Barndomshjemmet til Elisabeth Halbjørhus er i ferd med å gjennomgå en grundig forvandling. 27-åringen vil gjøre det hjemmekoselig på sin egen måte – det vil si med en industriell stil preget av mørke flater, metallmøbler, store taklamper, moodboards og morsomme og uvanlige interiørdetaljer.

— De fleste vil jo ikke ha det sånn som foreldrene har det. Mine foreldre kjenner seg knapt igjen her nå. Det var behov for en del oppussing, og i tillegg ønsker jeg enkle endringer som gjør at jeg og mannen min får det sånn som vi vil ha det, sier Halbjørhus.

De lovet arkitekten ikke å gjøre endringer:

Hun har hatt bloggen PureInterior i to og et halvt år og var blant de fem finalistene i kategorien «Årets interiørblogger» i forbindelse med Vixen Awards 2014.

KONTRASTER: Elisabeth Halbjørhus (27) elsker store kontraster og rene linjer i hjemmet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Siden da har hun flyttet et par kilometer, og nå pågår oppussingen i huset der hun selv vokste opp i Skien.Hun deler boligen med mannen Sindre og deres datter Celine på to og et halvt år.

Store kontraster

Mørke farger går igjen mange steder i huset, blant annet på dørlister, hyller, lamper, stoler og dekor. Andre vegger – samt parkettgulvet – er malt hvite.

Lei av å pusse opp? Noen har hatt mer å gjøre:

— Jeg liker store kontraster og rene linjer, både på møbler og interiørdetaljer. Å male er forresten en superenkel måte å skape betydelige endringer på. Denne veggen malte jeg først i en varm grønnfarge, men den organiske stilen har i det siste veket plass for det maskuline og røffe, som jeg synes er veldig tiltrekkende. Samtidig er det lett å få til et lekent og hjemmekoselig hjem med en industriell stil, sier 27-åringen.

FAVORITTSTOL: Elisabeths hjemmekontor og inspirasjonshjørne. Kontorstolen i metall, "Chair_One" fra Magis, er blant hennes favorittmøbler. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Elisabeth Halbjørhus lette lenge etter svarte boksehansker i skinn. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Fra taket i «hovedstuen» henger fire store taklamper av metall, som hentet fra en industriarbeidsplass. Stuens «gym locker»-aktige metallskap stammer faktisk fra en fabrikk i Porsgrunn, og fungerte tidligere som garderobeskap for industriarbeidere.— Jeg er veldig svak for kvalitetsmaterialer som metall, skinn, ull og teglstein, som alle er gjengangere i den industrielle stilen. Dessuten liker jeg at ting er robuste og holdbare. I metall, som muligens er mitt favorittmateriale, elsker jeg den lekne, røffe og grafiske looken. Hvis det er ett møbel som beskriver følelsen min overfor interiør godt, så er det den svarte aluminiumstolen «Chair_One» fra Magis. Det er min hjemmekontorstol, sier Halbjørhus, som jobber som prosjektleder i et reklamebyrå.

Her får du svar på det du måtte lure på om lysseetting:

Gammelt og nytt

Selv om den moderne og industrielle stilen er gjennomgående, har hun mikset inn mye personlighet i interiøret. En trendy leddhånd av tre holder en arbeidslampe, en annen leddhånd pynter opp på spisebordet. Moodboardene, blant annet ett av pleksiglass, fungerer som rammer for private bilder, utklipp og kunstfotografier.

Og på garderobeskapet av metall henger et par svarte boksehansker fra Russland.

— Et hjem bør bestå av en del personlige eiendeler, og ikke være helt strippet for pynt eller humor. Det var forresten ikke lett å finne boksehansker i svart skinn. Jeg hadde lett lenge da jeg til slutt fant disse på eBay, forteller hun.

ORIGINALT: En leddhånd holder en arbeidslampe i yttergangen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
TEGLSTEIN: Moodboards på pleksiglass som henger fra taket i TV-stuen. Teglstein eller teglsteinsfargede fliser, som her, er også en del av den industrielle stilen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
SPRAYMALT: Kontraster, mørke flater og innslag av metall er også å se på soverommet. Aluminiumsplatene over sengen har Elisabeth spraymalt og satt sammen selv. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

En god del av møblene og dekorgjenstandene er kjøpt på bruktmarkeder og på Finn.no, for eksempel to norskdesignede retrostoler fra 1960-tallet og to skinnsofaer av nyere dato.

Ellers er Elisabeth Halbjørhus glad i gjør det selv-prosjekter. Spisebordet er laget av en tykk benkeplate plassert på to beinbukker. Benkeplaten er hvitmalt med marmorfilm på toppen. Bordet mellom sofaene er laget av samme type benkeplate, men denne hviler på to små høyttalere.

KONTRASTER: Elisabeth Halbjørhus (27) elsker store kontraster og rene linjer i hjemmet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
NY BRUK: Det er mye rart som får ny bruk hjemme hos Elisabeth Halbjørhus. To Infinity-høyttalere som skulle kastes, har nå misjon som bordbein. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

— Jeg liker å blande gammelt og nytt, billige DIY-gjenstander og noe dyrere design jeg sparer for å få råd til. Men uansett hva jeg lager eller kjøper, skal møbelet eller gjenstanden ha et eller annet formål – om enn som en humoristisk detalj i interiøret. Jeg tenker alltid gjennom hva det skal brukes til før jeg kjøper eller setter i gang med et DIY-prosjekt, fastslår hun.

Fra «shabby chic» til industri

Industristilen har sprunget ut fra «shabby chic»-stilen, forteller Solveig Grøvle, redaktør i Norske interiørblogger (NIB).

METALL: Industristilen kommer i mange utgaver, men metallmøbler og kontrastbruk med svart og hvitt er vanlig. Metallstolen Tolix, designet av franske Xavier Pauchards i 1934, er en klassiker. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

— Den industrielle stilen feirer de ydmyke materialene man kan finne i alt fra garasjen til fabrikken. Ofte brukes slitte metaller og store fabrikklamper i miljøer som er strippet ned for både farge og arkitektur. Her hører hvite flater, teglstein, synlige takbjelker og betonggulv til. Tekstilene er naturlige, gjerne i bomull eller lin.

— Innen industristilen kan du gå på skattejakt på loppemarked, handle i vintagebutikken eller i de store varekjedene som Home and Cottage og Skeidar. Det viktigste er å finne tingene som er passe og riktig slitt, i riktige materialer, sier Grøvle.

STILLEBEN: På spisebordet står et serveringsbrett av marmor. Det fungerer som et aldri så lite stilleben, blant annet med leddhånd. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Hun sier industristilen dukket opp for en del år siden i Nederland og Frankrike, og at den derfra har fått mange tilhengere over store deler av Europa, blant annet i Sverige og Norge.— Industristilen er en langsgående trend innen interiør, nesten som en livsstil. Det er derfor egne trender innenfor denne stilen, sier NIB-redaktøren.

En kaldere og mer minimalistisk form for industristil omtales gjerne som fabrikkstil.

Opptatt av trender? Da er dette en artikkel for deg:

Mindre industri, mer varme

Den industrielle stilen har vært i vinden en god stund, men trendbildet fremover tyder på at det blir mer personlighet og varme enn industrielle ting, mener kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger Westin i Ikea.

UTSTILLING: Mandler og en sukkulent på utstilling i plastkupler på kjøkkenet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

— Men det er jo alltid en forskjell på hva som er i vinden i trendverdenen og hva som er i vinden med tanke på hva folk faktisk kjøper. Vi ser at vi selger mye av de typiske elementene som passer inn i den industrielle stilen, for eksempel Hektar-lamper, Fabrikör-skap, råskog-trillebord og andre lamper og møbler av metall. I tillegg har vi fått nye kjøkkenfronter i ask, Torhamn, som er shaker-inspirert, men som også kan passe inn i en industriell stil, sier Westin.

DETALJER: Den industrielle stilen inkluderer ofte interiørdetaljer, både nye og gammeldagse ting. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
DESIGN: Norske designstoler er blant Elisabeths bruktkupp. Stolmodellen heter "Pirate", og ble tegnet av ekteparet Elsa og Nordal Solheim på 1960-tallet. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
  • Vi drister oss til å anbefale disse tre artiklene i tillegg:

Lyst på mer inspirasjon? Sjekk ut vår konto på instagram: @boligoghjem