Familien Aarø hadde bodd på Kleiva utenfor Bergen i 17 år og visste at det var her de ville være. Men med tre tenåringssønner pluss to hunder, trengte de mer plass. Så da det ble lagt ut et jorde for salg rett ved Nordåsvannet i 2014, handlet familien raskt.

– Vi falt pladask første gangen vi besøkte tomten. Grønne gressenger, fuglekvitter og bølgeskvulp ga oss følelsen av å være på landet, forteller Tone Alsos Aarø (49).

De la inn bud dagen etter visning. Tomten ble deres.

Fra stuen er det åpen løsning mot spisestue og kjøkken. Utepanelet på verandaen gjenspeiler utepanelet som dekker to av stueveggene. Skjenken er et bruktfunn som rommer dekketøy og bestikk. Foto: Marianne Wie
Gangen oppe er vid og rommer et stort fargerikt bilde malt av huseieren. Foto: Marianne Wie

Plasserte rommene etter utsikten

Etter ett års tid, kom ekteparet Tone og Hallvard (48) og arkitekt Morten Nedrerås fra En Til En Arkitekter frem til løsningene som de nå er veldig fornøyd med. Stuen, kjøkkenet og soverommene ble plassert etter utsikt. Fargesterke møbler og malerier står i sterk kontrast til det hvite interiøret.

Kunstner og interiørkonsulent Aarø har alltid vært opptatt av farger. Hennes interiørinteresse har utviklet seg ut fra sansen for fargesammensetninger.

– Jeg bruker fargesirkelen i arbeidet mitt, og jeg er veldig bevisst på fargevalg når jeg innreder mitt eget hjem eller gir interiørkonsultasjon til andre.

Hjemme liker hun å blande både design- og bruktmøbler. Med hjelp av sprayboksen gir hun nytt liv til alt fra Fretex-møbler til Eames-stoler.

Stueveggene er kledd i utepanel. Dermed blir det mindre overgang mellom ute og inne. Foto: Marianne Wie
Kjøkkenet er langt og smalt med minimalistisk arbeidsbenk. Skuffene er dype og gir mye oppbevaring. Foto: Marianne Wie

Langstrakt og dyrevennlig

Første etasje er utformet for å gjøre hverdagen lettvint med tanke på tenåringsguttene og hundene.

Gangen strekker seg på gjennom hele etasjen. De to første dørene fører til bad og vaskerom. Vaskerommet inneholder garderobeskapene til guttene.

– Det er praktisk å slippe å gå fra rom til rom med klær, pluss at de får bedre plass til andre ting på rommene sine.

Det var med tanke på hundene at det ble betonggulv i underetasjen.

– Overflaten er allerede røff og ujevn, så vi trenger ikke være redd for at det skal bli oppskrapt og stygt. Tanken er at gangen forsetter gjennom hele etasjen og inn i TV-stuen. Her er ingen dørstokker, men flytende gulv.

Aarø malte en vegg i TV-stuen blåturkis for å få rommet og møblene til å fungere bedre visuelt og for å få rommet til å virke mindre avlangt.

– Fargen valgte jeg etter fargen på en pute. Dette fiffige fargeinnslaget gjør også at betonggulvet oppleves mindre hardt og kaldt.

I gangen er en vegg kledd med utepanel og den andre består av oppbevaringsskap. Hundene drar inn mye gjørme. Derfor er gulvet i betong. Gutterommene ligger på rekke og rad etter vaskerommet. TV-stuen er plassert innerst i gangen. Foto: Marianne Wie
Veggene og gulvet er belagt med kvadratiske fliser. Kurver, matter og en grønn plante gir rommet et mykere preg. Foto: Marianne Wie
Gyngestolen er et Fretex-funn som Tone har fått trukket om. Den er ikke bare god å sitte i. Fra stolen får man også husets beste utsikt. Foto: Marianne Wie

Lyst og naturlig

Resten av huset har store vindusflater slik at mye sollys, sjøskimmer og natur slipper inn. Tregulvene i andre etasje mykner romfølelsen. Utvendig panel er også brukt innvendig, noe Tone synes er en fin bakgrunn for malerier.

Veggene i to av gangene, samt soverommene, er kledd med poppelfinér.

– Jeg synes finérplatene er så fine i seg selv at der skal jeg ikke henge opp noe, sier Aarø.

Hun valgte poppelfinér for å skape et lunere inntrykk da hun synes det lett blir kalde overflater i nye hus hvor det er høyt under taket.

Hun er utdannet sykepleier, men har også bakgrunn fra grafisk formgivning. Etter seks år i sykepleien, kjente hun et sterkt behov for å begynne å jobbe kreativt igjen.

Nå går mye av hverdagen hennes ut på å male bilder i hjemmestudioet. Det var viktig å bygge et stort atelier med godt dagslys. Resultatet ble et vestvendt arbeidsrom med takvindu og sjenerøse glassflater.

– Det er herlig at jeg ikke trenger å rydde opp etter hver arbeidsøkt, men bare gå ut av rommet og lukke døren igjen. Der vi bodde før, pleide jeg å jobbe på gulvet i stuen eller i et kaldt lokale jeg leide sammen med en kollega.

Farger gir Aarø energi. Maleriene hennes består av abstrakte former med innslag av sjablong. Foto: Marianne Wie
Atelieret er fylt med Aarøs fargerike malerier. Det runde bordet og skapet er bruktfunn som Tone har malt. Halve rommet består av glassflater. Det gir fint arbeidslys og utsikt mot naturen. Foto: Marianne Wie

Former og uttrykk til ettertanke

I sin interiørkonsulentvirksomhet veileder hun i belysning, fargevalg og møblering for private hjem. Selv foretrekker hun farger, selv om hun mener det er vanskeligere å sette sammen farger enn å kjøre svart/hvitt-stilen.

– Jeg hadde visnet vekk om jeg måtte leve i et hus uten farger. Varme farger gjør så mye med et rom. For meg er det utrolig godt å være i studioet, for her er så mange farger. Noen kan oppleve en fargesterk palett som bråkete og forstyrrende, men for meg tilfører farger liv og energi.

Stuen har utgang til terrassen, og kjøkkenet ligger rett bakenfor terrassebordet. Det gjør det enkelt å bevege seg mellom uterommet og husets allrom. Foto: Marianne Wie
Arbeidsoppgaver som oppvask og matlaging går lettere med fjordutsikt. Foto: Marianne Wie
Det runde bordet er av lyst tre og reflekterer det duse gulvet samt innslagene av ull i sittegruppen. Foto: Marianne Wie