Boligprisene steg med 3,2 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

Boligprisene er nå 8,6 prosent høyere enn for ett år siden.

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet fortsatte i januar, og som mange har varslet, ble det en sterk prisoppgang i januar. Spesielt sterk oppgang var det på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

  • Oslo skiller seg ut. I hovedstaden er det et utbredt innslag av kupping og hete budrunder, ifølge Lauridsen. Han advarer mot trenden. Strekker man seg langt, kan man tape penger.

  • Det ble solgt 6903 boliger i Norge. Det er 6,4 prosent færre enn januar 2020.

  • 6570 boliger ble lagt ut for salg i Norge. Det er 8,9 prosent færre enn samme måned i 2020.

  • Det tok 60 dager å selge bolig i snitt. Det er samme tall som desember 2020. Oslo hadde kortest omsetningstid med 22 dager og Ålesund m. omegn lengst med 87 dager.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Ørn E. Borgen

Regionale forskjeller:

Oslo: Nominell prisvekst på 2,6 prosent og sesongkorrigert med 1,3 prosent. Det er sterke tall. Det er en liten oppgang i tilbudssiden i januar, men den er likevel lavere enn de tre siste årene.

Bergen: Veksten er på 3,6 prosent nominelt og sank sesongjustert med 0,3 prosent. Tolvmånedersveksten er på 6,8 prosent. Det er en nedgang i antall solgte boliger og nedgang i boliger lagt ut for salg. Bergen har også en nedgang i tilbudssiden. Nivået er lavt.

Trondheim: Nominell prisvekst på 2,7 prosent. Det er en ordinær vekst i januar. Sesongkorrigert sank prisene med 0,1 prosent. De siste 12 månedene har boligprisene i Trondheim steget med 6,6 prosent. Det er en nedgang i salget og antallet som er lagt ut for salg. Det er også en nedgang i tilbudssiden i januar.

Stavanger: Nominell vekst på 3,7 prosent og sesongkorrigert steg prisene 0,7 prosent. Det er sterkt for Stavanger. De siste 12 månedene har boligprisene steget med 3,2 prosent. Salget var sterkt i januar med oppgang på 14 prosent fra i fjor. Det er en liten nedgang i antall lagt ut for salg. Tilbudssiden er på et lavt nivå, tross oppgang i januar.

Tromsø: Nominell prisvekst på 2,3 prosent og sesongkorrigert sank prisene med 0,2 prosent. Det er en oppgang i antall solgte og antall som er lagt ut for salg. 10 prosent flere boliger er solgt, sammenlignet med samme måned i fjor.

Kristiansand: Prisene steg 4,1 prosent nominelt og 1,1 prosent sesongjustert. Tolvmånedersveksten ligger på 5,4 prosent. Gjennomsnittsprisen for boliger var 3.096.113 kroner.

Obos: Spesielt høy prisvekst

Prisene stiger normalt i januar, men i år har den vært spesielt høy, ifølge en pressemelding fra Obos.

I Oslo steg Obos-prisene 4,5 prosent fra desember til januar. De siste tolv månedene har Obos-boligene steget 11,3 prosent i Oslo.

Prisstigningen kommer av lave renter og få boliger til salgs, skriver de. I Oslo sank salget med 18 prosent fra samme måned i fjor, fordi det er få boliger ute. 39,7 prosent brukte forkjøpsretten i Oslo januar i år, mot 31,3 prosent januar i fjor.

På landsbasis steg prisene 4,2 prosent, og de har steget 10,3 prosent de tolv siste månedene.

– Lave renter vil fortsette å trekke opp boligprisene, men effekten vil avta gradvis utover året. Stor interesse for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover. Arbeidsledighet er ventet å stige noe på kort sikt, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil også bidra til økte boligpriser, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS ifølge pressemeldingen.

Dette kostet eneboliger, leiligheter og delte boliger der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2020. Materialet er laget i et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.