– Når jeg står opp klokken seks har jeg mye energi. Da går jeg rett på vaskerommet. Det er fint å ha en rolig stund før jobb.

Aina Nordstrand (46) smiler bredt. Det første hun sa da familien skulle bygge nytt hus, var at vaskerommet skulle være husets hjerte.

Ved å prioritere vaskerommet, kunne flyten i huset gå fra aktivitet utendørs og inn via vaskerom med skittentøy til oppholdsrommene. Og på samme måte er det kort vei ut til tørking.

Hva er ditt favorittrom i huset? Stem nederst i saken

– Vi valgte et allrom slik at jeg ikke er adskilt fra flokken min under matlaging og oppvask. Den korte tiden vi samles i løpet av dagen er utrolig viktig for oss.

KVALITETSGULV: Paret har lagt ekstra penger i gulv. – Eik gir en lun atmosfære, sier Aina. Foto: Alf Ove Hansen

Drømmerom

46-åringen har ingen problemer med å innrømme at vaskerommet er hennes territorium. Her styrer hun.

Mannen Trygve Nygård har funnet en måte å sovne på igjen etter at hun lister seg ut på vaskerommet, som ligger rett ved soverommet.

– Vasking er en egen greie for meg hvor jeg har siste ord, akkurat som Trygve møblerer kjøkkenbenken som han finner det for godt fordi han lager mat oftest. De fleste som kommer på besøk sier at vaskerommet vårt er et drømmerom. Og det uavhengig av gjestens kjønn.

HJEMMELAGET: Klesstativet har ektemannen laget, og plassert i svalgangen som fungerer som en vindtunnel og gir god tørk. Stativet legges inntil veggen når det ikke er i bruk. Foto: Alf Ove Hansen
MINIMALISTISK: Kjøkkenet er renset for mye – inkludert kaffetrakteren. Vaskerommet fungerer også som grovkjøkken. Foto: Alf Ove Hansen
UTEN GANGER: Huset på 180 m2 bærer preg av maks plassutnyttelse. Foto: Alf Ove Hansen

Egen sjakt

For dem som måtte lure: Ja, arvingene i huset kan vaske sine egne klær, men de får ikke styre på vaskerommet likevel. De trenger faktisk ikke engang å gå dit med skittentøyet.

SMART LØSNING: Skittentøyet reiser til vaskerommet fra en sjakt fra badet i andre etasje. Foto: Alf Ove Hansen

– Vi har en egen sjakt fra badet i annenetasje som går rett ned til en kurv. Med den løsningen tror jeg vi unngår mye rot og mas. Derfra sorterer jeg videre til det aktuelle vaskeprogrammet. Vi har en 11 kilos vaskemaskin som går daglig, men vi bruker noe treningstøy om igjen. Vi er ikke hysteriske.

Stinkende sko tørker ute

Paret liker lange turer vinter som sommer både med og uten hunder, og barna har ski som felles hovedinteresse. Alle går mest inn og ut via svalgangen, og den er derfor ikke tilfeldig designet.

– Når en kommer inn fra tur skal ryggsekker, ski, sko og pulker av. Ute er det derfor også en tørkebod der stinkende treningsklær og sko kan settes. Svalgangen er som en vindtunnel og gir alltid god tørk. Derfor fikk jeg Trygve til å spesiallage et tørkestativ som kan legges inn til veggen, slik at vi sparer plass når det ikke er i bruk.

Selve yttergangen består av hylle på hylle med fotballsko, skisko, løpesko for terreng og asfalt, sykkelsko, fjellsko, pensko og sandaler. Her er kurver fulle av uteklær og treningsklær. Ytterjakker for alle årstider opptil taket, mens pulsklokker og solbriller henger på rad og rekke.

ORDEN I SAKENE: Ingen lurer på hvor sko, briller og klær er. I yttergangen er det et system for alt. Foto: Alf Ove Hansen
AVANSERT HYLLESYSTEM: Her er det plass til alle sko og jakker. Foto: Alf Ove Hansen

Ingen roper på mor

– Ungene tok systemet med en gang. Jeg hører sjelden «Mamma, hvor er….».

Nå kan det jo kanskje fremstå som at det styres med jernhånd i huset. Slik er det ikke.

– Jeg er ingen ordensfrik, men kan bli veldig irritert når ting er upraktisk, sier Aina.

Huset på 180 m² bærer ellers preg av maks plassutnyttelse, og er uten ganger. Alt oppbevares i garasjen. Her samler de ikke på ting de ikke har bruk for.

KLEDNING: For å unngå maling og beising, ble det valgt en vedlikeholdsfri kledning. Foto: Alf Ove Hansen
IDYLLISK: Huset ligger vakkert plassert, med fugler, ekorn og elg som naturlige naboer. Foto: Alf Ove Hansen

Familien liker å bruke tiden i livet som er til overs på friluftsliv. På vinteren er det skiene som tas frem. Ekteparet har et par skøyteski og et par klassisk-ski. Tenåringene har et par klassisk-ski til konkurransebruk og et par til veibruk. I tillegg har de toppturutstyr og fjellski til hele familien. Dermed er vi kommet frem til et annet sentralt rom.

– I garasjen er det blitt plass til en smørebod. Der bruker jeg «litt» tid. Den er passelig stor, og har også avtrekksvifte! gliser Trygve.

SOM SMURT: Trygve Nygård er strålende fornøyd med smøreboden sin, men vil helst tilbringe så mye tid som mulig utendørs. Foto: Alf Ove Hansen
PRIORITERER FRILUFTSLIVET: Om vinteren er det skiturer som gjelder for familien. Foto: Alf Ove Hansen

Er skog utsikt?

Paret ønsker å vise at det går an å få et arkitekttegnet hus uten at det trenger å være gigantisk. Målet var et inkluderende og praktisk hus, og etter to år i huset ikke langt fra Altaelva er de fornøyde.

– Jeg har tidligere stort sett bodd i gamle hus eller leiligheter, innrettet meg som best jeg kunne og har elsket alle hjemmene mine. Det har vært et artig prosjekt å bygge dette huset, og et privilegium å kunne planlegge ut fra våre hverdagsbehov.

Det eneste som egentlig bekymret Aina var å bo i en skog. Hun er vant med vidt utsyn fra Sotra på Vestlandet. Løsningen ble å bygge allrommet med store vinduer ut mot trærne. Paret er derimot uenige om hva som er utsikt.

– Jeg kaller det ikke utsikt når du ikke ser ut over noe, men Trygve sier det er utsikt når du ser på noe!