Utenfor de mange vinduene sørger sol, vind og vær for at skuet over fjorden stadig skifter. Men selve huset skal ikke endres – verken eksteriør— eller interiørmessig. Det er bygget for å være ekstra holdbarhet og vedlikeholdsfritt. Og ekteparet kan bo der livet ut – med alle nødvendige rom på ett plan.
- Vi har hatt huset i ti år nå, og har absolutt ikke behov for, eller planer om noen form for oppussing. Vi har valgt bestandige materialer og løsninger det er godt å leve med uansett årstid, sier Yngve Derlick.
Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!
Mest fornøyd med utsikten
Yngve Derlick er arkitekt og partner i Derlick Arkitekter AS. Inger Derlick var kostymedesigner før hun pensjonerte seg for noen år siden. Sammen har de tegnet og skapt et lite ørnerede på Nesoddtangen – i gaten med det svært så passende navnet Øvre Utsiktsvei. Paret har ikke innsyn. Utsynet er derimot uimotståelig flott.
— Dette overblikket våkner vi opp til hver morgen. Ingen dager er like, det er alltid noe nytt å se på sjøen, i landskapet eller i horisonten. Det kan være andre farger, samspillet mellom skyer og sol eller regnbyger som farer med vinden langt der borte, sier Yngve Derlick mens han peker ut av soveromsvinduet.
På begge nattbordene står det en kikkert – én til hver. Stjernekikkerten står utenfor, under det lange takutspringet. Og arkitekten foreviger utsikten regelmessig med fotoapparatet, gjerne fra soverommet.
Utsikten er hovedgrunnen til at de kjøpte den lille tomta. Utfordringen var å bygge et hus som ikke ruvet i terrenget, og som samtidig kunne gi dem så mye utsikt som mulig. Konklusjonen ble mange vinduer som går fra gulv til tak, og en helt spesiell utforming av fasaden som vender mot kystlinjen.
— Forsiden er brutt opp i fire spisse utspring som er vinklet i 45 grader. Det gjør at vi har to utsiktsretninger nesten uansett hvor i huset vi befinner oss. Dessuten sørger utspringene for at det ikke blir en stor, reflekterende vindusflate sett fra sjøen, fastslår ekteparet.
Sibirsk lerk og torvtak
Huset ligger ubemerket til på en ti meter bred og cirka 50 meter lang fjellhylle. Ned mot sjøen har de en liten halvbratt fjellhage, og nedenfor der igjen er det et 20-30 meter høyt stup. Hustaket utgjør én flate som skråner nedover fra det høyeste punktet på fjellhyllens «bakvegg».
Det eneste naboene bak ser av huset, er to piper som stikker opp fra et torvtekket tak. Gresset der går nærmest i ett med hagen bakenfor, og det hender at rådyrene tar turen ut på taket for å beite.
— Vi valgte torvtak av flere årsaker: Det isolerer både kulde og varme godt, det er holdbart, trenger lite vedlikehold og det gjør huset lite synlig for de tre nærmeste naboene. Utvendig fasade består av ubehandlet sibirsk lerk, men for det meste av vinduer i grå aluminiumsrammer – sprøytelakkert med et glimmerlag som gjør at skitt og smuss ikke fester seg. Det er ikke nødvendig med annet jevnlig stell enn vindusvask, bortsett fra at jeg nå etter ti år må vaske med soppmiddel på grunn av svertesopp noen steder på treverket, sier Yngve Derlick (69).
Andre holdbare løsninger dukker opp innendørs. Ett eksempel er innerdørene. De er ytterdører i aluminium og frostet glass – med dobbeltfalset aluminiumsramme. Dørene er svært lydtette og lukker seg presist i rammen – i tillegg til at de står i stil med vindusrammene. Trappen opp til hemsen er laget i sandblåst stål. Og bak gipsen i de innvendige veggene er det brukt rupanel, noe som gir bedre stabilitet og gjør det mulig å henge opp tunge ting uten problemer.
Tidløst, ganske enkelt
Ellers er det brukt skiferheller ute og i entreen, samt slitesterk eik både i gulv og tak. Hellene og eikebordene har en ekstra oppgave: Å viske ut skillet mellom uterom og innerom.
Vinduene gjør naturlig nok en stor del av den jobben, og får hjelp fra de store skyvedørene i stua og på soverommet – som gjerne står åpne om sommeren.
— Vi valgte dessuten å ha samme type skiferheller i entreen som dem som er brukt ute. Og i himlingene under takutspringene gikk vi for de samme eikebordene som er brukt i himlingene innendørs. Tanken er at det skal være en helhet som går innefra og ut, eller omvendt. Boligen er ikke så stor, så vi har bevisst spilt på lag med natur og utsikt. Vi ser naturen og utsikten som en del av interiøret, forteller de.
Paret var ikke opptatt av å få et moderne hjem. Det skulle være tidløst. Derfor valgte de materialer og løsninger som tåler tidens tann godt.
— Vi har et hjem vi vil bo i livet ut. Og jeg vet allerede hvordan det er å bruke krykker og rullator her hjemme. Du skjønner, jeg falt på ski og brakk beinet i fjor. Det var ikke noe problem å komme seg rundt her da. Det var bare hemsen jeg ikke kom meg opp til, forteller Inger Derlick.