– Ingen av oss er halvveis-mennesker. Når vi setter i gang, bare kjører vi på og går «all in», sier Silje Skrinde om seg selv og ektemannen Eirik Skrinde.

Det er ikke vanskelig å tro på når vi hører hva de har fått til de siste årene. Datteren Elise var ennå ikke fylt tre år da Silje ble gravid med tvillinger, og familien trengte større plass.

– Vi bodde i nabohuset rett ved siden av her, men vi innså at det ble for lite og upraktisk for en familie på fem. Siden vi hadde stor tomt, skilte vi av en del av den og planla å bygge nytt hus der. Huset vi bodde i, solgte vi med ett års overtagelse, slik at vi slapp å flytte på oss før det nye huset var ferdig, sier Skrinde.

Silje og Eirik Skrinde har lagt ned en enorm innsats i å skape drømmehjemmet til seg og barna. De har også anlagt hele hagen selv. Silje med Einar på fanget, Elise, Gustav og Eirik. Foto: Irene Sandved Lunde
Det er nydelig utsikt både nordover, østover og sørover til Mjøsa fra huset på Kapp på Toten. Det kan være ganske værhardt her, så en terrasse med levegger mot nord og vest, samt overbygg, ble prioritert. I hagen er det bygget buer for å skape kontrast til de rette linjene på huset. Foto: Irene Sandved Lunde

Tegnet huset selv

Ekteparet hadde både pusset opp og bygget på det gamle huset de bodde i. Å bygge helt nytt var de derimot helt uerfarne med.

– Vi så på mange ferdighus, men fant ingen vi likte både fasaden og planløsningen på. Vi endte opp med å plukke ideer fra forskjellige ferdighus, legge til noen elementer selv, og så tegnet Eirik drømmehuset. Det er ikke noe han har gjort før, men svigerfaren min har tegnet både hus og hytte, så jeg tenker at det må ligge noe i blodet, sier Silje.

Selv hadde hun mest å si om planløsningen. Det viktigste var et hus som er praktisk for en småbarnsfamilie. Stor gang, vaskerom i umiddelbar nærhet og garderobe til yttertøy er det første som møter oss innenfor døren.

– Vi har også dør fra garasjen direkte til gangen. Det er veldig praktisk i hverdagen. Nok oppbevaring til klær. Samt store, åpne rom var også viktig, sier trebarnsmoren.

De fleste ferdighusene de så på, hadde alle soverommene i andre etasje. Silje og Eirik valgte en annen løsning.

– På grunn av utsikten ville vi ha hovedrom som stue, kjøkken og spisestue øverst. Dessuten har vi en stor veranda på sørveggen over garasjen som vi ønsket direkte utgang til fra kjøkkenet. Vi la også soverommet vårt og hovedbadet i andre etasje. I første etasje finner vi alle soverommene til barna, lekerom, bad og TV-stue.

Den flotte eneboligen i funkisstil ble tegnet av Eirik selv og satt opp av håndverkere. Hagen har Eirik og Silje anlagt og satt i stand helt selv. Foto: Irene Sandved Lunde
Spisestuen ligger i utkragingen mot øst, og panoramavinduer fra gulv til tak sørger for spektakulær utsikt mot Mjøsa og Hamar på andre siden. Her trengs det ikke så mye inventar som tar vekk oppmerksomheten fra naturen utenfor vinduene, men Silje tilfører blant annet en del planter i innredningen for å skape liv og myke opp. Foto: Irene Sandved Lunde
Silje Skrinde er utdannet og jobber som frisør, men drømte også om å bli både interiørarkitekt og blomsterdekoratør da hun var liten. Interiør og planter er i dag store hobbyer som hun utfolder seg med hjemme i hus og hage. Foto: Irene Sandved Lunde

Holdt budsjettet nede

Hun har alltid vært fascinert av stilrene hus med store vinduer, men mannen var egentlig litt imot.

