– Vi er så fornøyde! En ting er å planlegge et hus på papiret, men å få være med på prosessen og se at det faktisk blir mye flottere enn vi i utgangspunktet kunne forestille oss, det er helt utrolig.

Hege Helm (54) ser utover den glitrende sjøen. Solen sender varme stråler inn i stuen, og duften av ferske kanelboller og nybakt brød brer seg i rommet. Lite vitner om at dette var en byggeplass for bare få måneder siden.

Se billedgalleri nederst i saken.

UTSIKT: Det er ingenting å si på utsikten fra boligen i Åsgårdstrand. Takket være den enorme vindusveggen kommer naturen nesten inn i stuen. Foto: Signe Dons

Først må vi 30 år tilbake i tid: Hege, som er født og oppvokst i Horten, flytter til Tyskland for å studere. Der treffer hun sin kommende mann, Volker (58). Avtalen er klar: På sikt skal de bosette seg i Norge.

Årene går, men jobb og barn gjør at planene stadig blir forskjøvet.

– Det passet liksom aldri å flytte.

Ekteparet bestemmer seg i stedet for å se etter hytte i Heges hjemland. En familievenn tipser dem om huset i Åsgårdstrand, men fraråder å kjøpe grunnet boligens tilstand. Hege drar likevel for å se på huset med egne øyne.

– Det var i elendig forfatning. Ingenting var gjort på flere tiår. Første gang jeg så på huset, hadde jeg med en eiendomsmegler. Da han skulle kjenne på takplatene, gikk hånden rett gjennom. Vi fant rottereir i hjørnene, og det var ugress til over hodet, forteller Hege.

Måtte pusse opp alt

Det til tross – Hege og Volker så potensialet og kjøpte den falleferdige boligen i 1994. Huset, som i stor grad var bygd av drivved og gamle plankebiter, måtte totalrenoveres. Kun de solide tømmerstokkene og grunnmuren fikk stå.

– I ettertid ser vi at vi nok hadde kommet bedre ut av det ved å bygge helt nytt, men vi ønsket å beholde det gamle og den atmosfæren som var her, sier Hege og rører i suppen som putrer på kjøkkenet.

SJAKKBRIKKER: Disse sjakkbrikkene ble funnet i veggen under oppussingen av den gamle boligen. Foto: Signe Dons

I forkant hadde paret lest om huset, som har vært i sangeren Jens Book-Jenssens familie i alle år. Hit kom ofte nabo Edvard Munch på besøk, enten for en prat eller et slag sjakk. Under oppussingen fant snekkerne gamle sjakkbrikker i panelet ved vinduskarmene.

Hege, Volker og deres tre døtre Thea (25), Matilde (21) og Pauline (19) har tilbrakt stort sett alle ferier i huset, sommer som vinter. Å bygge en ekstra etasje var nødvendig for å få plass til alle.

DEN GAMLE DELEN: Huset som familien kjøpte i 1994 er totalrenovert. Her er det lunt og koselig å være. Foto: Signe Dons
Foto: Signe Dons
KJØKKENET: Kjøkkenet i den gamle delen av huset er laget blant annet av et gammelt apotekerskap. Foto: Signe Dons
STUE: Den nye delen av boligen har en romslig stue. Foto: Signe Dons
KUNST: Bildet er malt av en venninne av Hege i Tyskland. Foto: Signe Dons
TETT PÅ: Hege fulgte byggeprosessen nøye, og bodde i det gamle huset mens det nye tok form. – Det har vært både praktisk og viktig. Foto: Signe Dons

Valgte feriestedet fremfor huset

Vi skrur tiden frem til 2017. Sistemann flyttet fra familiens hjem i Kiel for å studere. Ekteparet følte på belastningen ved å ha to store hus som krevde både vedlikehold og stell. De var usikker på veien videre.

De innkalte barna til familieråd, og avgjørelsen var enstemmig: Alle ønsket å beholde huset i Åsgårdstrand. Forholdet til feriestedet med de mange gode minnene var for sterkt til at de kunne kvitte seg med det. Huset i Tyskland skulle i stedet erstattes med en mindre leilighet.

