I Nord-Norge (utenom Tromsø) og i Agderfylkene tok det gjennomsnittlig 54 dager å selge en bolig fra annonsen ble lagt ut, ifølge tall fra Eiendomsmeglerforetakenes boligstatistikk i mai. På landsbasis lå gjennomsnittet langt lavere, på 28 dager.

Hvor formidlingstid er det der du bor? Se lenger ned i saken

Lise Kjelle, leder for eiendomsmeglerforeningen på Sørlandet, forteller at det ikke har vært så mange boliger til salgs på Sørlandet siden finanskrisen i 2008. Og det tar tid å selge dem.

— Det er stort sett leiligheter som står lengst, eneboliger og rekkehus går noe fortere. Sammenhengen skyldes veldig stor utbygging på relativt kort tid. Det har hopet seg opp. Samtidig bygges det stadig, men utbyggerne er klar over hva som skjer, sier Kjelle.

— Noen boliger går unna på under en uke, mens vi har boliger som står i et halvt år før salg. Folk må belage seg på at det kan ta lang tid, og at beliggenheten kan avgjøre om salget går raskt, sier Kjelle.

Ute i 212 dager

Monica Mjåland Thortveit, eiendomsmegler for ABCenter Eiendom, er ansvarlig selger for en enebolig i Kristiansand som har ligget ute i 212 dager.

— Det har vært interesse, men de fleste vil først vurdere andre objekter. Vi prøver å forberede alle kundene på at salget kan ta lengre tid nå, sier Thortveit.

Egil Horgen, daglig leder og eiendomsmegler i Exbo Kristiansand, merker også at salgene noen ganger tar tid.

— Samtidig solgte jeg en leilighet i stad som hadde visning i går. Sentrale objekter og rekkehus går fortest. Det er ikke noen panikkstemning her, men de fleste selger faktisk før de kjøper. Det er kanskje litt spesielt, sier Horgen.

— Det skjer fra tid til annen at det tar 200 dager å få solgt en bolig. I går solgte vi en som har ligget ute i to måneder. Leiligheten var i byen, hadde heis og alt, men ikke parkeringsplass. Vi ventet rett og slett på kjøperen som ikke trengte parkering, sier Horgen.

Går det for lang tid før objektet blir solgt, vurderer Exbo prisen. – Men å sette ned prisen er ikke det første vi gjør, sier Horgen.

- To måneder - for lang tid

Finn Tveter, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, tror det har begynt å snu i Kristiansand-området.

— Utbyggerne var i en periode overoptimistiske, de trodde alt skulle gå opp i himmelen. At formidlingstiden er på en uke mer enn i fjor kan også bety at trenden har snudd, at boliger som har ligget ute lenge har blitt solgt. Da trekkes gjennomsnittet opp.

— Litt mer ro over salgene er ikke farlig eller dramatisk. Men når det nærmer seg 54 dager, eller nesten to måneder, da tar det for lang tid for selgere som allerede har kjøpt noe annet. Det er bra å kunne selge og kjøpe innenfor rimelig tid. «Jøss, er det ingen som vil ha leiligheten min etter tredje visning?», det er negativt at salget tar lang tid, sier Tveter.

Det tok kortest tid å selge bolig i Trondheim i mai, bare to uker, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes boligprisstatistikk. I Bergen ble salget gjort unna på 15 dager, i Oslo 17 dager og i Stavanger på 22 dager.

Det kan bety at noen boliger har blitt solgt etter veldig kort tid. Og det er ikke nødvendigvis positivt, mener Tveter.

— Markedet noen steder er superraskt, kanskje for raskt for kjøperne. Trondheim og Oslo går to dager fortere enn før, og Bergen en dag lenger. Folk skal lese annonsen, gå på visning en gang, kanskje en gang til, så skal de inn i budrunden. «Kaster du deg ikke på nå, får du ikke boligen». Man kan føle seg litt presset, og man må være veldig forberedt.

Formidlingstid for boliger mai 2013

Fra Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk

Trondheim – 14 dager

Bergen – 15 dager

Oslo – 17 dager

Akershus – 22 dager

Stavanger – 22 dager

Rogaland uten Stavanger – 24 dager

Buskerud – 25 dager

Telemark – 31 dager

Tromsø – 33 dager

Vestfold – 33 dager

Østfold – 36 dager

Trøndelag uten Trondheim – 38 dager

Hordaland uten Bergen – 38 dager

Oppland – 43 dager

Møre og Romsdal – 45 dager

Hedmark – 45 dager

Nord-Norge uten Tromsø – 54 dager

Agderfylkene – 54 dager

Gjennomsnitt – 28 dager