– Det forrige huset vårt var i en helt annen stil, men både Eirik og jeg innså at det nye huset måtte ha vinduer som var utsikten verdig. I og med at vi var godt kjent på tomten, var det lett å se hvordan huset skulle ligge i terrenget, plasseringen av vinduer på huset, og hvor uteplassene skulle være.

For å få fasaden på plass, kastet de ball med en arkitekt.

– Vi fikk noen gode innspill både på fasaden og resten av huset, men jeg vil si at vi står for 95 prosent av alle valgene og ideene selv. Arkitekten hjalp oss med å tegne alt inn på data og godkjenne huset, forteller Silje.

Nesten hele andre etasje består av et stort åpent allrom med stue, spisestue og kjøkken. Det er kun hovedsoverommet med garderobe og badet som ligger for seg selv. En lekker gasspeis deler opp rommet litt, uten å oppleves som massiv eller at den tar oppmerksomheten fra utsikten. I taket over trappen og spiseplassen er himlingen hevet, og lyslister er festet langs kanten. – Her ble vi inspirert av noe vi så på et kjøpesenter på Hamar, sier Skrinde. Foto: Irene Sandved Lunde
Kjøkkenet har store arbeidsflater og masse oppbevaringsplass. Både benkeplatene og frontene er laget av slitesterk laminat. Plasseringen av koketoppen og vasken på kjøkkenøyen ble planlagt slik at man kan jobbe på kjøkkenet og se på utsikten samtidig. Foto: Irene Sandved Lunde
Silje er ikke bare kreativ med blomster og planter, hun lager gjerne også møbler selv. Hyllen over kjøkkenbenken er inspirert av noe hun så på nettet. Bakplaten er malt svart, og så har hun boret hull til trepinner som fungerer både som hylleknekter og oppheng til glass, fjøler og annet kjøkkenutstyr. Foto: Irene Sandved Lunde

Siden ekteparet valgte å tegne huset selv, ble de heller ikke låst til en spesifikk husforhandler.

– Vi hentet inn anbud fra forskjellige firmaer og klarte å få en god pris på selve byggingen. Da vi hadde fått entreprenør på plass, brukte vi mye tid på å hente inn tilbud fra håndverkere. Vi sammenlignet priser og fikk til noen gode avtaler.

Ekteparet lå ikke på latsiden i byggeprosessen heller.

– Selv om det var mye på hjemmebane med en datter på tre år og tvillinggutter på bare noen måneder, sto vi for alt av rydding og kasting på byggeplassen. Vi la også alt gulv og monterte all innredning. Det tok mye tid, men vi sparte penger på det.

Samtidig var Eirik stort sett i huset hver morgen for å snakke med håndverkerne og løse utfordringer underveis.

– Færre misforståelser gjorde at prosjektet ikke ble forsinket og at vi slapp fordyrende feil underveis.

Silje er veldig glad i hjørnet med panoramautsikten, men hun har ikke hatt tid til å sitte der så mye ennå. Hylleseksjonen ved siden av er satt sammen av tre enkle hyller der hullene på innsiden er sparklet igjen. Seksjonen er deretter malt i samme farge som veggen i spisestuen. Foto: Irene Sandved Lunde
De morsomme vasene er dekorert med gamle sykkeldekk, og bukettene oppi er laget av kvister og blomster man kan finne i hagen. Kunstverkene er laget av en blomsterdesigner. Foto: Irene Sandved Lunde

Myke kontraster

Da huset sto ferdig høsten 2017 og familien kunne flytte inn, startet jobben med å lage det til et hjem.

– Det er viktig for oss at det skal være et familiehjem, ikke bare et utstillingshus. Jeg liker godt å innrede med planter, blomster, farger, tekstiler og materialer som skaper en kontrast til de rette linjene i huset. Her er det mye dekorasjoner med tørkede og friske blomster og grønne planter og avleggere i terrakottapotter.

