Fem spørsmål og svar om rydding.

Eksperten: Line Marie Skaget

Utdannet: Pedagog

Jobber som: Ryddeekspert i Slank ditt hjem/Rom for sjelen

1. Hvordan holder man det konstant ryddig?

— Å ha som et mål at det skal være konstant ryddig kan være utfordrende og nesten umulig. I et ryddig hjem vet man hvor alle tingene er, og det er lett å forklare for andre hvor de ulike tingene er. Hvis du har en fast plass til alt i boligen og alltid legger tilbake det du har brukt, har du kommet langt imot målet til å ha et ryddig hjem.

— For å sette i gang prosessen med å få det ryddig er det lurt å sette av tid. Man kan for eksempel avtale å sette av noen helger. Det er viktig å få ut det du ikke trenger, ellers blir det satt i esker og poser «på vent» og føles som rot. Vi anbefaler at man begynner med kjøleskapet. Det er lettere å kvitte seg med ting (matvarer) det står utløpsdato på. Når du har fått ryddet i kjøleskapet oppleves det som rent, ryddig og mer fristende. Og det ønsker vi å overføre til resten av boligen.Gå videre på klær, og gi bort alt du ikke ønsker å ha i klesskapet lenger. Plukk ut alt sammen og få oversikt. Del inn klærne i kategorier, bukser, gensere, T-skjorter, penklær, treningsklær og så videre, deretter tar du for deg en og en kategori. Da vil du se hvor mange bukser du faktisk har og om du har plass til buksene på den bestemte plassen.

Er skapene overfylte? Sjekk hva du bør kaste:

KAOS: Gi bort alt det du ikke trenger lenger. For eksempel ønsker Fretex alle tekstiler, både hele og hullete. Foto: Africa Studio

2. Hva er det aller vanskeligste området å holde ryddig?— De vanskeligste områdene å holde ryddig er de du bruker mest, for eksempel kjøkkenet og vaskerommet. Kasseroller, fat og kopper skal vaskes, matvarer som skal plasseres. Klær som skal vaskes, klær som skal brettes og så videre. Men også boder, garasjer, loft og kjellere blir ofte ut av orden. Der er det lett å sette ting og tang man «kanskje-en-gang-får-bruk-for» og ting en ikke helt vet hvor man skal gjøre av. Er du en kreativ sjel som maler, tegner og skaper blir det fort mange ting som ligger fremme. Det er ikke bare å rydde det opp, for kanskje er det et prosjekt som går over uker og måneder? Da kan det være lurt å ha prosjektene på et rom du kan lukke døren til når du skal koble av fra prosjektet.

Får du også fartsstriper?

DRØMMEN FOR MANGE: Et helt ryddig hjem der alt har sin plass. Foto: IsakBA

3. Er det håp for alle?— Det er håp for alle. Men man må ønske det, og gjøre en innsats. Det er det mest krevende i begynnelsen av et ryddeprosjekt. Du må finne plass til hver en ting, organisere og finne ut hva du faktisk trenger og ønsker å omgi deg med. Jo mer ting du har, jo mer arbeid er det å få satt alt i et system som fungerer. Mange forteller at de får et helt nytt hjem etter de har ryddet og organisert, de er blitt kjent med tingene sine og vet hva de faktisk har på loftet.

Ikke bruk den som søppelkasse:

4. Må man kaste mye for å holde det ryddig? Hva bør man kaste?

— Du trenger ikke å kaste noen ting. Kanskje har du Fretex eller lignende i området som ønsker noen av tingene Man kan lage ulike hauger med «behold», «gi bort» og «kanskje». Det er «kanskje-haugen» man må jobbe ekstra mye med. Noen oppdager plutselig at de har seks vannkarafler når de rydder opp. Hvor mange trenger man egentlig? Desto mer du klarer å sette i «gi bort-haugen», desto enklere blir det å organisere hjemmet.

RYDDIG: Aktivt rot er greit, men ikke la stekepannen ligge for mange dager i oppvaskkummen. Foto: Photographee.eu

5. Er det noe mål i seg selv å ha det ryddig? Hva er fordelene?— Vi møter mange som har mål i å ha det ryddig. Årsakene kan være mange, men det som går igjen er ofte at «i et ryddig hjem kan man slappe av». Fordelene med å ha et ryddig hjem kan være det å få mer tid til å gjøre det du ønsker. Når du har det ryddig rundt deg er det enklere å finne frem scrapbooken du begynte på for noen måneder siden, du finner treningstøyet og du slipper å lete etter lommeboken eller bilnøklene på vei ut døren – for de har fått en fast plass. Du vet hvor du har alt, og det er enklere å sette det tilbake etter bruk.

Har du spørsmål om bolig? Send mail til shm@schibsted.no