For Karina Florentz er innredning en måte å ta vare på både sin egen slektshistorie, og de gode opplevelsene på.

LUN ATMOSFÆRE: Hele leiligheten er malt i ulike grå- og beigetoner som skaper en lun stemning. Også gulvet har fått et slør av varmt grått. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Hjemmet hennes er en bohemsk og glamorøs blanding av italienske designmøbler, arvede klenodier fra foreldre, beste— og oldeforeldre, loppemarkedsfunn og spesialtilpassede IKEA-løsninger.

RUSTIKT ROM: Karina Florentz kaller soverommet sin byhytte. Som fondvegg har hun tatt i bruk en del av det gamle rupanelet hun fant under renoveringen. Bak fondveggen er det plass til lerreter og ferdige malerier. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Etter å ha tilbrakt en del arbeidsår i både Los Angeles og Dubai, er interiørdesigneren forståelig nok også inspirert av andre innredningskulturer.

SMART BAD: Bak silkegardiner fra Dubai skjuler det seg blant annet varmtvannsbereder, vaskemaskin og støvsuger. Legg merke til nisjen med lysekrone i taket. Løsningen er med på å gjøre rommet mer dynamisk og glamorøst, synes Karina Florentz. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

— Jeg har blant annet designet hotellrom- og suiter samt private luksushjem for sjeiken av De forente arabiske emirater og sultanen av Oman, og liker det glamorøse livet. Samtidig er jeg en enkel jente med telemarksrøtter som er glad i turliv og jakt, forteller Karina Florentz.

Fant frem det gamle

NONNER OG PENSLER: Leiligheten fungerer også som atelier for Karina som går i lære hos en kunstprofessor. Bildet som er under arbeid, har fått tittelen Nun passion. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Da Karina Florentz skulle kjøpe leilighet i Oslo, så hun etter noe hun kunne renovere for å få det akkurat som hun ville.

RUSTIKT ROM: Karina Florentz kaller soverommet sin byhytte. Som fondvegg har hun tatt i bruk en del av det gamle rupanelet hun fant under renoveringen. Bak fondveggen er det plass til lerreter og ferdige malerier. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

— På ønskelisten sto en gammel bygårdsleilighet med stukkatur, rosetter og originale tregulv, men jeg ønsket å kunne gjøre om på planløsningen for blant annet å få et stort oppholdsrom med plass til mange, samt et større bad.

GJESTEAVDELING: Den originale teglsteinsmuren er også beholdt i gjesteavdelingen, som i tillegg huser et lite bad og kjøkken. Det var en enkel sak å få til, fordi Karina Florentz planla løsningen fra starten av renoveringsprosessen og så hvor enkelt det var med tilgang til vann. De to badene ligger nå vegg i vegg med hverandre. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Utgangspunktet i leiligheten på 77 m² som hun kjøpte i 2008, beskriver Florentz som et furuhelvete. Hun kjøpte den av en eldre ungkar som hadde bodd der siden 1970-tallet, og som hadde pusset den opp etter datidens standard.

GARDEROBE: Den åpne garderobeplassen i gangen er designet med løse kjøkkenplater fra Ikea. Her er det både skohylle og hattehylle, samt plass til store kurver på toppen. Hengekrokene er valgt i samme farge som platene, slik at de ikke blir for fremtredende. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Her var det brystningspaneler i furu, senkede tak og mange rare kasseløsninger.Florentz brukte nærmere tre måneder på renoveringen, og fungerte selv som prosjektleder.

Første steg var å strippe alt vekk. Under det senkede taket lå det perfekte, intakte stukkaturer og rosetter. Bak tre lag med veggkledninger fant Florenz også vakre brokadetapeter som var over 100 år gamle, og rupanel som hun tok vare på og senere brukte som fondvegg på soverommet.

Til slutt sto hun igjen med teglsteinsveggene, som i dag er beholdt i malt versjon i våtsonen på kjøkkenet og som fondvegg på gjesterommet.

En god plan

Neste steg var å tegne en ny planløsning for å få det som hun ville. Erfaringen fra planlegging og design av hoteller og skreddersydde møbler påvirket mange av løsningene hennes.

— Jeg er blant annet et veldig sosialt menneske, som liker å kokkelere sammen med venner og familie. Derfor trenger jeg et stort åpent allrom der vi både kan «lounge» og lage mat samtidig. Det opprinnelige kjøkkenet var altfor lite, og huser i dag soverommet. Derfor ble løsningen å fjerne mesteparten av veggen mellom de to opprinnelige stuene, slik at jeg fikk et stort åpent rom, forteller Karina Florentz.

