- Veldig mange river ut all innmaten når de renoverer et gammelt hus. Men det er en dårlig ide dersom du ønsker at boligen skal bevare sin opprinnelige verdi – og kanskje til og med få økt verdi i fremtiden, sier Kristine Virén, arkitekt og kommunikasjonssjef i Boligejernes Videncenter til idenyt.dk.

Originale materialer av høy kvalitet er ettertraktet når boligkjøpere er på boligjakt. Statistikk fra danske Boligsiden.dk, viser at boliger fra 50 og 60-tallet er de mest etterspurte boligene på det danske eiendomsmarkedet, skriver idenyt.dk.

Virén mener at det ikke kan herske noen tvil om at man bør spare på ordentlige, originale materialer – i stedet for å lage billige ad hoc-løsninger.

- Det gir et mer gjennomtenkt uttrykk, som igjen høyner husets verdi. Det kan for eksempel være i form av samme vinduer i hele huset eller et gjennomgående materialevalg i hele huset, fortsetter hun.

Bildet viser en skyvedørsløsning i en ny bolig i Oslo. Bildet er tatt i 1950. Foto: NTB Scanpix

- Interesse for originale detaljer

Andreas Jølstad, eiendomsmegler i Sørmegleren, opplever stadig at folk viser interesse for originale detaljer.

- Min oppfatning er at interessenter liker detaljer fra boligens byggeår, og at de i en oppussing eller renovering vil ha et fokus på å blande nytt og gammelt. Det gjelder alt fra gulv, dører, lister og tak. Og jeg ser også flere eksempler på at eldre kjøkken males opp for å bevare den gamle typen med høye veggskap.

Arkitekt Virén mener at et hus får høyere verdi dersom man ikke forsøker å omdanne det til noe det ikke er.  En definitiv feil, i hennes øyne, ville være å legge hvit murpuss på en eneboligs ytre fasader, samt et sette på et tungt, sortglasert tegltak, bare fordi man alltid har drømt om en patrisiervilla.

- En annen typisk, arkitektonisk feil er sprossede vinduer i en bungalow, sier hun.

Lamper, håndtak og skyvedører fra 1950-60-talls hus

- Er du så heldig at du får kjøpe et hjem fra 1950-60-tallet med originalt interiør, så vil det være smart å bevare originale ting som lamper, lysbrytere, håndtak og ikke minst skyvedører, sier Victoria Høisæther rådgiver ved Design og arkitektur Norge.

I 1945-50, altså i gjenreisingen av Norge etter krigen, slo den nye æraen for norsk designhistorie inn for fullt. Ved gjenoppbyggingen av krigsskadde boliger under Gerhardsens regjering, skulle alle ha rett til kvalitetsprodukter – og den norske møbelproduksjonen tok seg kraftig opp. Siden det var vanskelig å importere varer og materiell i denne perioden, ble det satset på tre og aluminium i produksjon av ferdigvarer som interiør og møbler.

- De første ferdighusene ble reist, skulle være hjemmekoselig. Birger Dahl var en av de mange sentrale interiørarkitektene på 50-tallet som tegnet masseproduserte varer som blant annet  dørhåndtak for Trioving, varmeovner for Siemens, og lamper, som den velkjente Dokka, for Sønnico, sier Høisæther.

Spør om å få med gamle møbler

Når du kjøper bolig fra femti eller sekstitallet, bør du også undersøke muligheter for å få med noe av løsøret utover fast inventar. Særlig skinnmøbler fra perioden er ettertraktet.

- At slike møbler er verdifulle har nærmest blitt allmennkunnskap i senere tid, men hvis du kan forhandle med selger og er så heldig å finne møbler fra for eksempel Fredrik Kayser eller Rastad og Relling tegnekontor, burde du absolutt slå til.

Høisæther sier videre at dersom originale femti-eller sekstitallskjøkken med skråskap er intakt og i god stand, ville hun også vurdert å beholde disse.

- Det kan jo være utrolig stilig, dessuten ivaretar man da viktige og tidløse elementer fra stilepoken leiligheten eller huset stammer fra.

8 potensielle skatter i gamle hus

Dersom du har et gammelt hus fra 1950–60-årene, bør vurdere å spare på originale detaljer som dette, ifølge idenyt.dk.

Skifer eller andre gamle fliser. Det er mye mer spill i gamle skiferfliser enn i de nyproduserte.

Gamle tregulv. De skaper atmosfære og stemning, og er ofte av en langt bedre håndverksmessig kvalitet enn nye tregulv.

Gamle, store hager med oaser og trær. Det kan være en god ide å ta ned de største trærne, men det er synd å erstatte mange flotte, gamle trær og busker med et goldt, bart uttrykk.

Originale lamper. Gamle lamper kan gi et magisk uttrykk i boligen.

Mahogni, datidens populære tresort. Det kan være spesielt vakkert dersom du bruker det i kombinasjon med moderne, rå materialer som betong og stål.

Originale dørhåndtak: Original design som gir boligen din sjel.

Behold fargene: Har en arkitekt laget huset ditt med sorte vinduer og grå karmer, bør du bevare disse fargene. De sorte rammene gir en mer flytende overgang mellom ute og inne.

Fremelsk det spesielle: Har du et vindu av glassmosaikk eller en skyvedør i boligen din, så bevar det. Det gir huset ditt personlighet.

Kilde: Arkitekt MAA Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, vinder af IdéPrisen 2015, & Bolius/Idenyt.dk