Sofaen i stua er av mur og er designet av ekteparet selv. Bordet og stolene er kjøpt fra en lokal brukthandel på Nedenes. Foto: Heida Gudmundsdottir
 I dette huset er absolutt alt av genuint materiale, sier antikk-entusiasten Riaz. Foto: Heida Gudmundsdottir

– Vi ønsker å få fram en feriefølelse når du kommer hjem til oss. Et vennepar var nettopp på besøk og sa faktisk at det føltes som om de var i Syden på grunn av flisene, steinene og murveggene vi har valgt til hjemmet vårt, smiler Laila Akhtar.

Etter at Laila (43) og Riaz (64) fant kjærligheten i Oslo for 20 år siden, ønsket de å stifte familie på Sørlandet. De bestemte seg for å flytte til Bjorbekk rett utenfor Arendal for å trekke seg unna bylivet. Da ekteparet kjøpte tomta på 17 mål for 18 år siden, var plassen opprinnelig en gammel husmannsplass.

Soverommet er tegnet lyst og luftig med utsikt til elva utenfor. Senga og møblene er håndlaget fra Pakistan Foto: Heida Gudmundsdottir

Ingen av dem har faglig bakgrunn innen arkitektur, men Laila var fast bestemt på at hun ville tegne drømmehuset selv.

– Jeg tegnet huset slik at alle våre antikke møbler skulle passe inn når vi flyttet hit. For mange år siden, før jeg traff Riaz, fant jeg et lekkert hjem i et interiørblad. Det var et gammelt murhus med masse roser, og siden da har jeg alltid drømt om å ha et slikt hjem, forklarer hun.

Paret ser på seg selv som en kreativ familie. De liker å gjøre ting selv, og har blant annet lagt fliser og steiner på egen hånd, i tillegg har de også malt hele huset selv.

Når langbordet på kjøkkenet ikke er i bruk, ligger sysaker, pensler, tegninger og maling til hobbybruk spredt utover bordet. Foto: Heida Gudmundsdottir
Kjøkkenet er bygd i hvit mur for å få en helhet i resten av hjemmet. Foto: Heida Gudmundsdottir

Dekorasjoner fra ulike verdensdeler

Når man entrer huset får man øye på gamle fargerike stoler fra 1800-tallet, en robust hvit kakkelovn og orientalske puter i ulike farger. På de hvite murveggene henger det marokkanske lamper i messing, og rundt vinduene er det utsmykkinger med håndmalte dekorasjoner, som Laila har latt seg inspirere fra indiske interiørblader.

Ektemannen Riaz er oppvokst i Pakistan og har stor interesse for antikke møbler, noe som også gjenspeiler valg av interiør.

Hele huset er malt med linoljemaling med en fargekombinasjon av blått og grønt. Det er bygget på kraftige materialer som lecablokker og furu, for å få et kraftig murhus som holder godt på varmen.

– Hjemmet vårt er en miks av Asia og Europa. Du ser det er mye dekorasjoner fra ulike verdensdeler her. I Pakistan bor man ofte i murhus derfor ønsket vi et murhus som det er mulig å bo i under alle årstidene, forteller Riaz.

Trapperommet et pyntet opp med hatter. Foto: Heida Gudmundsdottir
I stua står det en 100 år gammel hvit kakkelovn som Riaz har fått importert fra Sverige.  Foto: Heida Gudmundsdottir
Basen i hjemmet er brunt, beige og hvitt. Men Riaz er så glad i mønstre og farger at han har spritet opp hvert rom med interiørartikler fra hjemlandet Pakistan. Foto: Heida Gudmundsdottir

Eventyrtårn i hagen

Sønnen Luiz (10) legger ikke skjul på at han stortrives i det eksotiske hjemmet. Han elsker å våkne opp med morgensola i ansiktet, fuglekvitter og lyden fra fossen som renner like utenfor huset.

– Jeg elsker å bo her, sier han smilende.

Det sjarmerende hjemmet på Bjorbekk er tegnet for å få mest mulig ut av den store, frodige utsikten rundt området. Og for å få maksimalt ut av utsikten, ønsket Laila å bygge et eventyrlignende tårn i hagen.

