Toromsleiligheten på Sagene i Oslo skulle ha budrunde onsdag forrige uke. I forkant ble den forsøkt kuppet til sammen fem ganger av fire interessenter. Prisantydningen for 54 kvadratmeter var 4,15 millioner kroner. Kuppbudene lå fra 200.000 til 390.000 kroner over prisantydning. Likevel valgte selgeren å takke nei til kupperne.

Kupping forekommer hyppig nå, mener ekspertene vi har snakket med. Det skjer alltid når boligprisene stiger relativt mye og raskt, samtidig som folk har sterk kjøpekraft, forklarer ifølge Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

Hvordan blir situasjonen i boligmarkedet utover høsten?

– Folk blir desperate

Leiligheten på Sagene ble solgt for 4,520 millioner kroner i budrunde. Det er 370.000 kroner over takst og 20.000 kroner under høyeste kuppforsøk. Selger ønsket ikke å føre en privat budrunde og var mest komfortabel med at megleren håndterte bud, forteller hun.

– Det er lite til salgs, og da blir folk desperate. En annen leilighet i samme borettslag ble kuppet rett før, sier Anne Rosvold i Krogsveen Sagene.

Det er en stressende situasjon for selgerne å få kupp før budrunden, mener hun. Megleren har ikke lov til å forholde seg til kuppforsøkene, og selgeren må ta avgjørelsen alene.

– Vi gir informasjon på forhånd. Samtidig kan det være vanskelig for selger å motta bud med ulike forbehold. Det er mange fallgruver med kuppforsøk, men det ender ofte med gode priser, så jeg skjønner at man blir fristet, sier Rosvold.

– Får mer i vanlig budrunde

Hvis noen begynner å kuppe, blir det raskt en «trend», erfarer hennes sjef Caroline Stensrød. Hun bekrefter at de har sett stadig flere kuppforsøk utover høsten.

– De fleste har fått mer i vanlig budrunde. Jeg har bare et eksempel de siste syv årene da selger fikk mindre i budrunde. Men man vil aldri kunne vite hvordan det kunne gått i budrunde der selger takket ja til kupp, sier Stensrød.

– Det er to grunner til å vente på budrunden: Som oftest får man best pris med normal konkurranse. Aksepterer du kuppebud, kortslutter du prosessen. Dessuten er det juridisk betenkelig å avtale direkte med kjøper. Da får ikke megler kvalitetssikret transaksjonen, sier Carl Geving i Nef. Foto: Veronika Moen

Tror meglerne kan avlyse juleferien

Onsdag presenterte Eiendom Norge, Finn og Eiendomsverdi ferske boligpriser for oktober. Prisene har steget for syvende måned på rad. Normalt synker boligprisene i oktober, men ikke denne måneden.

DNB Eiendoms tall viser at det ble solgt 14 prosent flere boliger enn samme tid i fjor. Normalt synker prisene i oktober. Det er 12.000 boliger til salg i Norge nå, noe som er langt under normalen på landsbasis, ifølge meglerkjeden.

Situasjonen tilsier videre prisvekst også i oktober og frem mot jul, ifølge Terje Buraas, administrerende direktør i selskapet.

– Vi avblåste sommerferien og fikk rekordhøy aktivitet i juli. Nå tror jeg vi kan avlyse juleferien også. Utfordringen i dagens marked er ikke å få solgt sin gamle bolig, men å finne sin nye. Derfor tror jeg mange vil være aktivt på boligjakt også i desember, sier Buraas ifølge en pressemelding.

Kraftig vekst i de store byene

Egne tall fra DNB Eiendom viser at mange handler bolig om dagen:

  • Tre av fire boliger går over prisantydning i Oslo.

  • To av tre boliger går over prisantydning i Bergen.

  • I landet som helhet selges nå 60 prosent av boligene til prisantydning eller over.

  • I oktober var gjennomsnittsboligen i Norge åtte prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

  • Det ble solgt 30 prosent flere eneboliger i Oslo, sammenlignet med i fjor.

  • I Bergen er det en økning i salget med 15 prosent generelt. Det er kraftig, mener Buraas og det er i hovedsak leiligheter som står for økningen.

  • Også i Trondheim selges det mer. Økningen er på mellom fem og seks prosent. Samtidig øker snittprisen.

  • Antall solgte boliger er 15 prosent høyere i Stavanger. Boligene selges raskere enn på mange år, ifølge Buraas.

  • Også DNB melder om kupping før visning. I bunn og grunn handler det om at noen forsøker å kjøpe boligen din til rabattert pris, mener Buraas.

Spesielt en by skiller seg ut

Særlig i Oslo blir boliger forsøkt kuppet om dagen, erfarer Geving i Nef, men det forekommer også i Bergen. Folk prøver seg på alle typer boliger, men spesielt små leiligheter hvor konkurransen er mellom både forbrukere og investorer.

– I Oslo er problemet at tilbudssiden har falt til veldig lave nivåer. Flere forsøker å gå foran køen med kuppebud. Det betyr ikke at det blir akseptert av selgerne.

– Normalt faller boligprisene og aktiviteten om høsten, men det har ikke skjedd i år. I Oslo selges det mye, samtidig som det blir lagt ut færre nye og brukte boliger på markedet. Det er overraskende at utviklingen er så sterk med tanke på korona. Markedet er preget av optimisme, og utviklingen er rentedrevet, sier Geving og peker på den lave renten.

Tror på ytterligere vekst i prisene

Kuppingen er i all hovedsak et Oslo-fenomen nå, og det dreier seg om mindre leiligheter, erfarer Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

– Veldig mange vil inn på markedet, og det er få leiligheter ute, sier Meier.

– Det er ikke vanskelig å forstå at det er lett å takke ja til et bud ti prosent over prisantydning. Men vår erfaring er at det lønner seg å vente på budrunden, med mindre det er helt spesielle forhold, legger hun til.

Meier tror aktiviteten og prisene fortsetter å stige fremover.

Finanstilsynet har kommet med forslag om ny boliglånsforskrift. I dag kan man låne fem ganger inntekt. Forslaget legger 4,5 ganger inntekt til grunn, men Meier tror ikke det blir innført.

– At renten nok forblir lav lenge også, tilsier at markedet får en ytterligere opptur. Vi blir hjemme, og det kjente og kjære blir enda viktigere. Vi har heller ikke så mye annet å bruke penger på.