Mens Volker driver apotek i Tyskland og planlegger å fortsette karrieren der noen år til, ønsket Hege, som er daglig leder for Norsk Farmasøytisk Selskap i Norge, å tjuvstarte tilværelsen som de to lenge hadde planlagt i Åsgårdstrand.

– Det føles veldig godt å være tilbake igjen, sier hun.

GAMMELT MØBEL: Skapet bakerst i bildet er arvet av Volkers familie og er fra 1700-tallet. – Vi hadde en plan om at det skulle stå her, men vi hadde ingen formening om hvor høyt det var siden det var oppbevart på et lager i Tyskland. Det viste seg at det passet på millimeteren. Foto: Signe Dons
MELLOMHUS OG SPISESTUE: Bordet og seks av stolene er designet av en venninne av Hege i Tyskland. De andre seks stolene fant Hege på et loppemarked i nærområdet for 300 kroner. Lampene over bordet har en venn av ekteparet støpt i glass fra Ikea. Gulvet er i pusset betong. Foto: Signe Dons

Beholdt det gamle og bygde nytt

Huset, som tidligere kun var brukt som familiens feriested, måtte bygges ut dersom det skulle gå an å bo der permanent. Hege og Volker ville beholde det gamle slik det var, samtidig som de ønsket seg noe mer moderne.

Løsningen ble å bygge et nytt hus på tomten. Det er bundet sammen til den gamle boligen ved hjelp av en åtte meter lang «tarm», eller et mellomhus.

– Det er plass til tre hus på tomten. Det er praktisk siden vi har tre barn som alle elsker stedet. Dersom jentene ønsker det, kan de få adskilt hver sin tomt når vi ikke lenger er her, forteller Hege.

«Tarmen» kan nemlig med letthet fjernes dersom barna en gang ønsker to separate hus. Inntil videre brukes denne delen av huset som spisestue.

– Her kan vi og barna bli enige om hvem som skal lage hva til middag, for så å stå på hvert vårt kjøkken i hver vår bolig. Så møtes vi på midten for festmåltider sammen. Det fungerer aldeles utmerket!

KJØKKEN: Egentlig skulle paret ha en kjøkkenøy, men fikk i stedet et bord av en venninne som de malte om. Lysekronen er en gave fra en venninne fra Tyskland, som også tegnet kjøkkenet. – Jeg ønsket ikke et tradisjonelt A4-kjøkken, sier Hege. Foto: Signe Dons
KJØKKEN: Arbeidsplaten er av eik, frontene i furu. Foto: Signe Dons

Flere boliger – samme kjøkken

Det nye huset, som sto ferdig i sommer, står i stor kontrast til det gamle: Her er stilen langt mer moderne både utvendig og innvendig. Vindusveggen mot Ytre Oslofjord gir en helt unik nærhet til naturen – som nesten kommer inn i stuen. Her er utsikten aldri kjedelig.

I den nye boligen har ekteparet droppet den tradisjonelle gangen. I stedet kommer gjestene direkte inn på kjøkkenet, eller husets hjerte, som Hege kaller det.

– Det er her vi samles, enten for å lage mat eller ta et glass champagne.

Deler av kjøkkeninnredningen, som er laget av planker fra gamle hus, har en helt spesiell plass i ekteparets liv.

– Vi kjøpte det til vår første bolig i Tyskland. Da vi skulle flytte fra leilighet til hus, tok vi med oss kjøkkenet. Der regnes nemlig kjøkkeninnredningen som et møbel, og er derfor vanlig å ta med når en flytter, forteller Hege.

Da Hege og Volker solgte huset i Tyskland i fjor, fikk de beskjed om at de nye eierne kom til å rive kjøkkenet. De bestemte deg derfor for å ta det med seg nok en gang, i håp om å få bruk for det i neste bolig.

– Det er jo gøy å kunne bruke ting om igjen. Kjøkkenet har fulgt oss siden vi giftet oss, men har hatt forskjellige uttrykk hver gang, sier hun.

INNGANG PÅ KJØKKENET: I dette huset kommer gjestene direkte inn på kjøkkenet via en stalldør. – Vi ønsket ikke at folk skulle bli møtt av en gang full av rot. De skal føle at de kommer rett inn i hjertet av huset, forteller Hege. Ytterklær og sko kan man slenge fra seg i vaskerommet ved siden av. Til venstre står kjøkkeninnredingen som har fulgt familien i flere tiår. Foto: Signe Dons
HEMS: På hemsen er det plass til å sove og arbeide. Foto: Signe Dons
SOVEROM: Helt til å begynne med var planen at rommet skulle brukes til stue. Etter hvert så paret at det med en enkel hylle som delte rommet i to gjorde at det også kunne brukes til soverom. Sengen står bak hylleseksjonen. Foto: Signe Dons

Ønsket åpne flater

Ved siden av kjøkkenet finnes et vaskerom som også brukes som gang. Her er det plass til både klesvask, tørking og oppbevaring av yttertøy og sko. Vaskerommet kan dessuten enkelt gjøres om til bad dersom behovet for å få alt på én flate melder seg med tiden.

Ved soverommet fører en stilren trapp opp til hemsen hvor det er nok av soveplass, samt et kontorhjørne.

– Først tenkte vi at det var viktig at alle jentene fikk hvert sitt rom. Etter hvert fant vi ut at det ikke var nødvendig – de er her tross alt kun få uker i året. Det var viktigere for oss å prioritere store, åpne flater, forteller Hege. Hun viser til nesten seks meter takhøyde som gir nok av luft i boligen.

I underetasjen har Hege og Volker sitt soverom. En enkel bokhylle deler rommet i to og gjør at andre halvdel fint kan brukes som lesestue. Fra sengen er det direkte tilgang til badet. De mørke jordfargene og det helt spesielle dusjhjørnet gir en umiddelbar spa-følelse. I dusjen valgte paret å sette inn et lite vindu i ansiktshøyde, for å kunne nyte den magiske utsikten, også her.

Ved siden av badet finnes en romslig bod. Her er det system i alle hyller, og tingene er pent sortert i kasser.

BAD: Hege ønsket ikke fliser på veggene. Her er det brukt mikrosement godkjent for våtrom. Det var flisleggeren som oppfordret Hege til å gå for en mørk farge på veggene. – Jeg ønsket noe ikke «alle» andre har, og heller gå for det vi liker. Foto: Signe Dons
Foto: Signe Dons

Ble til underveis

Det var ingen selvfølge at huset skulle bli seende slik ut.

– Det var en lang prosess med arkitekten. Han tegnet først et annet hus til oss, men jeg måtte ringe ham og si at hvis det var én ting jeg var sikker på, var det at det ikke skulle se sånn ut, forteller Hege.

Arkitekten startet på nytt og traff blink på andre forsøk. Hege, som henter inspirasjon fra interiørblader og Pinterest, kunne dermed begynne å tenke på innredningen.

– Det meste er blitt til underveis. Det er viktig for meg å ikke nødvendigvis følge «trendene» og det «alle andre» har, men finne min egen stil. Det synes jeg at jeg har fått til.

Familien er svært fornøyd med måten de har klart å kombinere det gamle og det nye.

– Det gamle huset er lite og koselig, mens det nye er luftig og praktisk. Nå har vi alt vi trenger og mer enn det!

FRODIG: I hagen bugner det av busker og trær av alle slag. Rips, solbær, jordbær og poteter er noe av det man kan finne. Her høster Hege råvarer til supper, gelé og syltetøy. Foto: Signe Dons
FRA UPOPULÆRT TIL POPULÆRT: Før i tiden var det fattige fiskere som fikk tomtene langs vannet. Her mente man at det var dårligst jord for dyrking av poteter og grønnsaker. I dag er eiendommene ved sjøen de mest ettertraktede. Familien Helm har 60 meter strandlinje til allemannseie. Foto: Signe Dons
EKSTERIØR: Veggene og taket på det nye huset er dekket av dampet furu og går i ett. Takrennene er felt inn i taket og vises derfor ikke. Foto: Signe Dons