Etter flere år med kraftig prisstigning i boligmarkedet har det roet seg ned de siste månedene. Boligprisene synker, og nå er det plutselig kjøpers marked.

Hvilke grep kan man som selger gjøre, for å få så høy pris som mulig?

Det har vi spurt to eksperter om:

  • Hans Christian Espenes, salgssjef Heimdal Eiendomsmegling og programleder i TV3-programmet Boligjakten.

  • Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig Forbrukerrådet.

1. Vær forberedt på at det kan ta tid

– Man bør ha et avklart forhold til banken og være forberedt på at det å selge eiendommen, kan ta tid. Når renten er så lav, er det ikke så dyrt å vente med å selge. Du kan ha boligen ganske lenge før du må gå ned 300.000 i pris. Det å være litt tålmodig som selger, er lurt, sier Hans Christian Espenes.

– Du kan måtte ta stilling til om du bør si nei til et tilbud i budrunde og heller prøve igjen på nytt. Vær klar over at det kan ta tid å selge boligen, sier Thomas Bartholdsen.

FORBRUKERRÅDGIVER: Thomas Bartholdsen jobber i Forbrukerrådet, der han er fagdirektør for bolig. Foto: Kjell Håkon K. Larsen

2. Tenk gjennom om du skal bruke eiendomsmegler eller ikke

– Tenk gjennom om du kan gjøre salgsjobben selv. Det koster penger å bruke megler. Det finnes flere firmaer som tilbyr advokatoppgjør, tinglysning, kontrakt og overføring av penger, sånn at kjøper og selger er trygg. Og det finnes firmaer som tilbyr markedsføringsløsninger som samlet blir en mye lavere kostnad enn å engasjere en megler. Bruk litt tid på å se på disse alternative løsningene, og sjekk «selg selv-vettreglene», sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

På dette punktet er de to ekspertene uenige:

– Jeg vil på det sterkeste avstå fra å selge selv. Jeg gjør ikke det selv engang, sier Hans Christian Espenes.

– Som privatperson har man ingen føling med hva som rører seg i markedet, og de dyktigste meglerne jobber hardt med kjøpslister. I tillegg vet kjøperen at du har spart penger på ikke å bruke megler, og de vil selvsagt presse deg på pris, mener eiendomsmegleren.

3. Bestem deg for hva du synes boligen er verdt

– Det du uansett må ta stilling til, er hva boligen er verdt. Enten du selger selv eller via megler, så vil det komme bud, og du må ta beslutningen. Vil jeg selge til denne prisen? Skaff deg oversikt over hva tilsvarende boliger er solgt for i ditt boligområde. Hvis du ser boliger som er blitt solgt i nabolaget ditt, kan du sende en melding til megler og spørre hva prisen ble. På den måten får du en forståelse for hvor mye du kan forvente å få for din egen bolig, sier Bartholdsen.

4. Inngå avtale med megler tidlig

– Det er lurt å inngå avtale med megler tidlig. Da kan man begynne å forberede og preppe boligen for salg. Får man en tilstandsrapport på boligen i god tid før den legges ut, kan man utbedre feil og mangler som en kjøper vil bruke for å forhandle ned prisen, og da reduserer du muligheten for at folk forhandler ned prisen på boligen, sier Espenes og fortsetter:

– Gå over leiligheten og se hva som kan gjøres når det gjelder maling eller listverk, for eksempel. Er det en pakning eller en vindside på et tak som må byttes, så gjør det i stedet for at det skal stå i tilstandsrapporten at det er tilstandsgrad tre og at det er råte på bordkledningen. Da har du mulighet til å gjøre dette på forhånd og så selge en så feilfri bolig som mulig. Man kan også få interiørveiledning i god tid. Kanskje man kan male i stuen eller få andre gode tips til hvordan du kan få boligen til å presentere seg fra en god side, sier Boligjakten-programlederen.

– Hvis du mangler tid eller ikke egner deg til å gjøre salgsjobben selv, er det gode grunner til å bruke en eiendomsmegler. Men husk at du bør finne en eiendomsmegler du har tillit til eller gode erfaringer med, og en megler som gir deg et konkurransedyktig tilbud. Det er stor prisforskjell, be om tilbud fra flere. Ikke la deg «praie» av en du treffer tilfeldig, supplerer Bartholdsen, som mener det er lurt å planlegge salget av boligen i god tid.

TV-MEGLER: Hans Christian Espenes har lang erfaring som eiendomsmegler, og han er kjent fra TV3-programmet Boligjakten, der han hjelper folk som skal kjøpe seg bolig. Foto: Privat

5. Vurder om du skal pusse opp

Ettersom boligmarkedet er litt kjøligere enn det har vært, mener Hans Christian Espenes at det kan lønne seg å gjøre litt oppussing.

– Nå kan man som kjøper virkelig velge og finne et bra objekt. De dårlige boligene går dårlig i markedet som er nå, fordi kjøperne har så mye å velge mellom. Å løfte nivået på boligen din er lurt. Folk er fryktelig kresne, og når man kan velge mellom mye, velger man jo det beste, sier Espenes.

6. Velg riktig megler

– Velg riktig megler. Det er det viktigste rådet jeg kan gi. Man har noen meglere som har vært med på ned- og oppturer i markedet. De nyutdannede «godværsmeglerne» som har stor portefølje og har vært vant til å selge over takst, de kan gi deg mye dårligere råd enn de som har flere år på baken. En riktig megler kan gi deg gode råd, finne den rette kjøperen, forhandle med kjøperen og gi deg gode råd for når du bør selge og ikke. Og det trengs mer enn noensinne. Det er når det er oppoverbakke det er viktig å ha godt feste. Nå er det viktig å ha en god megler ved din side, sier Hans Christian Espenes.

På dette punktet har Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet behov for å påpeke noe:

– En ung, sulten megler som har lyst til å gjøre en kjempejobb og ser dette som et viktig oppdrag, kan gjøre en like bra jobb som en mer erfaren megler som kanskje har det fryktelig travelt med masse oppdrag, sier Bartholdsen.