Hagearbeid reduserer risikoen for å utvikle depresjon og angst, viser en fersk forskningsgjennomgang fra Danmark.

– Hagearbeid er sunt. Det kan ikke diskuteres. Det vil faktisk være hensiktsmessig å skrive ut hagearbeid på resept, skriver professor Bente Klarlund ved Københavns Universitet og overlege ved Rigshospitalet i København, i en artikkel i Haveselskabet.dk.

Nylig har hun sammen med den danske hageforeningen gått gjennom internasjonale studier og sett på hva vitenskapen sier om hagearbeid. Og konklusjonen er helt krystallklar, påpeker hun: Hagearbeid har positiv helseeffekt.

Stresshormonet sank

En av forklaringen på hvorfor det er sunt, mener hun ligger i det at man både får mosjon og dagslys når man skjøtter hagen sin.

– Vi vet at både fysisk aktivitet og lys stimulerer hjernens innhold av serotonin. Dermed oppnår man en antidepressiv effekt som er av samme type som den man tilstreber å få ved hjelp av antidepressiv medisin. Dessuten får man mer sol, som betyr mer D-vitamin, som utover det å beskytte muskler og knokler, også er bra for humøret, forklarer professoren.

Men i tillegg til å være angst og depresjonsforebyggende, kan regelmessig sysling i hagen også forebygge og behandle stress. En studie har blant annet vist at 30 minutters daglig hagejobbing, har en antistressvirkende effekt. Blodets innhold av stresshormonet kortisol sank betydelig etter hageinnsatsen.

– Dermed kan hagearbeid være med på å forebygge sykdommer som kommer i kjølvannet av lange perioder med kronisk stress, skriver Klarlund i artikkelen.

Hagearbeid reduserer risikoen for å utvikle depresjon og angst, viser en fersk forskningsgjennomgang fra Danmark. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Man skaper noe, det gjør godt

– Ja, dette synes jeg høres veldig fornuftig ut, sier psykolog Børge Leksbø og forklarer at all form for fysisk aktivitet kan redusere stress og symptomer på angst og depresjon.

Når man i tillegg er ute i dagslys, vil kroppen reagere svært positivt på flere måter.

– Både aktivitet og lys øker produksjonen av hormoner som serotonin, endorfin, men også reduserer stresshormonet kortisol. Man kan således si at hagearbeid både har antidepressiv og stressreduserende effekt. Og det helt uten bivirkninger.

Utover det påpeker han at hagearbeid er en fin mestringsarena hvor man ser umiddelbare endringer og resultater.

– Man skaper noe, som også har liv, og det gjør godt. Også for selvfølelsen.

Bedrer humøret

I fjor gjorde Haveselskabet en undersøkelse blant 550 av sine medlemmer, og da fant de at 94 prosent svarte de blir bedre humør avå gå i hagen.

Leksbø påpeker at dersom man skal bruke for eksempel hagearbeid som tiltak mot psykiske lidelser, vil det være viktig er å tilpasse typen aktivitet til den enkelte, og tilstrebe å få møtt behovet både om dagslys, variert aktivitet og ikke minst mestring.

– Der hvor hagearbeid kan være det beste alternativet for noen, vil kanskje vedhogst eller rydding av ei strand være et like godt alternativ for andre, sier psykologen.

Bekjemper overvekt

Hagearbeid bidrar også til verdifull mosjon og til redusert risiko for overvekt, viser professor Klarlund til.

Hun estimerer overfor Haveselskabet at to til tre timers hagearbeid typisk tilsvarer en time med full gass på treningsstudioet.

Dessuten får du både smidighetstrening, balansetrening og øvd koordinasjonen av å drive på i hagen.

Kaloriforbrenningen avhenger selvsagt av alder, vekt, muskelmasse og fysisk form, men en tommelfingerregel, ifølge det danske Haveselskab, er at man forbrenner mellom 80 og 130 kalorier på 20 minutters hagearbeid, avhengig av intensiteten på arbeidet. 20 minutters arbeide med spade, for eksempel, forbrenner rundt regnet mellom 90 og 120 kalorier.