– Jeg tør ikke å regne på hvor mye penger jeg har brukt på planter det siste året, men det er nok mange tusen, forteller Sindre Svines (28).

På under ett år har han gått fra å være en håndballgutt til å bli plantegutt på Instagram. Det begynte med et par potteplanter i august. Så ballet det på seg. Nå har han over 100 grønne inneplanter. Og 7415 følgere på Instagram.

Stengte treningssentre og avlyste håndballtreninger gjorde at han plutselig fikk mye dødtid.

– Da var det hjem og stelle litt med plantene. Jeg merket at jeg fikk det til, at jeg hadde grønne fingre. Og når uteverden var litt skummel, var det godt å få alt det lune og grønne inn.

Svines er opprinnelig fra Stavanger, men bor i Porsgrunn.

Å vaske bladene med litt zalovann forebygger skadedyr, samtidig som plantene får mer lys på bladene når støvet fjernes. Foto: Privat

Ny plantetrend blant unge

Det siste året har planteinteressen eksplodert i Norge. Det er ikke lenger bare mammaer og pappaer som stikker fingrene i jorda.

Koronaen har ført til at en ny generasjon er blitt interessert. De pusler, strikker, baker surdeigsbrød og potter om.

Facebook-gruppen «Grønne stueplanter» hadde 5000 medlemmer i mars 2020. Nå har de godt over 30.000. En som har fulgt trenden tett, er Anders Røyneberg. Han er forfatter av boken Plantelykke – stell og innred med grønne planter og har over 71. 000 følgere på Instagram under navnet arcticgardener.

– Stueplanter har gått fra å være en smal interesse for eldre folk til å bli noe som uavhengig av alder, etnisitet og kjønn, treffer mange lag av befolkningen, forteller Røyneberg.

Han jobber til daglig som terapeut og foredragsholder.

– I ensomhet og lockdown er det noe med det å bli omgitt av levende natur. Planter er levende vesen. Det kan aldri erstatte menneskelig kontakt, men vi vet av forskning at planter får oss til å føle oss bedre.

Anders Røyneberg er utdannet både agronom og terapeut. Han er også forfatteren bak «Plantelykke», som selges i syvende opplag og er utgitt på flere språk. Foto: Privat

Planter mot koronastress

En nylig publisert studie fra Urban Nature and Biosystems Engineering har sett på betydningen planter hadde for mennesker under den første nedstengingen i fjor.

Den bekrefter at vi blir mer positive og avslappet av å omgi oss med inneplanter. Negative følelser som stress, aggresjon og frykt, var mer vanlig blant dem som bodde trangt med lite naturlig lys og få planter, ifølge studien hvor 4205 deltagere ble intervjuet.

– Vi lever i en stressende tid med mye som skjer i verden. I tillegg er det alt stresset som følger med sosiale medier. Mange finner roen når de holder på med planter, enten de er i stua eller i hagen, sier Røyneberg.

Her flommer lyset inn i stuen til Svines. Å vite hvor mye lys og vann planten din liker, er essensielt for at den skal trives. – Når jeg skal vurdere om en plante må vannes, løfter jeg litt på potta og kjenner om den er tung eller lett, eller stikker fingeren én cm ned i jorden, sier Svines. Foto: Privat

Digitalt plantenettverk

Også Sindre Svines har kjent på de positive effektene av å stelle med plantene sine.

– Man har alltid noe å dille og dalle med, det er jo litt omsorg. Du må stelle med dem og gi kjærlighet. Det er en god følelse å bringe inn i hverdagen. Spesielt nå som vi er så mye hjemme, sier han.

Jord skal byttes, blad skal vaskes, sprayes og tørkes. Røtter skal ristes og klippes. Det kan fort ta tre-fire timer under et skippertak.

Svines har lært seg alt han kan på Youtube, Google og Instagram og eier ikke en eneste plantebok.

– Hver gang jeg kjøper en plante, googler jeg og prøver å lære meg alt om akkurat den planten og hva den krever av stell. Jeg er blitt litt nerd og konkurrerer med meg selv.

Enkle stueplanter

– Det er ikke til å stikke under stol at de fleste etterspør planter som ikke er så krevende når det gjelder vanning, plassering og innendørsmiljø, sier Vibeke Næss, pressekontakt i Plantasjen.

Det finnes en mengde lettstelte planter å velge mellom. Det de fleste har til felles, er at de tåler å tørke ut skikkelig mellom hver vanning.

Her er tre enkle planteforslag fra Vibeke Næss:

  1. Cowboykaktusen: – En stor, lettstelt og karakteristisk kaktus med flikete blader og stengler, som er i vinden i år.

  2. Begonia: – En populær, kravløs plante. Vil du følge årets interiørtrend med spennende blader, prikker og farger, som attpåtil er lettstelt, er begoniaen en hit.

  3. Yuccapalmen: – En lettstelt vekst som kan vokse seg stor. De avlange bladene vokser oppover og gir en fin kontrast til andre planter rundt omkring, som har rundere blader.

Her er tre enkle planteforslag fra Sindre Svines:

  1. Smaragdpalme: – Dette er nok den letteste av de lette. Denne krever svært lite stell og trives best i indirekte sollys. Du kan trygt plassere den lenger inn i rommet, på badet ved et lite vindu eller på gangen.

  2. Fredslilje: – Krever svært lite stell og klarer seg godt mellom hver vanning. Kan også stå lenger inn i rommet og klarer seg uten mye sollys. Vannes når jorden har tørket lett ut. Cirka 1–2 uker mellom hver gang, men følg med.

  3. Gullranke: – Dette er en klassiker. Superlett å ha med å gjøre og veldig dekorativ. Denne klarer seg også meget godt uten så mye sollys. Jeg har min innerst i hjørnet i stua.