– Jeg tipper at vi legger lapper i rundt 100 postkasser i Kristiansand hvert år, og langs bussruter og sykkelstier så klipper vi uten å varsle, sier Terje Kvarsten i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Snart skal barna igjen gå med store sekker og små skritt langs skoleveien, mens bilene suser forbi på den ene siden og høye hekker ruver på den andre. Det kan by på farlig situasjoner, og derfor er ingeniørvesenet ekstra observante i disse dager. Og med den sommeren som har vært på Sørlandet, mener avdelingsingeniør i ingeniørvesenet, Jon Langfeldt, at det er nødvendig å være ekstra påpasselig.

Huseiere har selv ansvar for at hekken ikke hindrer sikt mot fortau, kryss og gater. Foto: Foto: NTB scanpix

– Det har vært mye av både sol og regn i sommer, og dermed har hekkene fått gode vekstvilkår. Folk må rett og slett bruke sunn fornuft, og jeg oppfordrer dem til å klippe hekken hvis den hindrer sikten, sier Langfeldt.

Sikkerhet er viktigst

For det er trafikksikkerhet og trygghet det handler om. Både for små skolebarn og folk flest.

– Det finnes regler for høyde og slikt i naboloven og veiloven, men i reguleringsplanene er det gjerne litt ulike krav avhengig av hvor man bor. I nyere boligfelt er kravene som regel strengere enn i eldre. Men vi er ikke så opptatt av det, for det viktigste er å ivareta sikkerheten. Det er derfor vi er ute og inspiserer og tar grep der vi mener det er nødvendig, forklarer Langfeldt.

– Vi gir dem 14 dager

Oppsynsmann Kvarsten er en av dem som bruker store deler av arbeidsdagen på å kjøre rundt for å undersøke at huseiere er sitt ansvar bevisst. Hvis han oppdager hekker som har vokst seg ut av sin forsvarlige form, er prosedyrene klare.

– – Hvis hekken er i et boligfelt, så legger jeg en lapp i postkassen og så får huseieren 14 dager på seg til å klippe hekken. De fleste skjønner alvoret og klipper innen fristen, sier han.

Men hvis den utemmede hekken står langs en sykkelsti eller bussvei, ryker den umiddelbart.

– Ja, da klipper vi uten å melde fra. Og for å si det sånn, vi bruker noen solide kantklippere som omtrent river greinene av, så det blir ikke så pent.

Huseiere har selv ansvar for at hekken ikke hindrer sikt mot fortau, kryss og gater. Foto: Foto: NTB scanpix

Noen blir sure

Og da hender det at folk blir sure.

– Ja, men det er som regel fordi de ikke har skjønt hvilket ansvar de faktisk har, fortsetter Kvarsten.

– Det er jo spesielt der veien er smal at vi må ta grep med en gang, og det varierer veldig hvor flinke folk er. Noen er nøye med å holde hekken trimmet hele tiden, mens andre gir blaffen, sier Langfeldt.

Dersom naboen har en viltvoksende hekk som truer sikten, mener Langfeldt det er på sin plass å si ifra.

– Si vennlig ifra, for det er ikke sikkert naboen din har tenkt på hvor viktig det er. Men hvis ikke det nytter, kan folk melde fra til oss, avslutter avdelingsingeniøren.