-Laila ville opprinnelig ha et tårn som skulle være en del av selve huset, men det ble ordyrt så vi tegnet det om, forklarer Riaz.

– Etter noen år kikket jeg utover hagen og følte det manglet noe. Da fant vi ut at det passet bedre å bygge et tårn i hagen, legger Laila til.

Ekteparet legger ikke skjul på at de hare fått mange reaksjoner på huset, både fra kjente og ukjente. At det ser magisk ut og ligner på et eventyrslott, har de hørt fra folk mange ganger.

Om bare noen uker skal et vennepar av familien synes stedet og huset er så vakkert at de gifte seg i hagen deres.

– De kommer helt fra Vestlandet bare for å ha vielsen her, fordi de likte stedet så godt, sier forteller Riaz.

På badet har paret montert en baderomsservant i antikk.  Foto: Heida Gudmundsdottir
Badekaret og flisene på golvet er av marmor Foto: Heida Gudmundsdottir

Tårnet er av samme materialer og design som resten av huset. Mens trappene opp i andre etasje er av mosaikk, som Laila og Riaz har laget selv.

Nederste etasjen av tårnet blir brukt som gjesterom, mens øverste etasje brukes som bar når ekteparet har venner over på besøk. Da tar Riaz fram noe godt å drikke fra barskapet.

– Det er fint å sitte her når det er dårlig vær, eller ta seg en fest når venner er på besøk.

Det sjarmerende hjemmet på Bjorbekk er tegnet for å få mest mulig ut av den store, frodige utsikten rundt området. Foto: Heida Gudmundsdottir
Murhuset er malt med silikatmaling i en gråtone. Utvendig treverk er malt med linoljemaling i en grønnblå tone. Foto: Heida Gudmundsdottir
Det eventyrlige tårnet i hagen brukes til festligheter, men også som gjestehus når venner kommer over på besøk. Trappene er laget av mosaikk, mens resten er av samme materiale som huset. Foto: Heida Gudmundsdottir
Trappetrinnene er laget av mosaikk, mens resten av trappa er av samme materiale som huset. Foto: Heida Gudmundsdottir

Eksotisk hage

Den eksotiske følelsen av å være i et land i sørligere strøk har ikke paret bare klart å skape innendørs. I den frodige hagen blomstrer både lykkefund, roser, pioner og rododendron, som gir en eksotisk atmosfære over hele området.

Om vær og temperatur tillater det, inntar familien de fleste måltider blant bugnende busker og fargerik flora. Her har familien også lagt fram håndlagde solsenger fra Pakistan kalt «charpai», i tilfelle Riaz skal sove middag i sola.

Sønnen Luiz hygger seg sammen med foreldrene Laila og Riaz i hagen. – Jeg liker meg best der det er sol, sier 10-åringen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Riaz tar seg ggjerne en ettermiddagshvil i de håndlagde solsengene fra Pakistan, også kalt «charpai». Foto: Heida Gudmundsdottir

Men om klimaet ikke holder til forventningene søker de ly i det lille hagehuset. Her hygger familien seg med en kopp te på kvelden for å nyte den idylliske atmosfæren sammen. Lykkefondene som har boltret seg rundt stolpene og i taket, gir fra seg en herskapelig stemning.

– Om sommeren er vi ute hele tiden, derfor har vi laget flere soner i hagen hvor vi kan kose oss sammen, sier Riaz.

Familien har laget flere soner i hagen hvor de kan sitte ned og slappe av. Foto: Heida Gudmundsdottir

Laila selv mener hun utviklet grønne fingre etter at tårnet i hagen ble ferdigbygd i 2007. Da fikk hun også en spesiell en forkjærlighet for lykkefund.

Hennes beste råd til en vakker blomstrende hage er å plante blomstene tett mot hverandre for å unngå ugress. Men tar ugresset over hagen, anbefaler hun å plante storkenebb.

– Planlegg hagen først og plant blomstene deretter. Spesielt lykkefund bør man plante så pass tett at du slipper å gresse. Det hjelper også mot ugress om du planter tett. Men har du mye skvallerkål, er storkenebb veldig bra å plante fordi den tar over ugresset, råder hun.