Det er Østfold, Vestfold og Agder-fylkene som fortsatt dominerer både omsetnings— og pristoppen i hyttemarkedet.

I fjor ble det solgt 51 hytter på Hvaler, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Dernest fulgte Fredrikstad og Larvik.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for hytter ved sjøen 2,2 millioner kroner, en nedgang på 6 prosent fra tilsvarende periode i fjor. Det er en nedgang på hele 11,3 prosent fra samme periode i 2011, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Likevel er hytter fortsatt priset veldig høyt enkelte steder i landet.

Klikk.no har fått Finn.no til å utarbeide en liste over de postnumrene med høyestprisantydning i hyttemarkedet.

Høyt prisnivå

Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DNB Eiendom kjenner hyttemarkedet på Sørlandet godt. I over 20 år har han jobbet som megler.

I øyeblikket har han en hytte til salgs på nettopp 4780 Brekkestø som topper listen. Hytta er på 50 kvadratmeter med enkel standard, men ligger flott til på vestsiden av Justøya med utsikt over Blindleia. Prisantydningen er 3,9 millioner kroner.

— Grunnen til det høye prisnivået akkurat for Brekkestø handler om at store deler av Blindleia tilhører dette postnummeret, forteller han.

— Her ligger det store flotte påkostete hytter og eiendommer. Disse ligger gjerne rett ved vannet med bryggeanlegg og strandlinje, midt i den vakre skjærgården, fortsetter Birkenes.

Men mye salg har det ikke vært i år. Og prisantydning sier dessuten ikke alt om hvor mye hyttene gikk for. Birkenes har eksempelvis solgt kun én av i alt tre hytter til over prisantydning.

HYTTER: Postnumrene med høyest gjennomsnittlig prisantydning på Finn.no hittil i år. Uttrekkskriteriet er minimum 10 publiserte annonser på det aktuelle postnummeret. Kilde: Finn.no

Tror på stabile priser

Eiendomsmeglerbransjen tror for øvrig ikke den forventede prisnedgangen i boligmarkedet fremover vil påvirke hyttemarkedet nevneverdig.

— Hyttemarkedet har vist seg å være relativt lite påvirket av det positive boligmarkedet de siste årene, og tegn tyder på at vi får samme effekt nå, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) til Hytteliv.

— Men det er klart at et kjøligere boligmarked over en lengre periode vil influere på hytter. Det blir derfor spennende å se utviklingen fremover, fortsetter han.

I boligmarkedet er det ikke uventet postnumre i Oslo vest-området som dominerer statistikken. Den gjennomsnittlige prisantydningen ligger på mellom 10 og 16 millioner kroner for de heteste adressene.

Postnummer 0286 på Bygdøy i Oslo troner på toppen med snittprisantydning på 16,2 millioner kroner, ifølge Finn.no. Snarøya, Slemdal og Holmenkollen følger etter på de neste plassene.

Finn.no formidler for øvrig ikke selve salgsprisen på enkeltobjekter fordi det er opp til annonsørene hvorvidt de ønsker at dette kommer ut eller ikke.

— Ikke alle ønsker å oppgi hva boligen eller hytta er blitt solgt for. Av samme grunn sier vi heller ikke noe om liggetid på enkeltobjekter. Men vi merker ofte at svært kostbare boliger er gjengangere på topplistene, noe som betyr at flere av dem har ligget ute lenge, sier informasjonssjef Lene Kallum i Finn.no

Les også:

Gasskjøleskapet satte fyr på hytta

I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh

Gunhild laftet drømmehytta selv

Artikkelener skrevet og publisert på klikk.no