Frister det å kjøpe busker og hageblomster i Danmark som koster langt mindre enn i Norge? Da gjelder det å trø varsomt. Mattilsynet er nemlig livredde for at det skal følge med rundormer, insekter, sopper og sykdommer.

-Ulumskhetene kan være både i jorda og på selve planten, derfor er reglene strenge. Kanskje mye strengere enn folk faktisk er klar over, sier Kåre Willumsen i Mattilsynet.

Hovedregelen er at man kan ta med seg inntil fem potteplanter, 25 avskårne blomster, 3 kilo blomsterløk,50 porsjonspakker med hagefrø og 10 kilo frukt og grønnsaker til privat bruk, men ikke poteter. Og – ingen av plantene man kjøper i Danmark, er det lov å sette ut på terrassen eller i hagen,

-Det er kun lov å innføre planter og blomster til innendørs bruk. Man har heller ikke lov til å plassere importerte planter i egne krukker ute på verandaen, sier Willumsen.

Sjelden man blir stoppet

Pass på at du ikke importerer uteplanter uten sunnhetssertifikat. Foto: Foto: Scanpix.

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, innrømmer at de sjelden stopper sørlendinger på kaia med litt buskas i bilen, men at det likevel ikke er fritt fram.

-Mattilsynet bistår oss innimellom, og da øker vi fokuset på det. Det er viktig å forebygge for å unngå at folk drar med seg planter som kan gjøre skade her hjemme, sier Breilid.

Totaltforbud mot poteter

Potteplanene man lovlig kan ta med, skal være kjøpt i europeiske land. Og selv om man kan ta med seg inntil 10 kilo grønnsaker, er poteter strengt forbudt.

-Ja, både rene poteter og potetplanter, for de er spesielt utsatt for sykdommer vi ikke vil ha her hjemme. For har man først fått dem inn i det norske miljøet, er det vanskelig å bli kvitt dem, fortsetter han.

Pass på at du ikke importerer uteplanter uten sunnhetssertifikat. Foto: Foto: Scanpix.

Krav om sunnhetssertifikat

Samtidig finnes det unntak fra hovedreglen. Det er nemlig lov å innføre hageplanter og hekk som er utstyrt med et plantesunnhetssertifikat, som utstedes av den danske naturerhvervstyrelsen.

-Vi vet at borettslag har innført større kvanta med for eksempel hekkplanter, og det har de gjort lovlig siden de har fått utstedt plantesunnhetssertifikat. Men det koster litt, så derfor skal man kjøpe ganske stort kvanta for at det skal lønne seg, tipser han.

Noen har kanskje lagt merke til at det faktisk står en «sunnhetsgaranti» på planter kjøpt i Danmark, men i følge Willumsen er dette bare til intern kontroll i Danmark, og gjelder ikke som garanti over grensen.

Les også Slik holder frukten seg lenger

Kravet om gyldig sunnhetssertifikat gjelder også for plantedeler som podekvister, okulasjonsmateriale, stiklinger, avleggere og greiner med bladverk.

Mens andre sorter, i tillegg til poteter, er det totalforbud mot å importere. Det gjelder blant annet jordbærplanter, pære- og epletrær og frø som er hentet direkte fra naturen eller som ikke er kjøpt i butikk.