Fem spørsmål om krangling og oppussing.

Eksperten: Peder Kjøs

Jobber som: Psykolog og har skrevet flere bøker

Leste du om ekteparet som fant en løsning på sine uenigheter? Silje Emilienne og Roger Aanderud-Larsen fant en løsning. De bruker en metode som muligens er fra TV-psykologen Dr. Phil.

1. Er man et dårlig par om man krangler i forbindelse med oppussing?

– Det kommer an på hvor hardt man går til verks, hvordan man krangler. Man kan være et dårlig par fordi man kommuniserer dårlig og sliter med å snakke ut om ting. For eksempel at én lukker seg, mens den andre går ut høyt emosjonelt. Det er et problem. Noen krangler for mye, og andre krangler for lite. Hvis man unngår ting, er det også et dårlig utgangspunkt for å løse konflikter.

– Man må finne en mellomting mellom mye krangling og ukonstruktiv taushet. Prøv å snakke sammen! Gode par er gode til å diskutere alt mulig, også oppussing.

EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: Stenersen, Tor

2. Har du forslag til hvordan man går frem for å unngå krangling?

– Det handler om å finne ut hva som er viktig. I tillegg til selve saksinnholdet handler alle diskusjoner om å finne ut hvem som skal gi seg og hvordan man får det til. Noen går inn i et byttesystem. Én får bestemme fargen på kjøkkenet, mens den andre får bestemme fargen på badet. Men noen gjør det også sånn at det nesten alltid er den ene som bestemmer og den andre som gir seg.

– Andre bruker forskjellige hersketeknikker, som for eksempel å spille på kjønnsroller eller å sette hele relasjonen i spill. «Du har ikke greie på dette, kvinner skjønner ikke sånt», «menn skjønner seg ikke på farger» eller «du er ikke ordentlig glad i meg, for du lar meg ikke bestemme dette her». Dette er en risikabel måte å løse uenigheten på, som sjelden fungerer godt i lengden.

– Man må være villig til å høre den andres synspunkter. Dessuten må man se på egne meninger som et synspunkt, og ikke et standpunkt. Vær åpen for at egen mening er en mulighet, ikke eneste sikre fasit. Ikke vær for sikker i din sak.

SLITSOMT: Det er et slit å pusse opp. Ikke la krangling gjøre det verre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

3. Hva gjør man om man står helt fast? Hver gang lamper eller maling kommer opp, blir det kaos ...

– Det er vanskelig, men man må prøve å finne ut hvorfor det er blitt så låst, og hvorfor småting kan ha fått en overdreven betydning.

Alle diskusjoner har en relasjonsplan og en saksplan, ifølge Kjøs. Saksplanen er type kjøleskap og farge. Relasjonsplanen er følelsene, for eksempel følelsen av at en av partene alltid får rett: «Hvorfor får ikke jeg viljen min? Hvorfor er det alltid din mening som teller?» Begge nivåene er til stede når et par diskuterer, selv om man bare snakker om rødmaling eller oppussing av kjøkken.

– Kilden til krangel er ofte at man går fra relasjon til sak, frem og tilbake, og at man ikke er på samme sted samtidig. Derfor nytter det ikke å insistere på at «vi må holde oss til saken». Noen ganger begynner alt å handle om relasjonen, og da blir det veldig vanskelig. Det blir ikke vanskelig fordi man mener rødt er finere enn grønt, men fordi man ikke føler seg anerkjent. Det føles som om partneren får bestemme alt.

4. Hvor vanlig er det å krangle i forbindelse med oppussing, og hvorfor krangler folk?

– Jeg tror det er ganske vanlig, for et par er to stykker som har ulike visjoner og ønsker og oppfatninger. Det er stort sett veldig viktig for begge hvordan utfallet blir.

– Har man ulike oppfatninger, blir det nødvendig å forhandle. Og noen ganger blir forhandlinger krangling. Mye står på spill, de fleste er veldig opptatt av hvordan de har det rundt seg. Man vil ikke være med på hva som helst. Når to stykker skal mene noe om det samme, er det sjelden de er 100 prosent enige. 100 prosent enighet er det sjeldne.

KJØNNSROLLE-FELLEN: «Du har ikke greie på dette, kvinner skjønner ikke sånt» eller «menn skjønner seg ikke på farger». Hold deg unna denne typen utsagn i diskusjon. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

5. Hvor alvorlig kan konfliktene bli?

– Det kan være alt fra små diskusjoner til ganske alvorlige krangler. Overgangen fra intense diskusjoner til alvorlige krangler skjer når noen forlater saken og prøver å vinne ved å bruke krenkende utsagn. Det kommer typisk frem forskjeller og ubalanse i forholdet. Det er jo ikke oppussingen som er problemet, men dårlig balanse mellom partene.

– Ikke bare skal den være gul og den grønn, men «du har så dårlig smak, du bestemmer alltid, du er egoistisk eller du har ingen empati». Da har det gått virkelig galt. Det er krenkelser. Noen vinner diskusjoner ved å krenke, men det er veldig usunt, og jeg vil ikke anbefale at man lever med noen som er villig til å krenke en.

– Hvis folk går fra hverandre, er det ikke på grunn av oppussing, men dårlig kommunikasjon. Hvis forholdet er balansert og man er gode til å forhandle, så kan man diskutere hva som helst.