Interiøret er enten laget selv, eller nøye utvalgt, gjerne fra lokale butikker. Tanken om å skape kontraster, fortsetter ut hagen, der buer, organiske former og et litt rufsete uttrykk myker opp den stramme fasaden på huset.

– Vi fikk hjelp fra en hagedesigner til å planlegge hagen, men har gjort all jobben selv. Det har tatt enormt mye tid, men har vært positivt for budsjettet. Og så får vi jo det akkurat som vi vil ha det, sier Silje fornøyd.

Sofakroken er malt i en mørkeblå farge og innredet med store møbler, tekstiler, planter, dekorasjoner, lysestaker og bilder. Når du innreder en ny bolig, er det fint å bruke farger, henge ting på veggene og innrede med planter og ting som skaper personlighet og hygge. Foto: Irene Sandved Lunde
Blomster kan også være kunst! Dekorasjonene på veggen og bordet er laget av en blomsterdesigner. Foto: Irene Sandved Lunde

Slik innreder du med blomster og planter i ny bolig

Når du skal innrede en ny bolig med stram stil og rette linjer, er det flere grep du kan gjøre for å skape et personlig og hjemmekoselig preg.

Marianne Leren fra Floral Design på Gjøvik jobber som blomsterdesigner og oppfordrer oss til ha de botaniske interiørelementene med i tankene helt fra starten når du tar en romanalyse.

– Spør deg selv hvor du kan plassere wow-elementene som myker opp hjemmet ditt, oppfordrer hun.

Leren har flere tips til dem som vil innrede med blomster og planter:

  • Våg å velge kontraster i størrelse, form og struktur.

  • Tenk «fisk, rådyr, fugl»: Altså bruk hele rommet.

  • Hold plantene samlet i grupper.

  • Fyll vasen med de største, vakreste blomstene.

  • Invester i et stort botanisk element du vil glede deg over lenge.

– Hvordan kan man bruke blomster som kunst i hjemmet?

– «Something old, something new» kan overføres til blomsterfaget ved å mikse tørkede materialer fra skogen og grøftekanten sammen med friske blomster. Har du en ledig vegg over sofaen i stuen? Hva med å visualisere et botanisk maleri med tørkede klatrehortensia fra hagen, svevende over en flettet form av grener, grønn eplekart og krokete strelitziablader? En dose fantasi og studering av designprinsipper åpner opp for å lage masse fin kunst i eget hjem, sier blomsterdesigneren.

– Hva er ditt beste tips til dem som har lyst til å lage en krans eller liten dekorasjon selv?

– Bestem deg for at kransen skal være blikkfanget i rommet – uansett om den svever, henger eller ligger. Ta en tur ut i naturen, og plukk en variasjon av materialer som ugress, strå, frøkapsler og grener. Dra gjerne også innom en faghandel, og kjøp noe spennende å supplere med. Med fantastiske materialer du falt pladask for, er sjansen stor for at du lager noe du blir fornøyd med.

– Valg av underlag og teknikk på krans bestemmer hvor stor vanntilførsel du har. Et godt tips er å bruke reagensrør slik at friske blomster enkelt kan bytte ut, avslutter Leren.

På hovedbadet i andre etasje er det blitt plass til både badekar og dobbel dusj. Det er også bad i første etasje tilknyttet barnas soverom. Foto: Irene Sandved Lunde
En funksjonell og praktisk planløsning var viktig for ekteparet Skrinde da de skulle bygge nytt hus. Huset har tre etasjer der stue, spisestue, kjøkken, hovedsoverom, garderobe og hovedbad befinner seg øverst. I første etasje er det gang, TV-stue, Elises rom, lekerom, felles soverom for tvillingene, bad, vaskerom og garderobe. Kjelleren er ikke ferdig ennå, men der ser de for seg å lage noe til barna etter hvert. Foto: Irene Sandved Lunde