  • Tomt trekkerør: 1300 per stk.

  • Omprosjekteringer elektrotegninger: 4875 kroner. Rimeligere om det er flytt av en stikkontakt. 3250 kroner.

  • fra dobbel til firepunkts stikk: 900 kroner

  • 6-veis: 1400 kroner

  • Ekstra stikk på sikringskurs: 4400 kroner.

  • Ekstra dobbel stikkontakt: 1475 kroner.

  • Flytting av stikkontakt: 825 kroner

  • USB-lader: 2050 kroner

Kobling av oppvaskmaskin: 2900 kroner

Endring av plantegning: Hvis plantegningen endres ved tilvalg, koster omprosjekteringskostnad for arkitekt 3350 kroner.

Kjøkkenfront:

  • Standard er grå, men man kan endre til lys grå, mørk grå eller hvit uten kostnad.

Kjøkkenpakke 1: 28.500 kroner

  • Innbyggingsovn: HB 437GCB0S = 7559 kroner på elkjøp

  • Induksjonstopp: EU 611BEF1X = 5990 på prisjakt (men ikke tilgjengelig da vi søkte)

  • Oppvaskmaskin: SN 836X00KE = 10.999 kroner på Siemens’ nettsider

Til sammen: 32.107 kroner

Kjøkkenpakke 2: 38.500 kroner

  • Innbyggingsovn: HB 874GCB1S = 15.899 på Siemens’ nettsider

  • Induksjonstopp: ED 677FSF1X = Finner ikke pris

  • Oppvaskmaskin: SN 836X00ME = 12.099 kroner

Veggfarge:

  • Alternativ veggfarge i ett rom: 3975 kroner per fargebytte.

  • Alternativ veggfarge i hele leiligheten: 4975 kroner per.

Innerdører: (Bytter man ut én dør, bytter man ut alle)

  • Standard: Easy (Pris på nett: 595 kroner på bygghjemme.no)

  • Tilvalg, alternativ 1: Easy GW01 2100 kroner. (Pris på nett: 4060 kroner på bygghjemme.no)

  • Tilvalg, alternativ 2: Unique 01L, 1300 kroner per stk. (Pris på nett: 1399 kroner på Byggmakker)

  • Tilvalg, alternativ 3: Unique GW01L, 3075 kroner per stk. (Pris på nett: 3949 kroner på bygghjemme.no)

Parkett:

  • Ask Natur Vanilla Matt 3-stav, standard.

  • Eik Living Vanilla Matt 3-stav, standard.

  • Eik Markant 1-stav, standard.

  • Tilvalg parkett: Eik Natur Vanilla 1-stav. 420 kroner per kvm.