Fem spørsmål og svar om boligprospekt.

Eksperten: Carsten Pihl

Utdanning: Jurist

Jobber som: Forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for bolignettstedet Bolig360.no.

1. Hva konkret skal man se etter og være oppmerksom på i prospektet?

– Det er viktig å lese sidene med tekst og vedlegg som tilstandsrapport fra takstmann og egenerklæring fra selger. Dette for å få kunnskap om boligens beskaffenhet, sier Pihl og utdyper:

– Det man skal se etter er opplysninger som har betydning for kostnader som kan komme. Enten de kommer rett etter at man overtar boligen, som for eksempel at man bør pusse opp badet. Eller opplysninger om forbedringer som må gjøres i nær fremtid, som å oppgradere dreneringen.

Han påpeker at det også er viktig å se etter om det er ulike tinglyste rettigheter som begrenser bruken av boligen, for eksempel rettigheter til vei over tomten.

EKSPERTEN: Forbrukerrådgiver Carsten Pihl. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

2. Hva kan konsekvensene bli av å ikke lese papirene nøye nok?

– En viktig konsekvens er at det dukker opp større utgifter som man må ut med, for eksempel drenering. Da har man i realiteten kanskje betalt for mye for boligen.

3. Hva er den vanligste «overraskelsen» folk får som følge av å ikke ha lest dokumentasjonen?

– Nettopp at det kommer større utgifter enn man hadde trodd på forhånd. I tillegg har jeg snakket med flere forbrukere som ikke har fått med seg at det er veirett for andre over tomten, selv om det sto klart i papirene.

4. Hvilke rettigheter har man om man oppdager feil og mangler ved boligen etter at man har flyttet inn, fordi man ikke leste papirene godt nok?

– De er ganske begrensede. Det som er opplyst i papirene har man fått beskjed om, og dermed kan man ikke rette noen krav knyttet til dette. Boliger selges stort sett «som de er», og da overtar kjøperne ansvaret for boligen i den stand den er. Det er bare i helt spesielle tilfeller man kan kreve erstatning fra selger, og det er ved vesentlig skjulte feil ved boligen. Det er ikke ofte det skjer.

5. Hvem kan man spørre om råd dersom man ikke forstår betydningen av det som står i vedleggene?

– Det lureste er å laste ned hele salgsoppgaven på forhånd. Den vil ofte foreligge når boligen legges ut for salg, og skal i hvert fall være klar 48 timer før første visning. Les igjennom på forhånd, så er man forberedt. Er det noe man lurer på kan man spørre eiendomsmegleren og takstmannen om dette.