– Det er for så vidt et jevnt trykk gjennom hele året, men akkurat nå ved skolestart har vi et renn av studenter som er på jakt etter plass å bo, sier Tor-Gunnar Albert, daglig leder i Delego Utleie & Eiendomsmegling.

Han har gode nyheter for studentene på Sørlandet; for i forhold til tidligere år, har leieprisene gått ned. Dessuten er det flere boliger å velge mellom.

– Ja, på grunn av krisen i oljeindustrien, har vi mistet minst 1000-1500 leietakere fra denne bransjen. Det betyr at det er mange objekter å velge mellom, sier Albert.

Tidligere var det ofte mangel på utleieobjekter, og derfor gikk selv slitte og relativt kummerlige boliger som melk og brød på leiemarkedet. Nå er situasjonen annerledes.

– Leietakerne kan være mer kresne. Det setter krav til utleierne, de må ha gode objekter for at de får leid dem ut, presiserer Albert.

Les også - Å leie er ikke et alternativ i Norge

– Unngå misforståelser

Alberts kommer jevnlig i kontakt med leietakere som har blitt lurt på det private markedet. Derfor råder han alle som skal leie bolig privat, om å sette seg inn i regelverket.

– Pass på at du ikke blir lurt, og det gjelder særlig i forbindelse med depositumskontoen. Ikke akspeter noe annet enn at gebyret for å opprette denne skal være en utgift utleier tar, pluss at kontoen står på både leietaker og utleier, sier han.

Forbrukerrådet får en jevn strøm av henvendelser fra folk som opplever problemer på leiemarkedet.

– Ja det er faktisk det vi får nest mest henvendelser om, bekrefter Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Les også Boligannonser som bryter med loven: - Dette er ikke lovlig markedsføring

Blir lurt

Hun forklarer at henvendelsene noen ganger skyldes at forbukere har blitt lurt.

– Det hender til og med at noen betaler store beløp for en hybel som ikke finnes. Andre ganger kan det skyldes misforståelser, eller at huseier og leietager ikke har gjort grundige nok avtaler på forhånd, sier Skogly.

Derfor er Skoglys viktigste råd at de som skal leie bolig, bruker kontrakt. Det ligger for eksempel en til gratis bruk på forbrukerrådet.no. Den sikrer at rettigheter og plikter er klare og tydelige, og det er veldig greit å vise til noe skriftlig dersom det skulle bli uenighet.

FAKTA

Ti råd til deg som skal leie bolig

1\. Bruk alltid kontrakt. Du kan bruke Forbrukerrådets husleiekontrakt

2\. Ikke betal usett, eller uten å ha skrevet kontrakt.

3\. Sjekk hva husleien dekker – dekker den f.eks. strøm, vann og avløp, internett og kabel-tv?

4\. Undersøk hvilke vedlikeholdsplikter du har.

5\. Vær obs på oppsigelsestiden. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist. Det er mulig å avtale at du bor i leiligheten fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det. Hvis ikke, skal kontrakten være på minimum tre år. Det er unntak for hybler og sokkelleiligheter når utleier bor i huset, da sier regelen ett år.

6\. Krev depositumkonto – sett ikke pengene inn på utleiers private konto. Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositumskonto, og den skal stå i ditt navn.

7\. Ikke kjøp garanti.

8\. Gå gjennom boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting. Lag inventarliste hvis du leier møblert.

9\. Unngå å påta deg ansvar for et bofellesskap. Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står.

10\. Blir du og utleier uenige, kan du enten gå til konfliktrådet, forliksrådet i kommunen. Du kan også kontakte Forbrukerrådet.

Kilde: Forbrukerrådet