– Forbipasserende tror det er et parkeringshus, forteller Florian Zeyfang (51).

Han tar seg ikke nær av at boligkomplekset han har vært med å utforme og nå eier en leilighet i, blir forvekslet med et identitetsløst bygg.

På innsiden er nemlig boligkomplekset R50 i Berlin helt ekstraordinært.

Diskuterer til alle er enige

I Ritterstrasse 50 i bydelen Kreuzberg i Berlin, ruver den seks etasjers høye boligblokken R50, oppkalt etter gatenavnet.

Sammen med de 65 andre beboerne har Florian og samboeren Judith Hopf (47) hatt et ord med i laget siden første stein ble lagt.

DET GRØNNE ROMMET: Når de åpner dørene og temperaturen tillater det, blir den ene enden av leiligheten til det grønne rommet. Foto: Gjestvang, Andrea

R50 representerer en ny boligtrend i Europa. Co-housing er en rimeligere boligmodell som et alternativ til det brennhete boligmarkedet.

TOPP STEMNING: Beboerne i R50 bestemte at de ville ha stor takhøyde og hems med gjesterom i fellesarealet. Alternativet var en ekstra leilighet. Foto: Gjestvang, Andrea
KORT VEI TIL JOBB: Bak en skyvedør i den andre enden av rommet har Judith og Florian laget arbeidsplasser. Foto: Gjestvang, Andrea
HESTEDILLA: Salen i stuen er bare til pynt, men den reflekterer Judiths image som hestejente. Foto: Gjestvang, Andrea

I Berlin gikk boligprisene opp med 40 prosent mellom 2003 og 2011. Fra 2013 til 2014 gikk leieprisene opp med ni prosent, ifølge en artikkel i The Telegraph.

I co-houses bruker beboerne sosiale og demokratiske løsninger for å holde bygge- og bokostnadene nede.

I tilfellet R50, som består av 19 leiligheter, var alle beboerne delaktige i plan- og byggeprosessen. Selv de tre arkitektene som kjøpte seg inn måtte forholde seg til demokratiet.

– Alle beslutninger som involverer utgifter over en viss sum, krever at alle er enige. Jeg har hørt om co-houses der beboerne kun kommuniserer gjennom advokater. Slik skal vi ikke ha det, sier Florian.

Beboerne holdt for eksempel avstemning om hvorvidt de skulle bygge en ekstra leilighet eller ha ekstra takhøyde med hems for gjesterom i fellesarealet. Sistnevnte løsning ble til slutt enstemmig vedtatt.

«Barn skal ha 100 foreldre»

R50 er en privateid modell. Dermed kom leilighetene med et obligatorisk krav om 25 prosent i egenkapital.

Selv om det ekskluderte mange potensielle kjøpere, ligger kvadratmeterprisen godt under gjennomsnittet for en Berlin-bolig.

FARGERIKE NABOER: R50 (til høyre) skiller seg ut fra de fargerike nabobyggene. Forbipasserende tror det praktiske bygget av tre og stål er et parkeringshus. Foto: Gjestvang, Andrea

Da bygget sto ferdig i 2013, var kvadratmeterprisen på en leilighet i R50 medregnet fellesareal, på 2350 euro (cirka 20.000 kroner i 2013).

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen pr. kvadratmeter for en leilighet i Kreuzberg i 2013, på 2950 euro (cirka 25.000 kroner i 2013).

TOMATER PÅ TØRK: Selv om tomatplanten har takket for seg, får disse grønne tomatene henge til modning og tjene som dekorasjon. Foto: Gjestvang, Andrea

Motivasjonen for co-housing varierer. Artikkelen som regnes som co-housing bevegelsens første dokument, og grunnlaget for filosofien, ble publisert i Politiken i 1967. Den hadde tittelen «Barn skal ha 100 foreldre».

Beboerne i R50 lever delvis etter denne modellen, og bytter for eksempel på å følge hverandres barn til skolen.

Et par ganger i måneden arrangerer de middager i fellesområdet, og tre ganger i året er det dugnad med påfølgende fest.

Slipper naturen inn

I en pappeske på benken ved kjøkkenbordet har innekatten Bruno (17) rigget seg til. For ham er leiligheten i R50 en ypperlig løsning på pensjonistdagene.

Når Florian drar opp skyvedørene i glass får han tilgang til en balkongen som omkranser hele etasjen. Han kaller denne delen av leiligheten for «det grønne rommet». Da kan Bruno spasere rundt etasjen, ta en tur bort til kjøkkenhagen som matmor er med og forvalter.

Beboerne for øvrig holder seg til sine balkonger.

– Man driver ikke og løper rundt utenfor naboens vinduer, det er en regel vi har, sier Judith.

STOR PLASS: Den 105 kvadratmeter store leiligheten gir god plass for et par. For Bruno (17) er R50 en ypperlig løsning på pensjonisttilværelsen, med fri tilgang til kjøkkenhage. Foto: Gjestvang, Andrea
KONTRAST: Den rosa sykkelen komplimenterer det store innslaget av grå betongmasse. Trestammen i kontoret (høyre) tjener som nøkkelhenger. Foto: Gjestvang, Andrea
ARBEIDSRO: Her finner Florian og Judith arbeidsro og inspirasjon. Foto: Gjestvang, Andrea

Akkurat det er nok kun en utfordring for de 25 barna i R50, og selv de klarer heldigvis å styre seg. Alle leilighetene er nemlig omringet av heldekkende glass.

STOR PLASS: Den 105 kvadratmeter store leiligheten gir god plass for et par. Foto: Gjestvang, Andrea
SAMMENHENG: Ingen av rommene i leiligheten er riktig adskilt, og sammen med de store vindusflatene gir det er romslig inntrykk. Foto: Gjestvang, Andrea
FELLES: Kjøkkenhagen har fått plass i femte etasje med gode lysforhold og delvis beskyttelse mot vind. Trappeoppgangene består nærmest utelukkende av betong Foto: Gjestvang, Andrea

Soverommet har de plassert bak veggen til det grønne rommet. Det gir en litt lunere følelse der man tross alt skal finne ro til å koble av.

Leiligheten på tilsammen 105 kvadrat har et gjennomgående sandblåst gipsgulv.

Med den gode miksen av møbler i forskjellige materialer og stoff, fargerike tepper og kunst på veggene, fungerer den grå flaten helt ypperlig som bakgrunn.

LÅNT GODS: Nesten alle møblene i leiligheten til Florian og Judith er lånt fra venner eller naboer. Foto: Gjestvang, Andrea

Løser ikke boligkrisen

I alt 65 personer mellom 0 og 55 bor i R50. Bortsett fra et kollektiv, er resten av beboerne familier eller par.

En del er kunstnere eller kreative, og representerer en del av Berlins innbyggere som har vanskelig for å komme inn på markedet.

Florian omfavner konseptet, men han er ikke overbevist om at R50 er en modell som kan vise Berlin eller andre storbyer ut av boligkrisen.

– Co-housing er nok ikke løsningen på boligkrisen, men jeg tror det er et godt alternativ til å kjøpe leilighet fra et selskap som skal forsvare byggekostnader og ha en fortjeneste. I et co-house får du være med å planlegge hele prosessen sammen med en god gruppe du skal bo og samarbeide med etterpå.

Har du tips om kule hjem og måter å bo på som ikke er som alle andre? Send oss en epost!