Boligprisene falt med 0,1 prosent i november 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent. Boligprisene er nå 7,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Prisutviklingen er normal for november å være. Prisene synker for første gang på åtte måneder, men prisene er fortsatt på et høyt nivå. Utviklingen har vært sterk i høst.

Det tar i gjennomsnitt 47 dager å selge boliger. Antall solgte boliger er på et høyt nivå. Det er solgt 13,2 prosent flere boliger sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er et rekordår, selv om det ikke skulle bli solgt en eneste bolig til i år, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør for Eiendom Norge.

Hittil i år er det lagt ut 1,5 prosent færre boliger enn samme periode i fjor. Antall usolgte boliger har hatt en nedgang i løpet av november.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge torsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Ørn E. Borgen

Regionale forskjeller:

Oslo: Prisene steg 1,1 prosent og 1,2 prosent sesongkorrigert. Tallene for Oslo er sterke. Tolvmånedersveksten ligger på 10,4 prosent. Boligmarkedet i Oslo har hatt en økning i solgte boliger, 11 prosent opp fra 2019. Det er en nedgang i tilbudssiden i november, og det er fortsatt et lavere nivå enn de tre foregående årene. Bergen: Boligprisene sank med 0,5 prosent i Bergen i november. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent. Tolvmånedersveksten ligger på 7,5 prosent. 511 boliger ble solgt i Bergen. Det er 6,5 prosent flere sammenliknet med tilsvarende måned i 2019. Hittil i år er det solgt 6623 boliger i Bergen. Det er 8,8 flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Trondheim: Boligprisene i Trondheim forble uendret i november. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent. I likhet med de fleste andre steder er det en nedgang i tilbudssiden. Nivået er lavere enn de tre siste årene.

Stavanger: Boligprisene i Stavanger sank med 1,4 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent. Tolvmånedersveksten er på 4,2 prosent. Antall solgte boliger i Stavanger gikk opp cirka 13 prosent sammenlignet med fjoråret. Tilbudssiden har hatt en nedgang og er mye lavere enn de foregående årene.

Tromsø: Prisene sank med 0,3 prosent og sesongkorrigert opp 1,0 prosent. Tolvmånedersveksten ligger på 6,6 prosent. Tilbudssiden har hatt en nedgang og ligger under fjoråret.

Kristiansand: Prisene sank 1,9 prosent nominelt og ned 0,6 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten er på 6,2 prosent.

Obos: Prisene sank litt

Brukte Obos-boliger i Oslo har uendret pris fra oktober til november. På landsbasis falt prisene med 0,7 prosent.

De siste tolv månedene har prisene for Obos-boliger steget 10 prosent og 9,8 prosent på landsbasis.

– Fortsatt lave renter, forventninger om vaksine og nedgang i ledigheten når vi åpner opp igjen, gir grunn til å tro at boligprisene vil fortsette å øke også neste år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS ifølge en pressemelding.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.