Fem spørsmål om hvilket oppussingsarbeid du har lov til å utføre selv, og hva du bør unngå å gjøre.

Eksperten: Johan H. Gåsbakk

Utdanning: sivilingeniør

Jobber som: seniorrådgiver i Sintef Byggforsk

1. Man skal pusse opp badet. Kan man gjøre arbeidet selv?

– Bad er komplisert og omfattende. Det er mye arbeid og det krever kompetanse i mange fag. Du må vite om formelle forhold og regelverk. Noe man gjøre selv, noe bør fagfolk fikse og noe skal man ha fagfolk til å fikse.

EKSPERTEN: Johan H. Gåsbakk, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk Foto: SINTEF Byggforsk

– Man kan for eksempel påføre membran selv, men da må man ha peiling, og membranen må kontrolleres av profesjonelle. Det er viktig å følge monteringsanvisningen til punkt og prikke. Membran er noe av det viktigste å påføre riktig, i tillegg skal man ha en viss høyde på membranen, sluket og fall til dusjen. Alt er på millimeteren. Man kan utføre arbeid man har fått til før, for eksempel legging av fliser eller malerarbeid.

– Har du enebolig eller rekkehus styrer du alt selv. I sameie eller borettslag må du avklare om det er omfattende felles rehabilitering på gang.

– Husk at det tar lang tid å lage et bad – ikke undervurder arbeidsmengden. Man skal rive, holde orden, kjøpe inn ting, skaffe kraner, servanter, skap, dusjvegger, fliser og så videre. Etter at selve rommet er ferdig skal man skru opp alt fra dusjvegger til servanter.

STOR ARBEIDSMENGDE: Det er mye arbeid å pusse opp et bad. Ikke undervurder arbeidsmengden, advarer Gåsbakk i Sintef. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

2. Hva kan man gjøre av elektrisk arbeid eller rørarbeid i forbindelse med oppussing?

– Arbeid på det elektriske anlegget skal utføres av profesjonelle, som skal levere en samsvarerklæring i henhold til standarden NEK400. Det er ikke lov å gjøre det selv, bortsett fra noen av de enkleste tingene. Dette for å unngå feil som i verste fall kan gi farlige anlegg.

– Rørleggerarbeid er ikke like strengt regulert, men det bør også utføres av profesjonelle.

DOKUMENTER ARBEIDET: Hvis du står uten dokumentasjon, kan en takstmann for eksempel vurdere badet til å være verdiløst, ifølge Gåsbakk. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

3. Hvilke krav må man ta hensyn til når man pusser opp i dag?

– Som eier skal man sørge for at forskriftskravene blir tilfredsstilt. Man må vite om arbeidet er søknadspliktig eller ikke. Du kan for eksempel skifte ut skap eller kran på badet. Det meste i rommet kan gjøres uten noe spetakkel. Men hvis du bor i blokk og må skifte sluket er det plutselig en byggesak. Ombygging og modernisering blir fort søknadspliktig, altså byggesak.

– Eksempler på arbeide som fører til søknadsplikt: Bytte sluk i etasjeskiller mot nabo, endring av rør som er innebygd i gulv eller vegg mot nabo, gjennomføring av rør til sjakt som er egen branncelle, flytting av bærevegger, hulltaking for rørføring gjennom gulvbjelker.

– Eier må sørge for å ha tilfredsstillende dokumentasjon på det som er gjort. Uansett om man utfører arbeidet selv eller får hjelp av profesjonelle. Man må dokumentere produkter, tekniske løsninger og kontroll av arbeid. Hvis du står uten dokumentasjon, kan en takstmann for eksempel vurdere badet til å være verdiløst.

ERFARING: Har du lagt fliser før eller er du nybegynner? - Man kan utføre arbeid man har fått til før, for eksempel legging av fliser eller malerarbeid, sier Gåsbakk.

4. Hva gjør man oftest feil når man pusser opp?

– Vi har noen eksempler i bakhodet. Det er uheldig å pusse opp uten å sjekke om borettslaget har planer. Da risikerer du at badet må rives hvis borettslaget skal bygge nye bad for seksjonseierne. Vi ser også at man kun pusser opp overflaten, og så viser det seg at man må ta vannrør og avløpsrør etterpå. Da er overflateoppussingen bortkastet.

– Det er vanskelig å vurdere høyder. Når man pusser opp bad bør ikke sluket ligge for høyt, samtidig skal man inn med varmekabler og kanskje avrettingsmasse. Terskelen inn til badet skal være maks 15 millimeter på grunn av tilgjengelighetskravet. Det er ikke lett å få til om man er amatør. Vi ser også at folk kobler sluk og slukmansjett feil.

KOMPLISERT: Røranlegg er kompliserte greier, advarer Gåsbakk. Og det vil ta tid å sette seg inn i. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
IKKE LOV: Arbeid på det elektriske anlegget skal utføres av profesjonelle, som skal levere en samsvarerklæring i henhold til standarden NEK400. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

5. Hvilke konsekvenser kan det få om ufaglærte utfører faglærtes arbeid?

– Amatører som gjør en stor innsats kan få fine resultater, men man risikerer for eksempel lekkasjer hvis man driver med membran som amatør. Det er fort gjort å stikke hull på membranen og få lekkasje. Havner man i slike situasjoner risikerer man å måtte ta hele badet på nytt.

– Det samme om man har gjort feil med røranlegget. For røranlegg er kompliserte greier. Det kan ta mye tid hvis man først skal lese seg opp, deretter finne alle delene man må skaffe, og deretter utføre arbeider som dessuten medfører risiko for lekkasjer ved feil.

– En amatør har mer vanskeligheter med å se sammenhenger og konsekvenser enn en proff.