Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Mette Nygård Havre, driver Instagram-kontoen @spisoppmaten med mer enn 70.000 følgere og har skrevet boken Spis opp maten

Hvis vi legger alle brødene vi kaster i året på langs i en rekke, hadde de nådd fra Nordkapp til Cape Town og tilbake igjen, ifølge Sortere.no.

Hver og en av oss kaster 9,3 kilo brød i året, ifølge Matvett. Vi kaster tre brød i sekundet. I tillegg svinner matbutikkene 39 millioner brød hvert år.

– Det er så utrolig mye deilig man kan lage av tørt brød. Det er så enkelt, sier matredder Mette Nygård Havre.

Mette Nygård Havre Foto: Christin Eide

Derfor kaster vi så mye brød

Brød kan kjøpes billig og er enkelt å kjøpe med seg. Det tror Havre er én av årsakene til kastingen. I tillegg til at folk vil ha helt ferskt brød og har litt mindre respekt for maten enn tidligere.

Da Havre jobbet i avfallsbransjen, hadde de plukkanalyser av husholdningsavfall. Hver gang fant de hele, fine brød og rundstykker.

– Man lurer jo på hvorfor. Mange tenker nok ikke på at noen har bakt brødet. Man tenker det alltid er bakt industrielt.

Ristet brød med tapenade. Godt og enkelt. Foto: Trygve Indrelid

Tips for å unngå kasting

Kjøp inn brød, del det i skiver og legg i fryseren. Ta opp brødskivene du trenger og varm dem i brødrister eller lignende. Brød til matpakke tiner i matboksen før de skal spises.

Havre kjøper ofte halvstekte rundstykker. Da blir det lite kasting.

Brød som ikke fryses, bør oppbevares i papirposen, i brødboks eller en kurv som kan lukkes. Det tar tid før brød mugner, men tørre omgivelser hjelper.

Krutonger er enkelt å lage selv. Foto: Trygve Indrelid

Lag krutonger selv

Krutonger kan brukes i salater og supper eller som snacks:

  • Kutt brødet i små firkanter

  • Ha brødbitene i en bolle og vend dem inn med olivenolje og krydder

  • Eller du kan legge dem direkte på bakebrettet og ha over olivenolje og krydder

  • Skru ovnen på 180 grader og la dem stå fra 20 til rundt 30 minutter

  • Krutongene er crunchy når de er ferdige

Brødrasp til grateng og dessert

Brødrasp er enkelt å lage og kan brukes til mye forskjellig. For eksempel til fiskegrateng, tilslørte bondepiker, panering av fisk, i brøddeigen, i vaffelrøre eller pannekakerøre:

  • Bruk blender eller rivjern

  • Riv brødet slik at det blir raspet godt opp

  • Brødrasp kan du samle i en krukke (holder seg veldig lenge på kjøkkenbenken) eller i små bokser og fryse ned

Saftige ostesmørbrød

Hjemme hos Havre er også det enkle ostesmørbrødet en stor slager. Tørt brød stekes i en stekepanne eller varmes i et toastjern. Plutselig smaker det tørre brødet nydelig igjen.

Arme Riddere er ingen sak å få til. Foto: Christin Eide

Oppskrift på arme riddere

Havre anbefaler arme riddere. Da barna hennes smakte det for første gang, ble de overrasket over kakesmaken.

Arme riddere for to personer:

  • en eller to tørre skiver per person

  • 1 egg

  • 1 dl melk

  • 1 ts sukker (kan sløyfes)

  • en klype kardemomme

  • en klype kanel

  • smør eller olje til steiking

Visp sammen egg, melk, sukker og krydder. Legg brødskivene i blandingen. La dem trekke i noen minutter. Stek skivene i panne med litt smør eller olje til de blir gylne på begge sider. Server gjerne med hjemmelaget syltetøy og is. Vel bekomme!

Vil du ha flere grønne tips?