Oppmerksomheten rundt lamper — både lampedesign - og viktigheten av rett belysning på rett sted, har knapt vært større.

Det ser vi både på alle de lampene som finnes på markedet i dag - i tillegg til det fokuset det er på hva lys faktisk kan gjøre med et rom og et hjem. I tillegg handler det om sikkerhet. Hvem vil falle i en trapp på grunn av en mørk, bortprioritert trappeoppgang?

Men det hjelper lite å ha investert i en av sesongens lekre, trendriktige lamper - hvis den ikke gjør den belysningsjobben den faktisk skal gjøre.

SMART VALG: Når du velger lamper bør funksjon definitivt gå foran estetikk. Når begge deler jobber sammen, som her, er det optimalt. Foto: Frode Larsen

Tabbelisten knyttet til belysning er lang som et vondt år. Og det er de samme feilene som går igjen. Nedenfor har vi listet opp ni vanlige blemmer.

Enkelt å lære

Er du oppmerksom på disse feilene er det enklere for deg å skape et trivelig hjem.

1. Mørke hjørner

Satser du på bare én lampe over spisestuebordet, og ellers lite belysning i rommet, får du en hard belysning med mørke hjørner.

Løsning: Jobb for å få god allmennbelysning. Sats på en pendellampe over stuebordet og dekorbelysning, som stålamper og bordlamper. Noen foretrekker spotter eller downlights i taket. Skiftende lysforhold i Norge gjør det praktisk med dimmer.

Lys opp ting du er spesielt glad i, eller deler av et rom med en spesiell arkitektur.

2. Den lange, dunkle gangen

Ofte er en enkel taklampe det eneste lysende innslaget i en gang, selv der det mangler dagslys.

Løsning: Er gangen smal, er spotter et godt alternativ. Bruk skinner eller wire med spotter, som lyser opp noe du har på veggen. Innfelte eller utenpåliggende downlights er også et alternativ. Lyspæren bør da sitte nokså høyt i armaturen for å unngå blending. Er gangen noe bredere, er plafond et godt valg, da spotter både kan blende og ha liten virkning.

LESELYS: Der du leser og eventuelt også jobber, bør du ha lys som ikke blender. Øyenene dine trenger faktisk god hjelp for å fungere optimalt. Foto: Margaret M. de Lange

3. Dårlig belysning på badet

Noen bruker all energi på flisene og baderomsinnredningen, og glemmer hvor viktig belysning faktisk er.

Løsning: En plafond eller downlights (brukt med måte) i taket gir godt allmennlys, mens gode lamper rundt speilet gir det arbeidslyset du trenger der. Bruk lamper på hver side av speilet, så unngår du skygger. Det er viktig å velge belysning som har god fargegjengivelse. Dimming er en fordel.

4. Dataskjerm som skinner

Det bør være lyst ved arbeidsplassen. Det er en misforståelse at skjermen synes godt i mørket.

Løsning: Sørg for å ha en god arbeidslampe/bordlampe, og pass på å få inn lys inn fra siden. Plasser lampen så du ikke skaper skygger for deg selv. Lampen bør være godt avskjermet, så den ikke blender og gir reflekser i skjermen. Bruk gjerne lamper med en energieffektiv lyskilde, som avgir mindre varme.

5. Mørkt ved kjøkkenbenken

Lite eller feil lys ved kjøkkenbenken gjør matlagingen utrivelig og upraktisk – i tillegg til at det er en sikkerhetsrisiko.

Løsning: Ved kjøkkenbenken skal lyset være rent og gjengi fargene korrekt. Sørg for jevn og behagelig allmennbelysning.

Ha godt lys i taket. Downlights er et godt alternativ og er hygienisk. Noen bruker wire med spotter for å skape variasjon. Sats på lysrør, downlights eller lysdioder montert på undersiden av overskapet. Downlights bør bygges inn i flukt med kanten av benkeplaten for å gi minimalt med skygge.

LETT Å BOMME: Det er fort gjort å trå feil når det handler om belysning. Men mye kan heldigvis læres. Foto: Frode Larsen

6. Stue uten liv

Stemningen i stuen blir fort dyster om du har få, dominerende lamper.

Løsning: Sørg for forskjellig type lys til ulike aktiviteter. Ha godt leselys. Lys bak eller ved siden av tv-en er viktig for å spare øynene, men sørg for at det ikke blender. Ved sofabordet kan du for eksempel ha en uplight eller en pendel. Det er også praktisk med spotlights på skinne eller downlights i taket. Dimming er smart. Mange velger også egne lysstyringssystemer – det er både praktisk og energieffektiviserende. Vil du fremheve detaljer, finnes det spesialbelysning for dette.

7. Lys i spisestuen

Den nye lampen over spisebordet bør ikke skjule ansiktet til gjesten rett overfor deg.

Løsning: Bordlampen bør henge mellom 55 og 70 centimeter over bordet, da kan du ha øyekontakt uten å bli blendet. Belysningen skal gi stemning ved middagskosen, og nok lys til andre gjøremål. Dimmer er et must her.

8. Lys på soverommet

Unngå et dunkelt soverom hvor det er vanskelig å lese, og hvor du ikke ser hvilke farge det er på plagget du tar ut av skapet. Vi er vel flere som drømmer om et lekkert, hotellinspirert soverom.

Løsning: Sørg for nok belysning inn i garderobeskapene, gjerne spotter på skinner. Et liftgardin, rullegardin, persienne – eller lystette gardiner er enklere å regulere enn utvendige markiser. Det generelle lyset ellers bør være mykt.

9. Mørk trappeoppgang

Mange ulykker skjer i trappeoppganger. En lys trappeoppgang gjør det sikrere å bevege seg der.

Løsning: Sørg for å ha lys i taket som sikrer at du ser overgangen mellom trappetrinnene tydelig. Du finner også lys du kan ha i, eller på sidene, av trappetrinnene.

Kilder: Brødrene Kolstad Belysning, Christiania Belysning, Lyskultur og klikk.no/bolig

Les også:

De lekreste lampene til stuen

Slik får du vakkert lys i hele stuen

Riktig lys på badet kan være avgjørende

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no