Tidlig i juli presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) tall for hyttepriser i perioden 2014–2017.

Bærum skiller seg tydelig ut som den dyreste sjøhyttekommunen i landet. De få sjøhyttene som finnes her, er fordelt på populære øyer i Oslofjorden.

Av de mer «tradisjonelle» hyttekommunene ligger Tjøme øverst, tett fulgt av Fredrikstad, Kragerø og Lillesand.

Telemark er fylket med dyrest sjøhytter. Her ligger gjennomsnittsprisen på 4,7 millioner kroner. Vestfold er nest dyrest med en gjennomsnittspris på 4,6 millioner kroner.

SJØHYTTE: Sjøhytter er ettertraktet i markedet. Her fra Nord-Hidle i Finnøy kommune i Rogaland. Foto: Irene Jacobsen

Store «rabatter» lenger vekk fra sjøen

En fjerdedel av hyttene som ble omsatt i fylkene med kystlinje i fireårsperioden, lå i 100-metersbeltet langs kysten. Tallene fra SSB viser imidlertid hvilken «rabatt» hyttekjøperne kan forvente dersom man velger å ha hytte litt lenger inn i landet.

Eksempel:

På Tjøme kostet en hytte innenfor 100 meter fra stranden i snitt 7,1 millioner kroner i perioden 2014–2017. Hytter som ligger 101–400 meter fra strandlinjen kostet i snitt 3,4 millioner kroner. De er altså 3,6 millioner kroner billigere.

Dette kan enkelt illustreres ved å sammenligne to hytter annonsert på Finn.no nå (se bildet øverst i saken).

Begge er/har:

  • I Kragerø

  • Bygget tidlig på 60-tallet (1961 og 1965)

  • Omtrent samme størrelse (46 og 47 m²)

  • Lignende standard (den dyreste har utedo)

  • Tilgang til brygge og båtplass

  • Utsikt

  • Gode solforhold

Forskjellen:

  • Den ene ligger syv-ti minutter å gå fra sjøen, den andre har strandlinje

Prisforskjell: 1.885.000 kroner

Vi har vært i kontakt med begge meglerne som bekrefter at avstanden til sjøen har vært en avgjørende faktor i prisvurderingen.

Prisforskjellene

I tabellen under kan du se gjennomsnittsprisene for sjøhytter i de ti dyreste hyttekommunene i perioden 2014–2017. Se hva hyttene kostet og «rabatten» ved ikke å ha hytte i strandlinjen.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB). Tallene er bearbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Tallene over viser altså prisene for de ti dyreste sjøhyttekommunene. Her er det i snitt 2,5 millioner kroner billigere å kjøpe hytte som ligger litt tilbaketrukket fra strandlinjen.

Ser man på alle fylkene med kyststripe, er de gjennomsnittlige prisforskjellene mindre:

Gjennomsnittlig kjøpesum for hytter som ligger mer enn 400 meter fra kysten, var 1,5 millioner kroner. Gjennomsnittsprisen for alle hyttene som ble omsatt i strandsonen i fireårsperioden, var 2,2 millioner kroner.

FLERE MULIGHETER: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, sier det finnes mange gode hyttealternativer til en mye billigere penge lenge innover i landet. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven

– Hyttene ved strandlinjene er så dyre fordi de er lett omsettelig. Det å ha utsikt utover havet, er noe mange er villig til å betale mye for, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving.

– Er det verdt å bruke opptil 2,5 millioner kroner ekstra på å få hytte helt nede ved sjøen?

– For dem som har råd til det, kan det være verdt det. Du får maks ut av hytta og den er enkel å selge igjen senere, sier Geving.

De aller færreste har imidlertid råd til en hytte til flere millioner kroner. Det å trekke seg litt unna strandlinjen er et godt alternativ for de fleste, mener han.

– Du kan enkelt halvere prisen ved å flytte deg noen meter, og kanskje kan du også få mer for pengene med tanke på standard og størrelse.

– Finnes det andre ulemper ved å ha hytte litt lenger inn i landet, bortsett fra mangel på strandlinje og utsikt?

– Den type hytter kan være mer krevende å selge. Derfor bør man la familiens eget behov komme i fokus, og ikke se på hytten som et investeringsobjekt du skal tjene mye penger på innen kort tid. Det kan også være lurt å sjekke på forhånd at hytten har enkel adkomst med bil, at det er mulig å leie båtplass i nærheten og at man har tilgang til strand i området.

DRØMMEHYTTE: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier folk er villig til å betale svært mye for å få oppfylt drømmen om hytte ved sjøen. Foto: Eszter Simone

– Sjøhyttene kommer aldri til å bli billige

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret er ikke overrasket over de store prisforskjellene innenfor få meter.

– Du skal ikke langt unna de populære stedene langs kysten før prisene synker dramatisk. Folk har ofte en romantisert drøm om hva en sjøhytte skal være: Man vil gjerne ha en liten vik for seg selv, båten liggende på en bøye utenfor brygga, strandlinje og flott utsikt. Får de ikke det, lar de være å kjøpe hytte eller kjøper i utlandet i stedet, sier Øye.

Han råder folk til å justere drømmen i forhold til lommeboken og virkeligheten.

– Hyttene langs sjøen er et begrenset gode og kommer alltid til å være det. De kommer aldri til å bli billige.

Øye har imidlertid tro på en renessanse for innlandshyttene i fremtiden.

– Jeg tror det kommer til å snu. Prisene lenger inn i landet er så mye lavere. Det gjør det mer oppnåelig for flere å få oppfylt hyttedrømmen.

Ønsker du siste nytt om boligmarkedet på e-post? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.