– Det finnes vel ikke noe bedre å drive med i denne tiden enn stell av hage. Å holde på med hage er ganske beroligende. Det er en god øvelse å pleie grønne greier, sier anleggsgartner og hageekspert Tor Smaaland.

Det er mye som kan gjøres i hagen nå som mange har ekstra mye tid. En del busker og trær kan beskjæres om våren, men slett ikke alle. Vi har samlet de beste vårtipsene fra Smaaland og gartner Marianne Utengen i Hageselskapet.

Tor Smaaland og Marianne Utengen Foto: Rolf Øhman / Tore Fjeld

1. Så frø inne, punkt for punkt

Når? Såtidspunktet varierer ut ifra hvor man bor og hvor lang tid planten bruker på å bli ferdig, forklarer Utengen. Les på pakken.

Hva trenger du? Man trenger såjord, som er næringsfattig og full av sand, potter med hull og frø. Minidrivhus er å foretrekke, men en brødpose kan gjøre omtrent samme nytte. Hvis du ikke har potter, kan du bruke rømmebeger og lage hull i bunnen, ifølge Utengen.

Slik går du frem:

– Ha jord i potten. Vann den og strø på frø. Husk at ett frø er lik én plante, selv om frøene er veldig små.

– Dekk frøene med like mye jord som frøets diameter. Om frøene er veldig små, betyr det veldig lite jord. Sjekk hva som anbefales på frøpakken.

– Merk potten med en merkepinne med navn, så vet du hva du har sådd i hver potte. Frøplanter kan være veldig like.

– Sett potten i minidrivhus eller trekk over en brødpose og sett på en strikk. Man skal ikke vanne mens frøet spirer, ifølge Utengen. Plasten holder på fuktigheten. Under spiring er høy temperatur å foretrekke. For eksempel baderomsgulvet.

– Når det vises noe grønt i potten, trenger den lys og gjerne 17–18 grader.

– Og når planten får litt størrelse, trenger den større potte med ny jord – vanlig blomsterjord. Hver lille plante må få egen potte. Lirk dem fra hverandre.

– Gjødsle, vanne og stell forsiktig når planten kommer i vekst. Øk gjødsel- og vannmengde i takt med at plantene vokser.

– Plant ut når det ikke er frost om natten lenger. Men først trenger plantene tilvennlig. De skal herdes. Ikke plant samme dag som du setter dem utendørs. Ta dem litt ut og inn, noen timer av gangen i skyggen og skjermet for vind. På Østlandet er overgangen fra mai til juni en god tid for utplanting. På Vestlandet kan man plante litt før. Lenger nord er det vanskelig å si, men regelen om frostnetter gjelder.

Frøene er sådd. Foto: Marianne Utengen
Slik kan det se ut når man bruker brødpose i stedet for minidrivhus. Foto: Marianne Utengen

2. Hva kan du beskjære?

Gjør deg ferdig med beskjæring før knoppene svulmer i vårsolen, anbefaler Tor Smaaland. Når knoppene svulmer, er busken eller treet i full gang med å vokse mest mulig fortest mulig. Den jobben gjøres best uten forstyrrelser. Smaaland er aktuell med boken Beskjæring. Busker, frukt og trær.

– Når bladene på bjørken er store som museører, er det for sent å beskjære busker og trær. Ikke utsett en plante som akkurat har våknet, for belastninger, sier han.

Er du for sent ute, kan du vente til sensommeren.

– Folk pusler for mye. Ta ordentlig tak. Det er ikke så vanskelig. Man er kanskje redd for å ødelegge noe, at ting går i stykker etterpå. Men plantene vi har rundt oss, har levd her i 250 millioner år. De er ganske flinke til å reparere seg selv, sier Smaaland.

Unngå å beskjære, ifølge ekspertene:

  • Prydbusker og trær som blomstrer på årets kvist, bør ikke beskjæres før etter blomstring. Syrin, gullbusk og brudespirea er eksempler på busker som blomstrer tidlig. Hvis du beskjærer dem nå, får du lite eller ingen blomstring, ifølge Utengen.

  • De såkalte «bløderne», det vil si trær og busker der saft- og kvaestrøm blir så påtrengende etter beskjæring at de har vansker med å lukke sår, holder du deg unna på våren, ifølge Smaaland. Blant annet lønn og bjørk.

Kan beskjæres, ifølge ekspertene:

  • Både busker, trær og frukttrær kan beskjæres, men unngå det hvis knoppene har svulmet.

  • Hvis grenene er tynnere enn en finger, spiller det ingen rolle når du beskjærer, unntatt om vinteren, ifølge Utengen.

  • Har du bringebær, er det tid for å rydde i dem. Stilkene som har gitt bær gir aldri bær igjen. Grenene du høstet av i fjor kan du klippe helt ned. Ta i tillegg bort alle veldig korte og tynne skudd. Klipp grenene helt ned.

Beskjæring av epletre om våren. Foto: Marianne Utengen

3. Gressplenen

Når frosten akkurat har gått, er plenen våt og veldig bløt. Bakken blir som betong hvis du da tråkker for mye rundt på den, ifølge Utengen. Når bakken har tørket opp, kan du rake den for dødt gress.

– Plenen blir fortere vital hvis du får rakt den skikkelig. Men den skal ikke gjødsles før den begynner å bli grønn. Ingen planter trenger gjødsel før de er i vekst, sier Utengen.

4. Rydding og hagemøbler

Er det tele eller ligger fremdeles snøen, kan du gå på løs på de «døde» tingene nå, anbefaler Utengen. Altså grill, platting eller terrasse. Hagemøblene kan vaskes, ting kan tas ut av boder og kjellere.

Trenger du nye hagemøbler? Vurder å kjøpe dem brukt, anbefaler hun. Spesielt møbler i heltre er enkle å fikse og pusse opp. Her er ekspertenes beste tips for vask av hagemøbler – unngå høytrykksspyleren.

Påskeliljer er blant blomstene som klarer seg ganske bra i kaldere temperaturer. Se hvilke blomster hagesenteret har stående ute. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Har rottingen begynt å rakne kan du reparere med lighter eller fyrstikker. Når møblene vaskes, bør du enten droppe såpen eller være veldig nøye med å skylle bort alle såperester. Foto: Kristin Stoltenberg

5. Staudebedet

Staudene overvintrer bare under bakken. Det tørre over bakken er dødt og kan fjernes. Klipp opp det døde og ha det på jorden. Det er ikke avfall, mener Utengen.

Samtidig kan du dele opp store stauder. Del dem opp i to og flytt en del til et annet bed eller plant om i en krukke.

6. En vårblomst i potte på trammen

Nå er det mange blomster for salg som tåler litt frost, erfarer Utengen. Se hvilke planter som står ute i hagesenteret. Alle løkblomster, blant annet påskeliljer, vårlyng, tusenfryd og ranunkler tåler vårfrosten godt.

7. Kjøkkenhagen

Dette er oppstarten. Rydd vekk det døde som ligger igjen fra i fjor og legg på litt ny kompost. Enkelte planter, som gulrot og spinat, kan sås allerede nå, men de spirer ikke før det er varmere i været.

8. Perfekt luketid

Om våren er jorden litt bløt. Det gjør lukejobben enklere, ifølge Utengen. Ugresset som satt godt i bedet i fjor, er enklere å ta opp nå. Noe ugress er på full fart opp, slik som løvetann og groblad, og kan tas nå før de vokser seg store. Man sparer mye jobb om man gidder å luke om våren.

Interessert i hage? Her er flere saker: