Kjøttmeisene kvitrer. Sola skinner utover de mektige fjellene i Drangedal, der store deler av snøen allerede har smeltet bort og vårens planteliv blomstrer. Men isen ligger fortsatt som et hvitt teppe over Bjorvatnet, som skiller fjellene i dalen. Her senker roen seg over hytta Endeli, som ligger helt på toppen av hyttetomtene på Gautefall.

Hver morgen våkner familien Haugland til denne sjarmerende utsikten over Gautefall. Foto: Sondre Transeth

– Denne utsikten avgjorde vårt valg om å ha hytte her. I tillegg fikk vi være med tidlig i prosessen slik at vi kunne bestemme tomt og materialer, sier Elisabeth Haugland fornøyd og smiler.

Panorama

De var lei av å ha for lite plass, for stor gåavstand til alt, og de kunne knapt ha venner over på besøk i den gamle ferieleiligheten på Hovden. Derfor bygde ekteparet hytte på den ett mål store tomten i Telemark kommune for nesten tre år siden, og kunne ta hytta i bruk allerede desember 2017.

Da byggeprosessen pågikk var det svært viktig for sørlendingene å bygge en hytte med store vinduer for å maksimere utsikten over Drangedal.

– Panoramautsikten er hyttas maleri, derfor har vi valgt å ikke henge opp noe annet på veggene. Vi satte inn ekstra vinduer for å få mer utsikt, forklarer Elisabeth Haugland.

På toppen av Rytterspranget terasse på Gautefall ligger hytta til familien Haugland. Den rommer 110 kvadratmeter med to bad, fire soverom, kjøkken, uteplass, bod, stue og hems. I tillegg til jacuzzi og badstue. Foto: Sondre Transeth

Et samlepunkt for familien

Men ekteparet falt ikke for Gautefall kun på grunn av utsikten til vakker natur. De hadde lenge drømt om et sted med stor nok plass til å samle familie og venner. Hytta har fire soverom, to bad, kjøkken, uteplass, bod, stue og hems. I tillegg har ekteparet montert og bygget jacuzzi og badstue.

Elisabeth Haugland og hunden Pys hygger seg på hytta i Drangedal. Foto: Sondre Transeth

Haugland smiler da hun forteller hvor mye hytten betyr for henne og familien. Ekteparet reiser til Gautefall annenhver helg uansett årstid. Her kan de ta skiene fatt når snøen legger seg som et hvitt teppe over Drangedal, men også ta fram sykkelen og sykle i skogen når snøen smelter.

– Vi reiser opp hit når anledningen byr seg, og det synes foreldrene mine nok er litt mye. I sommer solgte vi båten for å tilbringe store deler av tida vår her. Denne hytten betyr mer enn vi hadde sett for oss. Både hund og barnebarn koser seg her.

Hvilepuls

Hunden Pys ligger og sover middag på det røde perserteppet Haugland kjøpte på et tilfeldig bruktmarked i Kristiansand for flere år siden. Elisabeth Haugland lener seg tilbake i den brune skinnstolen og ser utover utsikten mens hun drikker rykende fersk kaffe. Akkurat her kjenner hun skuldrene senker seg.

Sittegruppene i stua skal gjøre at du får utsikt mot fjell og innsjø, men også oversikt over resten av hytten. Foto: Sondre Transeth

– Dette er favorittplassen min, akkurat i denne stolen. Hver morgen lager jeg meg kaffe, sitter her og nyter utsikten jeg aldri blir lei av, sier hun.

53-åringen baker gjerne kringler eller boller på kjøkkenet mens hun hører Bjørn Eidsvåg. Den åpne kjøkkenplassen gjorde at hun ønsket store underskap og en kjøkkenøy for å få et mer innbydende preg.

På Ikea-kjøkkenet bakes det kringler når anledninga byr seg. Gjerne med Bjørn Eidsvåg eller Lady Gaga på anlegget. Foto: Sondre Transeth
Elisabeth Haugland elsker å by på deilig fristelser fra kjøkkenet når det kommer besøk. Foto: Sondre Transeth

– Jeg har ikke kjøkkenøy hjemme, derfor var det viktig for meg å ha det her. Det er så koselig å stå der og være flere som lager mat sammen, spesielt når barn og barnebarn er på besøk, forklarer hun.

Hjemmesnekret

Når ekteparet skal hygge seg med en finere middag, blir trebordet, som Oddvar har laget for hånd, dekket med stearinlys og blomster. Trestubben, der lysene henger, har Elisabeth funnet på Hamresanden og tørket selv.

– Vi har faktisk ikke kjøpt inn så mye til hytten. Mannen min er kreativ og liker å lage mye for hånd. Bordet og benken han har laget til, er jeg spesielt fornøyd med.

Ekteparet har tatt med seg en gammel sofa fra boligen på Odderhei for å skape et loungeområde i andre etasje. Trebordet har Oddvar Haugland også snekret selv. Foto: Sondre Transeth

Selv om ekteparet har fått profesjonell hjelp til å bygge hytten, har Elisabeth og Oddvar Haugland enten kjøpt brukt, tatt med noe fra boligen på Odderhei eller laget møblene selv for å sette et preg over det hele.

Badet er moderne og lyst, men treveggene gir fortsatt fra seg en hyttefølelse når man entrer. Foto: Sondre Transeth

Badstua på badet var originalt en bod, som ekteparet gjorde om. Og utebua ble bygd for å skjerme jacuzzien for snø på vinteren.

Nå står uteplassen for tur til å fornyes: Her ønsker ekteparet å utnytte kvadratmeterne med en solkrok bak jacuzzi-bua.

Ekteparet Haugland har store planer for uteplassen. Foto: Sondre Transeth

– Vi føler oss ikke helt ferdig ute, derfor skal vi bygge en solkrok med benk. Da er det fint å sette bålpanna framme og nyte ettermiddagssola her, avslutter Elisabeth Haugland.