Prisene for fjellhytter har steget 4,4 prosent det siste året. Og den typiske hytta kostet 1.875.000 kroner.

Fritidsboligstatistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Dette er de dyreste medianhyttene: Øyer (Hafjell), Hol (Geilo, Ustaoset og Haugastøl) og Flå.

Her ble det solgt flest hytter: Ringsaker (Sjusjøen), Trysil, Krødsherad og Sigdal (Norefjell og Haglebu).

Prisene steg mest for hytter ved alpinanlegg, 5,5 prosent. Hytter ved langrennsdestinasjoner steg 3,9 prosent.

Hyttene ble gjennomsnittlig solgt 1,1 prosent under prisantydning.

– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris under prisantydningen, noe som historisk er normalt i hyttemarkedet. Utbudet av fjellhytter er stort i de aller fleste områdene vi måler i statistikken. Dette gjør at kjøperne har mye å velge blant og gir dem god tid til å fatte en kjøpsbeslutning, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge ifølge pressemeldingen.

Til oss sier Dreyer at hyttemarkedet har vært mye mer stabilt de siste årene enn boligmarkedet. Spesielt i 2016 og 2017. Hyttemarkedet er ikke like sensitivt som boligmarkedet, og påvirkes langt mer av husholdningens egen økonomi, som har vært stabil.

– Etterspørselen har vært på et stabilt høyt nivå, og samtidig er tilbudssiden høy. Prisene vokser, men det er moderat, sier Dreyer.

MEST POPULÆRT: Hyttene er stort sett dyrere om de ligger ved skibakken. Foto: Frølich, Camilla / NTB scanpix

Rimeligere 15 min fra alpinanlegget

– Hyttene ved alpinanlegg stiger mest. Flytter du deg 15 minutter fra alpinanlegget, synker prisene ganske mye, bekrefter Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Han følger hyttemarkedet tett. Folk oppgir at de drømmer om en enslig hytte langt fra tregrensen, men ender opp med hytte ved alpinanlegget, erfarer Øye.

– Likevel er det veldig mange rimelige hytter. Du kan få en bra hytte til pluss-minus to millioner kroner. Tallene fra meglerne bekrefter det vi visste. Det omsettes stadig flere hytter og prisene har steget. Det er en betydelig høyere stigning enn boligmarkedet.

ØYE: Nesten 100.000 planlegger å kjøpe hytte i Norge, viser tall fra Prognosesenteret fritidsanalyse. Foto: Eszter Simone

Også sjøhytter har steget

Standarden på hyttene er høyere, fordi hytter som var nye for noen år siden er solgt igjen og dukker opp i statistikken. Det gjør også noe med prisene.

Eiendom Norges statistikk er for fjellhyttene, inkluderer man hytter ved sjøen har prisene steget syv prosent.

Det er ikke gjort i en håndvending å selge hytte. Det tar rundt tre måneder, ifølge Øye. Etterspørselen er høy, men det samme er tilbudssiden. Prisene galopperer ikke av gårde, mener han.

Nesten 100.000 planlegger å kjøpe hytte i Norge, viser tall fra Prognosesenteret fritidsanalyse. Det er det høyeste som noensinne er målt. Nesten 76.000 husstander har konkrete planer om å kjøpe hytte i utlandet. Spania er fremdeles mest populært.