Over spisebordet henger en hjemmelaget lampe satt sammen av et reinsdyrgevir og to hjortegevirer. På kjøkkenet er gardinstengene laget av bjørkekvister. Flere andre lamper rundt i huset er også selvlagde.

– Alt trenger ikke å passe sammen ved første øyekast, det er viktig å leke litt, sier Anya Kolbjørnsen.

Hun lager mange ting til huset selv, men også mye sammen med samboer Terje Aasvang Dalen. Som regel er det hun som tegner og forklarer, og han som utfører, med henne som assistent.

Spisebordet i stua, baderomsinnredningen, utebordet med benk og vegghyllene på kjøkkenet er bare noen eksempler på hva det kreative samboerparet har skapt i huset på Hadeland.

Da de tok over boligen var det mørk strietapet over alt, oransje og brunt kjøkken, og gule plater på badet. Sånn ser det ikke ut lenger.

– Vi har pusset opp hele huset med nytt panel på veggene, nytt tak, gulv, lister og dører. Vi startet med en ganske landlig stil, men det er blitt mer moderne etter hvert. Nå vil jeg kalle det en god blanding av brukt og nytt, forteller Kolbjørnsen.

Anya Kolbjørnsen har alltid et prosjekt på gang, enten i hagen, innendørs eller bak kameraet sitt. Foto: Irene Sandved Lunde
Da de tok over huset var kjøkkenet oransje og brunt. Nå er det lyst og lunt med kjøkkeninnredning fra Ikea. Legg merke til håndkleholderen under skapet som Anya har laget selv av en kvist. Foto: Irene Sandved Lunde
For å få mer lys i stua er det satt inn et stort vindu på veggen mot vest. Det er så stort at faren til Anya kaller det for kioskvinduet. Sikksakklampen over sofaen er hjemmelaget. Foto: Irene Sandved Lunde

Inspirert av tordenvær

32-åringen, som er oppvokst i bygda, er veldig glad i naturen. Både det å tilbringe tid der, men også i fargene og materialene derfra.

Det bærer interiøret i huset hennes preg av, med mye bruk av blå- og gråfarger, samt treverk og naturlige innslag.

– Jeg er fascinert av tordenvær og elsker å sitte og studere fargene. Da jeg skulle male stua og fant den gråblå fargen som het byge, var det helt riktig! Jeg er også veldig glad i fargene på fjellet og i skogen og faller mer og mer for grønt. Det kommer nok noe mer grønt i interiøret etter hvert, sier hun.

Ellers er innredningen er en fin blanding av brukte møbler med sprekker og hakk full av historie, og moderne innslag i glass og fløyel.

En gammel høvelbenk fungerer som pyntebord i gangen.

Sengegavlen på soverommet er en gammel dør, og på kjøkkenet står en sjarmerende slagbenk som de fant i en antikvitetsbutikk.

Spiseplassen på kjøkkenet er innredet med arvet bord fra Vågå og en benk fra en antikvitetsbutikk på Raufoss. Muggen og taklampen er moderne innslag som skaper en spennende kontrast. Foto: Irene Sandved Lunde
Nydelig lysestake laget av en flaske fylt med vann og friske urter fra hagen. Foto: Irene Sandved Lunde
Slik så det ut i fjor sommer: På verandaen har Anya og Terje bygget tak over spiseplassen slik at den kan brukes i nesten all slags vær. Foto: Irene Sandved Lunde
Hele huset var tapetsert med strie, men Anya og Terje har satt opp panel for å skape den lune følelsen. I gangen fungerer en gammel tønne som bord. Taklampen er hjemmelaget. Foto: Irene Sandved Lunde

Fikser hagen selv

Da de flyttet inn i eneboligen i 2009, var det bare et par epletrær og et kirsebærtre i hagen. Og noe særlig mer enn det ble det ikke på noen år, siden oppussingen innendørs ble prioritert. I det siste har det imidlertid skjedd en del utenfor huset også.

– Vi plantet litt tuja og noen klematis først, så satte vi opp et drivhus, og det siste året har det skjedd ganske mye, forteller Kolbjørnsen. Hagen er hennes prosjekt, og der ute har hjertet for det litt ustriglet og tilfeldige fått råde mest.

– Hagen blir til litt underveis, jeg gjør egentlig bare ting jeg tilfeldigvis har lyst til. Noe er likevel gjennomgående: Med med en såpass stor tomt og med naboer tett på, prøver jeg å bygge hagen inn i små rom.

Drivhuset er blitt hjertet midt i hagen, og rundt det vokser det frem små bed, pallekarmer i forskjellige størrelser og en liten dam som Kolbjørnsen har spandert noen timer på.

– Jeg gravde ut mange liter jord og har brukt stein jeg henter fra skog og fjell nede i dammen og rundt kanten. Samtidig ble bedet rundt epletreet til, for jeg måtte jo gjøre av all jorden et sted, sier hun.

Samboerparet pusset opp hele huset etter at de tok over, og badet er intet unntak. Her var veggene kledd i gule plater og andre farger med 1980-tallspreg. Baderomsinnredningen er et resultat av Anyas tegninger og Terjes håndlag. Foto: Irene Sandved Lunde
Soverommet er ekstra koselig med en endevegg i naturlig tre, og den gråblå sengegavlen som er en gammel dør fra Vågå. Vegglampen som henger i en stokk og taklampen som er strikket er laget selv. Foto: Irene Sandved Lunde
En gammel høvelbenk brukes som pyntebord hos Anya. Bildet på veggen har hun tatt selv. Legg også merke til den fine bjørkestokken som står i hjørnet. Foto: Irene Sandved Lunde
Blått og grønt kombinert med treverk er signaturfarger i det kreative hjemmet på Hadeland. Foto: Irene Sandved Lunde
Anya kaller seg selv et naturmenneske og er spesielt fascinert av tordenvær. Det er fargebruken hennes preget av, og tapetet i gangen inn mot badet har hun forstørret fra et bilde hun har tatt selv. På badet skimter vi baderomsinnredningen som samboerparet også har laget selv. Foto: Irene Sandved Lunde

Egen fotokunst på veggen

Anya Kolbjørnsen jobber til daglig som fotograf i eget firma, og fanger vel så gjerne natur som folk på kameralinsen.

Noen av bildene har hun forstørret opp både som fotokunst og tapeter på veggene.

Ser vi på familietreet hennes, er det nok muligens noen gener fra bestefar som er blitt brakt videre.

– Morfaren min var snekker, men også kunstmaler, og jeg lærte masse fra ham. Jeg pleide å male bilder da jeg var yngre og han lærte meg mye om lys, skygger og kontraster. Dette har jeg tatt med meg videre inn i fotograferingen. Jeg tenker også ofte komposisjoner og kombinasjoner når jeg innreder eller order i hagen, så det kreative er med meg hele tiden, sier Anya Kolbjørnsen.