Fem spørsmål og svar om hage mens man er på ferie

Eksperten: Marianne E. Utengen

Utdanning: gartner

Jobber som: journalist og gartner i Det norske hageselskap

GARTNER: Marianne E. Utengen forklarer hvordan du kan holde hagen sommerfin mens du er på ferie. Foto: Jens Fremming Anderssen

1. Hvordan kan man ta vare på plenen når man er bortreist i 14 dager?

– Plen er ikke farlig å reise fra i to uker, den steller seg selv. Også hvis det er tørt, sier Utengen og fortsetter:

– Dersom det skulle komme regn som gjør plenen lang innen du er tilbake igjen, er det én ting som er viktig å huske på: Ikke snauklipp plenen! Sett klipperen på høyeste klippehøyde når du klipper første gangen etter hjemkomst, rak bort avklippet, vent to–tre dager og klipp deretter igjen.

Utengen forklarer at etter å ha vokst lenge blir plenen gul i bunnen, fordi hvert gresstrå har vokst lenge i skyggen av seg selv. Dersom vi klipper plenen kort, vil den faktisk bli gul.

– Men det viktigste argumentet for ikke å klippe den kort, er at plenplantene bruker lang tid på å komme seg om vi fjerner for stor del av lengden.

– Til glede for både mose og ugress, som vil breie seg ut og ta mer plass, mens plenen jobber med å komme seg etter klippen, sier hun.

– Optimalt bør vi aldri fjerne mer enn én tredjedel av lengden ved hver klipp. Er plenen blitt 12 cm høy i løpet av ferien, bør den derfor ikke klippes kortere enn 8 cm.

2. Hva med potteplanter på balkongen?

– Planter i potter på balkongen klarer seg maks to–tre dager uten vann om pottene er store og inneholder mye jord, forklarer Utengen.

– Bytt vannejobb med naboen eller ring en venn. Alternativt kan du, hvis du har utekran, koble opp et enkelt automatisk vanningsanlegg som gir vann til hver enkelt potte så lenge du er borte. Et slikt ferievanningsanlegg holder liv i plantene så lenge du er borte, koster under 1000 kroner, er enkelt å montere og kan brukes i mange år.

Hun poengterer at det i sommer har vært mange kommuner som har innført vanningsrestriksjoner. Dryppvanningsanlegg er underlagt de samme reguleringene.

– Uten vanningshjelp eller -anlegg vil det, for en kortere ferietur, hjelpe plantene om du gjør følgende: Sett pottene i le og skygge, klipp vekk blomster og knopper og dekk jorden med noe som hindrer fordamping, for eksempel dekorstein. Men skal du reise bort i 14 dager, er dette altså ikke nok til å redde plantene, sier Utengen.

POTTEPLANTER: Man bør bruke store potter med mye jord for at plantene skal holde seg lengst mulig, råder gartner Marianne E. Utengen. Foto: Marte Christensen

3. Hvor lenge klarer plenen seg uten pleie?

– Plenen klarer seg fint alene. Etablerte flerårige planter som trær, busker og stauder trenger normalt ikke å vannes.

4. Hvilke planter holder lengst uten stell?

– De flerårige plantene klarer seg vanligvis helt uten stell gjennom sesongen. Å fjerne ugress rundt plantene er det som vanligvis er mest tidkrevende.

5. Hvilke planter krever mest stell?

– De vi gjerne kaller sommerblomster krever mye stell. De vanligste sommerblomstene er margeritter, tagetes, lobelia og blomkarse. De trenger vann hver dag (på solrike dager), jevnlig gjødsel for at de skal klare å blomstre hele sommeren og kniping av avblomstrede blomster for at blomstringen skal vare.