Nye hagemøbler koster gjerne mye, men en runde i bruktbutikkene på en fridag i sommerferien kan by på mange overraskelser. For det som er søppel for noen, kan blir tipp topp og helt moderne med en runde med malerkosten.

Det eneste du bør passe på er at møblene er noenlunde hele, men dersom de vingler litt så kan det kanskje være nok å stramme skruene. For å forlenge levetida ekstra, er det viktig å velge riktig maling.

– Til møbler ute anbefaler vi å bruke dør – og vindusmaling. Det gjør at stolen tåler fukt bedre, og den får en hardere og glattere overflate enn vanlig fasademaling. Dermed øker slitestyrken, sier malermester og teknisk sjef i Beckers, Chresten Nielsen, til Ifi.no.

En gammel sliten stol, enten en du har hatt selv eller funnet i bruktbutikken, blir både kul og langt mer personlig med et par malingsstrøk. Foto: Ifi.no

Vurder utgangspunktet

Det første man bør starte med, er å vurdere utgangspunktet. Er møblene hele eller må de repareres litt? Er møbelet oljet eller beiset? Ubehandlet? Eller malt med maling som har skallet?

Dersom møblet er malt, må du fjerne all løs maling før du setter i gang. Sørg deretter for en grundig vask og ikke glem tørketida før du maler, det reduserer risikoen for at møblet flasser på nytt.

– Det er som regel fukt som er årsaken til at malingen begynner å flasse, derfor er det alltid viktig at underlaget er tørt, sier malermester Eivind Johanson hos Malermester Langeland.

Gamle blomsterpotter kan fint males, bare sørg for at de er skikkelig reingjorte først. Foto: Ifi.no

Slik pusser du opp gamle møbler:

1. Vask: Maling sitter ikke godt på gammel skitt og løs maling, start derfor med grundig vask og fjern løs maling. Bruk en forvask eller husvask som passer på tre. Vask også nye møbler.

2. Slip:

Fjern gammel, død ved og løs maling og mattslip malte flater. Bruk en god stålskrape og fint slipepapir.

3. Impregner: Er utemøbelet nytt og ubehandlet, må hele møbelet impregneres. Hvis det er beiset eller malt, holder det å impregnere endeved og skjøter. La det tørke til neste dag før du fortsetter.

4. Grunn: Påfør tregrunning på alt bart tre. Skal møbelet beises, brukes en ufarget grunning. La det tørke godt.

5. Puss: Fjern eventuell fiberreisning for optimal pen overflate. Bruk fint slipepapir, korning 120 eller finere.

6. Mal: Til slutt påføres møbelet maling i to strøk, eller beis til ønsket effekt. Det bør gå ett døgn mellom strøkene. Maler du en benk eller stol med mange kroker, bør du bruke rund eller oval pensel, eller en skråpensel som kommer til i vinklene. Avpass penselstørrelsene etter møblene du maler.

Fresh opp uterommet med glade farger, det skaper sommerstemning uansett vær. Foto: Ifi.no

Ikke kast de gamle krukkene

Nymalte møbler kan med fordel få følge av nymalte blomsterkrukker. I løpet av årene så samler det seg gjerne opp en del av dem, men de trenger ikke byttes ut. Mal dem, og skap et lekkert og helhetlig uttrykk i den stilen du liker.

Bjørnhild Fjeld som driver bloggen Spirea.no bruker Bengalack for å fornye slitne krukker, og deler gjerne sin framgangsmåte.

Slik gjør du Vask krukken helt rein, skrubb godt og bruk gjerne høytrykksspyler ved behov. Ikke glem innsiden.

Når møkka er borte er det lurt å gå over krukken på ny med en klut med salmiakkvann over.

La krukkene tørke godt før du begynner å male.

Hvis overflaten på krukken er veldig blank, kan du med fordel matte ned den med pussepapir.

Bruk gjerne en tynn pensel, det gjøre det lettere å komme til overalt. Mal både utsiden og innsiden, det herder krukken og hinder at vannet trekker gjennom og at malingen flasser.

Mal så jevnt du klarer, gjenta med et strøk ved behov.

Lag blomsterkasser selv

Hvis du ikke har nok gamle blomsterkrukker, kan du enkelt lage dine egne. Det fine med selvlagde kasser er at du kan få dem i den størrelsen du ønsker. Før du tar dem i bruk så kan de med fordel beises, og det er lurt å legge en fiberduk i bunnen før du fyller på med sand og jord.

Her får du god inspirasjon til hjemmesnekrede blomsterkasser: