– Det er ikke hverdagskost å skulle selge en hel øy, nei, sier Tor Martin Hauge, eiendomsmegler i DNB.

Han er ansvarlig for å skulle selge den 112 mål store øya i Nelaug. Tomten består av både bygninger, skog, busker, strender og fjellnabber.

Opprinnelig ble eiendommen etablert for tømmerfløtere på slutten av 1800-tallet, men de siste tiårene har Norges Speiderforbundet eid øya.

– Hovedhuset på øya holder en enkel standard, så det krever litt pleie og stell. Men det har mye potensiale, sier eiendomsmegleren.

Eiendommen har flere slitne bygninger, som trenger pleie og stell. Foto: Foto: DNB Eiendom / Inviso

LES OGSÅ: I dette hjemmet har veggene fått ni forskjellige farger

Trenger oppgradering

Hovedhuset har flere rom, men det er verken innlagt strøm, vann eller kloakk her. Ifølge megleren ligger det i tillegg flere uthus og et båthus på eiendommen, som alle trenger oppgradering.

I de 12 årene Hauge har vært megler, har han aldri før solgt noen øy. Og et raskt søk på finn.no viser at det ikke er flust av øyer til salgs. Dette er faktisk den eneste øya som er til salgs på Sørlandet nå.

– Jeg har solgt noen bedehus, men det å selge en øy kommer inn under noe av det mest særegne, sier han.

Eiendommen har flere slitne bygninger, som trenger pleie og stell. Foto: Foto: DNB Eiendom / Inviso

LES OGSÅ:Har du sett garasjen til Benny?

– Tror folk synes det er litt gøy

Prisantydningen for øya og bygningene på den, er satt til 1,7 millioner kroner.

– Det er ikke bare enkelt å prissette noe som dette, men vi har vurdert eiendommens størrelse og innhold, og så har vi lagt det på vektskåla. Men det er til slutt markedet som bestemmer hva den er verdt, og det blir spennende å se, sier han.

Det er ikke boplikt på øya, og Hauge ser for seg en målgruppe som varierer i alt fra dem som har lyst til å bo på en spesiell plass til dem som ønsker seg et fritidssted.

– Foreløpig har det vært god interesse for eiendommen, jeg tror nok mange synes det er et litt gøyalt objekt, sier han.

Eiendommen har flere slitne bygninger, som trenger pleie og stell. Foto: Foto: DNB Eiendom / Inviso

– Sjekk med kommunen

Også avdelingsingeniør for byggesaker i Åmli kommune, Kjetil Nese, har fått noen telefoner fra mulige interessenter. Han anbefaler alle som kan være interessert i eiendommen, om å avklare med kommunen på forhånd om deres ønsker og planer er realistisk.

– Ja, det er smart, fordi det finnes restriksjoner. I kommunen er det blant annet et byggeforbud 50 meter fra vann, og det må man holde seg innenfor, også på denne øya.

Men dersom man ønsker å bruke eiendommen til landbruksformål, som for eksempel et småbruk, opplyser han at det nok blir gitt tillatelse til å bygge på hovedhuset. Men større prosjekter, som innebærer muligheten for å sette opp nye bygninger, bør man dobbeltsjekke.

– Dessuten, siden eiendommen er over 100 mål, er den konsesjonspliktig. Det betyr at dersom du har lyst til å kjøpe den, må du søke kommunen om lov, legger han til.

Eiendommen har flere slitne bygninger, som trenger pleie og stell. Foto: Foto: DNB Eiendom / Inviso

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no