– Jeg ble veldig giret på å kjøpe. Så slang Endre seg med. Vi tre skulle jo bo sammen, så da måtte jo Morten også kjøpe. Det bare skjedde. Vi er veldig glade for at det ble som det ble, sier Halvor Reiten (26).

Han kjøpte nylig sin første leilighet sammen med kompisene Morten O. Osvik (26) og Endre H. Aspen (28). Da vi møter dem, er de i gang med siste strøk maling og siste finpuss før alle flytter inn. Guttegjengen er ikke alene om å kjøpe med venner. Det er mange som er avhengig av en kjæreste eller venn for å få innpass i boligmarkedet. Enkelte steder er det blitt enklere å kjøpe bolig alene.

Kameratene møttes under studier i Trondheim, men er fra Midsund, Oslo og Bergen. Halvor Reiten har bodd med både Morten og Endre på ulike tidspunkt.

– Det var aldri aktuelt å kjøpe alene. Jeg er blitt altfor sosial til det, sier Reiten.

Han foretrekker at det er noen hjemme.

– Jeg liker å bo i kollektiv og spesielt med gode venner i en fin leilighet som denne. Jeg tror alle setter pris på å ha hverandre.

For fire år siden var vi hos Katrine Solvåg, som hadde kjøpt med en venninne. Les lenger ned hvordan det gikk med dem.

– Vi har bodd i dårlige leiligheter tidligere. Men stemningen var fremdeles god, sier Endre Aspen. De har gått gjennom det viktigste å være enig om rundt leiligheten. Det er ingen fysisk kontrakt, men et digitalt dokument. Foto: Signe Dons

Pusset opp «kollektivet» i tre måneder

De har planlagt exiten. Sommeren 2023 skal de selge. Vil noen beholde leiligheten, må de bli med i budrunde. Markedet skal bestemme prisen. Etter to år er de enige i at det er lov å flytte ut og leie ut sitt rom.

De kjøpte leiligheten i juni etter en del visninger. De var eneste budgivere og fikk leiligheten på 100 kvadratmeter ved Birkelunden til 5,6 millioner kroner, 100.000 under prisantydning. Lånet fikk de av samme bank, men de har separate lån, med felles pant i leiligheten.

De tre siste månedene har gått med til oppussing. De har flyttet kjøkkenet, revet en vegg mellom stuen og det nye kjøkkenet, fikset alle gulv, og alle rom er sparklet, pusset og malt. Målet er å ha det fint, men også å tjene på salget om noen år.

– Det er den ultimate testen?

– Det er det. Vi har holdt på fra etter jobb og til langt utover kvelden. Vi har vært svært heldige med tidspunktet denne pandemien inntraff, så vi har ikke gått glipp av noe.

– Vi stoler på hverandre. Ingenting er viktigere enn vennskapet, sier kompisene.

Hver av kompisene har soverom på rundt 15 m² Det er mulig å trekke seg tilbake om man vil. Her maler de et av soverommene. Foto: Signe Dons

Fire år etter: Slik gikk vennekjøpet

– Jeg kan anbefale alle å kjøpe med en venn, sier Katrine Solvåg (31).

Våren 2016 kjøpte hun og venninnen Trude treroms på St. Hanshaugen sammen. Planen var å eie sammen ett år, men det var såpass hyggelig at de solgte etter tre år.

66 nyoppussede kvadratmeter kostet dem 3,32 millioner i 2016. Da de solgte våren 2019, hadde de tjent 1,13 millioner kroner.

Samboerskapet gikk veldig, veldig bra, forteller Katrine Solvåg i dag. Dette bildet er fra 2016. Målet var å opparbeide egenkapital. Det klarte de. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

– Vi hverken pusset opp eller gjorde noen store ting med leiligheten. Kjøpet ga likevel temmelig god avkastning, sier Solvåg, som er eiendomsmegler for Schala & Partners.

Venninnene studerte og hadde fulltidsjobber da de kjøpte leiligheten. Begge var single. Nå bor og eier de med hver sin kjæreste.

– Vi var i en epoke, nå er vi i neste epoke. Det var hyggelig så lenge det varte. Å eie bolig for første gang kan være litt skummelt. Det var fint å dele ansvaret med en annen, sier Solvåg.

Høye priser gir flere samboere

Samkjøperindeksen måler hvor stor andel av førstegangskjøpere som kjøper bolig med andre. Er det mange som kjøper sammen, kan det bety at det er for dyrt å etablere seg alene. Indeksen er fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita, utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse.

Det er færre som kjøper sammen. De siste ti årene har andelen gått ned 5 prosent på landsbasis.

– I for eksempel Tromsø har andelen falt radikalt. Førstegangskjøpere har fått bedre tilgang, for det er bygget en del i Tromsø, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

Han peker på at førstegangskjøpere har fått bedre økonomi. Samtidig er familieøkonomien styrket på grunn av lav rente. Geving antar at en økende andel får foreldrehjelp.

– Vi er ganske sikre på at vennekjøp blir mer typisk i Oslo når prisene stiger. Det tilsier også anekdotiske bevis, sier Geving.

Med nullrente får førstegangskjøpere høy kjøpekraft, erfarer han. Samtidig blir det enda mer attraktivt å komme inn på markedet. Derfor tror Geving på høyere samkjøperandel i Oslo fremover. Investorer blir også mer aktive og er med på å skape mer konkurranse, mener han.

– Alle frykter at prisveksten blir ubehagelig og sterk fremover. Vi er av dem som tror vi får en mer moderat utvikling mot slutten av året. Men så lenge etterspørselen drives så sterkt opp og tilbudssiden er lav, vil sannsynligvis også samkjøperindeksen øke, sier Geving.

Mer risikabelt

Venner som kjøper sammen, har et litt annet risikobilde enn par, mener Aleksander Dahl, leder for personmarked i Danske Bank.

– For man kjøper med kortere tidshorisont. De aller fleste har en tanke om å bli sammen med noen og bo sammen i et langt liv. Vennekjøp er ofte et alternativ for å få en fot innenfor markedet. De må ha tenkt gjennom hvor lenge de skal bo og hvor mye de skal eie hver, sier Dahl.

Man bør ha en viss tidshorisont om man skal kjøpe med en venn, mener Aleksander Dahl i Danske Bank. Det er viktig å definere hvor lenge man skal bo, og det bør kanskje være tre år eller lenger. Det er en del kostnader knyttet til å ta opp lån og skulle selge, påpeker han. Foto: Sturlason/Danske Bank

Hva skal de gjøre om de ønsker seg ut? Hva om noen vil beholde boligen? Man kan få kjæreste, jobb et annet sted eller man kan bli uvenner, påpeker Dahl. Den største risikoen er om den man har kjøpt med mister jobben eller av andre årsaker ikke betaler. For banken har pant i den felles boligen.

– Rådgivningen må være grundigere. Disse sakene blir ofte mer krevende.

Man bør ha hvert sitt lån. For hvis den ene parten skulle falle fra, blir man kanskje ansvarlig for den andre partens del. Ofte har man litt ulik økonomisk situasjon.

Dahl forteller om en liten økning i vennekjøp, men det er langt vanligere at kjærester med adskilt økonomi eller søsken kjøper sammen.