Skulle han si opp fastrentekontrakten, krevde Sandnes Sparebank at han betalte 290.000 kroner i overkurs (se fakta under), skriver Aftenbladet.no.

Les Sandnes Sparebanks svar nederst i saken.

Bandt renten i 10 år

– Jeg skulle kjøpe min første bolig, og tok opp et lån på 2,8 millioner kroner i mars 2013, og valgte en fastrentekontrakt for en periode på 10 år med avdragsfrihet. I tillegg fikk jeg et lån på 700.000 kroner med flytende rente, sier Eirik Thu til Aftenbladet.no.

Han jobber som ingeniør i et oljeserviceselskap. Siden han tok opp lånet har han fått samboer som også jobber.

- Hvorfor har ikke banken en sjekkliste som den gjennomgår med kunden før en låneavtale signeres?, undrer Eirik Thu. Foto: Aasland, Jarle

Han reagerer på at banken ikke frarådet en så lang løpetid og at han valgte å binde en så stor andel av lånet.

– Kjempevanskelig

– Jeg synes det var kjempevanskelig å vite hvor mye av lånet som skulle være fastrentelån. Alt føltes så utrygt, for jeg skulle låne mye penger, sier Thu.

– Sandnes Sparebank, som innvilget lånene, anbefalte ikke noe, så det var opp til meg å velge. Det virker som bankens saksbehandlere er mer selgere enn rådgivere, sier han.

– Banken har alle verktøyene, og burde hatt en sjekkliste der den går grundig gjennom hva det vil koste å gå ut av en fastrenteavtale hvis det skulle bli aktuelt, og andre konsekvenser av å binde renten i så mange år. Dette var ikke tema da jeg hadde møte med banken, sier han.

Fastrentelån er en forsikring mot renteøkning, mener fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem. Har du behov for å vite hvor store utgifter du har til renter og avdrag over tid, er fastrentelån et alternativ. Her kan du lese mer om fastrentelån

Etterspørselen etter fastrentelån er varierende. Flere banker melder om økende interesse for fastrentelån. I DNB har volumet av fastrentelån fordoblet seg i høst sammenlignet med første halvår.

Etterlyser informasjon

– Hvilken informasjon ville du at banken skulle gi deg?

– Jeg ville i hvert fall vite hva det koster å gå ut av en fastrentekontrakt før løpetiden var gått ut på ulike tidspunkt. Så ville jeg ha eksempler som viser ulike nivå på den flytende renten sammenlignet med den rentesatsen jeg fikk tilbud om for fastrentelånet, sier han.

- Det er en dyr forsikring mot renteøkning å betalte så mye mer for et fastrentelån enn et lån med flytende rente, sier 30-åringen Eirik Thu, som tenker på hvor lenge han må jobbe for å tjene så mye som betalte til banken for å komme ut av avtalen. Foto: Aasland, Jarle

Han er kritisk til at banken ikke spurte om han var sikker på at han ville binde så mye av lånet.

– Det gjorde den ikke, mener Thu.

– Det er en dyr forsikring mot renteøkning å betalte så mye mer for et fastrentelån enn et lån med flytende rente, sier 30-åringen.

– Jeg var usikker på hvor mye av lånet jeg skulle binde og hvor lang kontraktstid jeg skulle velge, sier Eirik Thu.

Han fikk fastrentelån i mars 2013. Renten var 4,75 prosent nominelt, og effektivt 4,87 prosent.

På det meste, da forskjellen mellom fast og flytende rente var større enn nå, fikk han beskjed fra banken om at det ville koste 350.000 kroner å bryte fastrentekontrakten.

– Senere økte rentenivået noe, slik at jeg nå i desember fikk et krav fra banken på 290.000 kroner hvis jeg ville innløse lånet.

Måtte betale

Han hadde mellom seks og syv år igjen av kontraktstiden, og innså at han betalte mye mer for lånet enn han var komfortabel med.

Han betalte nesten 80.000 kroner mer i renter enn han ville gjort ved et tilsvarende lån med flytende rente.

Brøt kontrakten

Fredag 9. desember valgte han å bryte fastrentekontrakten, og betalte 290.000 kroner som banken krevde for at han skulle komme ut av avtalen, og byttet til et lån med flytende rente, sier han.

I det lange løp vil han nå betale mindre for lånet han nå har, inkludert det kan betalte ekstra til banken i overkurs forutsatt at renteforskjellen er den samme som i dag.

- Surt å punge ut med så mye penger bare for å komme ut av en fastrentekontrakt, sier Eirik Thu. Foto: Aasland, Jarle

– Hva betaler du i rente på det nye lånet ditt med flytende rente?

– Nominelt 1,95 og effektivt 2,05 prosent, sier Eirik Thu.

– Hvordan opplevde du det å betale så mye for å få en ny låneavtale?

– I mange år har jeg prøvd å spare, så det er surt å punge ut med så mye penger bare for å komme ut av en fastrentekontrakt. Jeg var ikke klar over hvor dyrt det var å gå ut av en slik avtale, og tenker på hvor lenge jeg må jobbe for å tjene så mye, sier han.

Kunden signerer på avtalene som inngås, og der står det hvilke konsekvenser det vil ha når rentenivået går opp eller ned, og både overkurs og underkurs er forklart.

– Hva vil du i til andre som vurderer å binde renten?

– Jeg føler fortsatt at det var fornuftig å binde renten, men jeg bant kanskje for mye av lånet for lenge. Fem år hadde vært til å leve med, sier han. Da hadde han vært ute av kontrakten i mars 2018 uten å betale overkurs til banken.

Sandnes sparebank svarer:

– Den vanligste misforståelsen er at overkursen går i lommen på banken. Men slik er det ikke, sier finanssjef Ole Jacob Olsnes i Sandnes Sparebank til Aftenbladet.

Han understreker at banken sikrer sine fastrentelån, og når Eirik Thu må betale 290.000 kroner for å bryte kontrakten, betaler banken tilsvarende beløp videre til en annen finansinstitusjon som banken har gjort en rentebytteavtale med (renteswap).

Banken: – Beregningen krystallklar

Han påpeker at banken gjør en beregning av over- eller underkurs når kunden velger å gå ut av en fastrentekontrakt, og sier at en forskrift regulerer fremgangsmåten her. Beregningen er krystallklar, sier han.

Finanssjefen sier at de som velger fastrentelån velger ulike løpetider på lånet, og at disse er jevnt fordelt på tre år, fem år og ti års løpetid.

Noen må velge fastrente

– Mange kunder har ikke noe valg når de søker lån hos oss. Hvis de har dårlig økonomi, og ikke tåler en renteøkning, så er binding av renten det vi tilbyr.

Kundene som får lån hos oss må tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng. Tåler de ikke det, er fastrentelån det eneste alternativet, sier finanssjef Ole Jacob Olsnes i Sandnes Sparebank.

– Eirik Thu sier at han ikke fikk noe råd av banken om hvor mye av lånet kan skulle binde, og heller ikke hvor lang løpetid som var fornuftig. Han mener også at banken ikke pekte på konsekvensene ved å gå ut av en fastrenteavtale ved inngåelse av kontrakten. Har ikke banken en sjekkliste som den går gjennom med kundene?

– Kunden signerer på avtalene som inngås, og der står det hvilke konsekvenser det vil ha når rentenivået går opp eller ned, og både overkurs og underkurs er forklart, sier kommunikasjonsdirektør Ingrid O. Fure Schøpp i Sandnes Sparebank.

Hun sier at kundens totale økonomi også blir gjennomgått.