Norgesglasset er temmelig likt den amerikanske Mason-krukken som John Landis Mason tak patent på i 1858 og den engelske Kilner-krukken fra 1860-tallet, produsert av John Kilner & Co i Yorkshire.

John Kilner er forøvrig tipptippolderfar til Jeremy Clarkson, kjent fra tv-programmet «Top Gear».

Noen er kreative i bruken av de kjente glassene:

Patenten gikk ut

Da Masons patent gikk ut, kom flere produsenter på banen, og i 1902 lanserte Hadeland Glassverk Norgesglasset. Siden ble produksjonen flyttet til Drammens Glassverk for å kompensere for en overproduksjon av vindusglass der.

Sylteglassene ble en suksess. I 1909 ble det produsert 112.635 av dem i Drammen, og i 1957 var man oppe i to millioner. Samme år ble produksjonen av sylteglassene overført til Moss Glassverk, som i 1949 hadde fått lisens til å produsere Norgesglass for å møte etterspørselen.

LIKE UTBREDT: Løveglasset var nesten like utbredt som Norgesglasset, men tapte terreng på 1950-tallet. Lukkemekanismen var ikke like praktisk. Foto: Geir Flatøe
CHRISTIANIA: Norgesglass merket CG for Christiania Glassverk, som kjøpte Drammens Glassverk i 1893. Christiania Glassverk kontrollerte også glassverkene Høvik, Hadeland, Hurdal og Biri. Foto: Geir Flatøe

Over 75 millioner glass

Produksjonen av Norgesglass fortsatte til 1978 og passerte 75 millioner.

Da hadde fryseboksene gjort sitt inntog, og behovet for hermetisering var mindre. Drammens Glassverk var blitt overtatt av franske Saint Gobain og ble nedlagt i 1989. Moss Glassverk stengte dørene ti år senere.

På tide å rydde før høsten setter inn?

LUFTTETT: Gummiringen er viktig for å gjøre glasset lufttett. Her en gammel pakke med ti ringer for 2 kroner og 50 øre. Foto: Geir Flatøe

Familiebedriften Kilner gikk konkurs i 1937. United Glass Bottle overtok Kilner-krukken, og i 2000 kjøpte Rayware Group rettighetene og startet en produksjon i Kina.I USA var Ball Corporation den største produsenten av Mason-krukker, men stoppet med dette i 1993.

LIGNER: Ligende krukker finnes i mange land. Her er Norgesglasset flankert av et fransk Arc-glass (t.v.) og et italiensk glass fra Fidensa. Foto: Geir Flatøe

Det er enklere enn du tror:

Dukket opp igjen

For to år siden dukket Norgesglassene opp igjen, nok en gang produsert på Hadeland Glassverk med Norge-logoen. Dessuten har Porsgrunds Porselænsfabrik lagd varianter i porselen.

— Noen refererer til Høvik Glassverk som den første norske produsent av sylteglass?

— Det var trolig flere som produserte sylteglass, men det vi har kommet fram til, er at Hadeland var først med Norgesglasset i 1902, sier Stig Seljum, prosjektleder for Norgesglasset i 3 Norske.

Det kan brukes til så mangt:

SAMLER: Norgesglass kan brukes til mer enn safting og sylting. Her rommer det gamle kobbermynter. Foto: Geir Flatøe

3 Norske er et konsern eid av Atle Brynestad. Det består av Hadeland Glassverk, Porsgrunds Porselænsfabrik og Christiania Glasmagasin. Hadeland startet produksjonen på Jevnaker i Oppland i 1765 og er Norges eldste industriforetak med kontinuerlig drift. Kilder: Digitalt Museum, BBC, Industrimuseum.no og Wikipedia.

Følg oss gjerne på Instagram:@boligoghjem

På husjakt?

Les om flere prosjekter du kan gjøre selv:

«Nytt» Ikea-bord på 1-2-3

Alt du trenger er neglelakk, vann og en tannpirker

Slik lager du ditt eget solspeil av plastskjeer

Lag en trådlampe selv

Lag lampe av Norgesglass