En viktig del av planløsningen er å plassere lys- og kontaktpunkter. En annen del er å finne ut om man skal ha skjulte rør og innebygde møbler i nisjer. Da må dette være nøye planlagt før man slår opp vegger.

Badet i leiligheten er kanskje det beste eksempelet på god planlegging. Rommet som opprinnelig var knøttlite og kledd i irrgrønne fliser, er i dag et fem-stjerners spahotell verdig. Ikke bare er det vakkert for øyet, men det fungerer også som hjemmets oppbevaringsrom uten at du legger merke til det.

I denne leiligheten, som i de fleste av Oslos gamle bygårder, var gangen veldig stor og lang. En del av den ble innlemmet i badet, og den ene baderomsveggen skjuler nå varmtvannsbereder, vaskemaskin, støvsuger og verktøy, i tillegg til senge- og lintøy og alt annet som er nødvendig i et hjem, men som ikke er så pent å se på.

Byhytta

Soverommet er det Karina Florentz kaller sin byhytte. Her har hun slått opp en fondvegg av en del av rupanelet hun fant under rivingen.

Den står ca. 30 cm ut fra bakveggen, slik at hun har oppbevaringsplass til lerretene og maleriene sine. Over sengen troner et reinsdyrgevir fra et dyr som hennes far har felt.

— Da jeg bodde i Dubai, var det fjellet og naturen hjemme i Norge jeg savnet mest. Soverommet mitt ble derfor inspirert av telemarksrøttene mine, sier Karina.

Elg og reinsdyr er et gjennomgangstema i leiligheten – også på kjøkkenet, der et stort elghode i form av en norskdesignet lampe troner på den ene veggen.

Ellers er alt av veggdekorasjoner malerier signert Karina selv. Hun går i lære hos professor Jan Valentin Sæther og bruker mye av fritiden på å male figurativ kunst.

Hjemmet fungerer derfor også som en organisk utstillingsplass. Motivene er ofte klassiske, men med et islett av både humor og sensualitet – akkurat som resten av innredningen.

Karina Florentz' renoverings- og stiltips

Innhent informasjon og historikk om leiligheten. Riv forsiktig, og ta vare på originale detaljer du liker og kan få bruk for.

Lei inn en profesjonell designer eller arkitekt for å hjelpe deg med planløsning og materialvalg.

Hvis du vil ha skjulte rør og møbler innebygd i kroker og nisjer, må dette planlegges før du slår opp nye vegger.

Glem ikke takene. En nisje i et flatt tak kan gjøre mye. Det skaper en ny dimensjon og kan bli en fin innramming av belysningen.

Lag en belysnings- og elektroplan. Hvor trenger du kontakter til elektriske apparater, hvor vil du ha stemningslys, hvor skal tv-en stå og så videre? Skjul mest mulig!

Installer dimmere på samtlige lamper, og velg farge på brytere etter bakgrunnsfarge, bruk eventuelt trådløse brytere.

Lag en materialplan. Oppsøk ulike forhandlere og let på nettet. Lag et "moodboard" med ulike størrelser og strukturer – det være seg harde materialer til badet eller myke tekstiler til stuen. Slik blir det enklere å finne din egen røde tråd.

Ikke tenk på hele badet som en våtsone. Har du plass nok, så sett inn et arvemøbel og en flott lysekrone utenfor våtsonen. Har du god nok ventilasjon, så innred også med tekstiler og kunst.

God kunst fremheves bedre på mørke vegger enn på sterile hvite.

Silkegardiner reflekterer lys. Er du heldig og skal på reise til Østen eller Midtøsten, er det dette du bør ta med deg hjem.

Bo deg litt inn før du tar siste finish. Besøk foreldre og besteforeldre og loppemarkeder. Lek deg med å blande gammelt og nytt!

TYNGDE: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, men også her har Karina Florentz gjort en kreativ vri. Hun har valgt brunt nede for å skape tyngde, og hvitt øverst for at det ikke skal bli for massivt. Det lange spisebordet i tre er medbrakt fra Dubai, de ulike spisestuestolene er arvegods. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
LYSENDE PYNT: Det lille bordet med lykter er arvegods. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
FAVORITTKROK: Lenestolen er en av leilighetens beste sitteplasser. Den fulgte med på flyttelasset fra Dubai. Det lille bordet er arvegods. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Les også: — Det skal se litt ut som et sirkus her

I denne hagen har selv humla eget hus

Kjøpte basseng i en lekebutikk og bygde det ned i terrassen

Slik forvandler du hagen med lys

- Noe måtte skje. Du vet, hagedesignerens hage.