VARMEPUMPE: Det finnes flere ulike varmepumper. Vi har spurt eksperten om forskjellene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Fem spørsmål og svar om varmepumper.

Eksperten: Tor Brekke

Jobber som: Rådgiver i Enova

Utdanning: Elektroingeniør og sosialantropolog

EKSPERTEN: Tor Brekke i Enova. Foto: Berre AS

1. Hvilke typer varmepumper finnes, og hva er forskjellene mellom dem?

– Det finnes ulike typer, og de betegnes oftest med hvor de henter varmen fra og hvordan vamen leveres fra varmepumpen. For eksempel henter en luft-til-luft varmepumpe varmen fra uteluften og leverer den som oppvarming av luft inne i huset. En væske-til-vann-varmepumpe henter varme fra vann i et borehull eller i elv/sjø og leverer varme som varmt vann til radiatorer, gulvvarme og tappevann.

Her finnes en mer detaljert oversikt over de ulike varmepumpene.

2. Hvilken type bør man velge?

– Den største forskjellen på varmepumper for oppvarming er om de leverer varm luft eller varmt vann. Luft-til-luft-varmepumper passer i boliger som ikke har radiatorer eller vannbåren gulvvarme. Varmen kommer altså vanligvis fra panelovner og/eller vedovn eller parafinkamin. En slik varmepumpe sprer varm luft med en vifte.

– Hvis du har et vannbårent varmeanlegg i boligen, som radiatorer og/eller varmerør i gulvet, må du velge en varmepumpe som leverer varmt vann. Slike vannbårne varmeanlegg sprer varmen fra varmepumpa godt til alle rom, og varmepumpa kan også varme opp vann til dusjing, og så videre. En slik varmepumpe kan hente varme enten fra uteluft, fra grunnen eller fra ventilasjonsluft.

Hvilken av disse du bør velge avhenger av klimaet der du bor og hvor stort varmebehov boligen har, sier Brekke.

– Vi anbefaler å søke råd fra en god leverandør.

VEDLIKEHOLD: En luft-til-luft-varmepumpe har en levetid på 12–15 år. Renhold av filter og varmeveksler i innedel og utedel er viktig vedlikehold. – Dette kan du gjøre selv, eller som en del av et servicebesøk der også andre deler av installasjonen kontrolleres, sier Brekke. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

3. Hvor mye strøm kan man spare med varmepumpe sammenlignet med elektrisk oppvarming?

– Dette varierer med hvilken type varmepumpe du har. De fleste som har varmepumpe har en luft-til-luft modell. Sammenlignet med panelovner eller annen direkte elektrisk oppvarming, vil en slik varmepumpe bruke mellom en tredjedel og halvparten mengde elektrisitet. Det betyr at du sparer mellom 50 og 65 prosent strøm hvis den ikke brukes til kjøling.

4. Hvor stor bør en varmepumpe være, og hvor bør den plasseres?

– Dette er avhengig av hvilken type varmepumpe det er snakk om. Hvis varmepumpen skal erstatte en oljekjel, plasseres den i fyrrommet og kobles til rørene til det vannbårne varmeanlegget. En luft-til-luft-varmepumpe bør plasseres slik at den kan levere varm luft til mest mulig av arealet som skal varmes opp. Varmepumpeleverandørene kan gi gode råd om plassering og størrelse. Det er viktig at varmepumpa blir installert av fagfolk. Da er du trygg på god plassering.

5. Trenger man annen varmekilde i tillegg til varmepumpen?

– Det kommer an på hvilken type varmepumpe du har, og hvor i landet du bor. Varmepumper som henter varme fra bakken eller ventilasjonsluft leverer varme uansett utetemperatur. Men luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumpe fungerer dårlig når det blir kaldere enn minus 25 grader ute. Og det er jo da du trenger den mest. Derfor må du ha en annen varmekilde i tillegg. En god og ganske vanlig løsning er å ha luft-til-luft-varmepumpe og vedovn.