Vurderer du å kjøpe fjellhytte, kan sommeren være et spesielt gunstig tidspunkt å gjøre det på.

– Det kan være lurt å handle i sommermånedene i og med at mange av de andre interessentene gjerne er på ferie og det dermed kan være mindre konkurranse om de samme objektene, sier Bjørn Dahl Moe, eiendomsmegler hos Sørmegleren.

Han får støtte av Eivind Bjorå, megler i DNB Eiendom avd. Lillesand.

– Det er riktig at det er stille på sommeren, og at lønner seg å kjøpe da, bekrefter han og utdyper med at det er flere grunner til dette. Blant annet at folk flest er i feriemodus med sjø, soling og bading – eller er på ferie i utlandet. Noe som fører til færre interessenter og færre i budrundene.

– Men viktigst er det at man da har god tid til å se hyttetomten og nabolaget uten snø. Man kan i tillegg bruke god tid til å flytte inn i hytten på tørt og bart underlag, samt gjøre den klar til vinteren, sier Bjorå.

Enorm interesse for Norges billigste hytte

Sentral beliggenhet koster

Ifølge Finn.no er det 319 fjell- og innlandshytter til salgs i de to Agder-fylkene nå.

Og etter det meglerne erfarer, er det Hovden, Sirdal og Bortelid som er de mest populære fjellhytte-områdene på Sørlandet. Deretter kommer Brokke og Ljosland.

De dyreste hyttene har ofte både sol og utsikt gjerne nær alpinanlegg og turløyper.

Dersom man som hyttekjøper er opptatt av å holde prisen nede, bør man se seg om etter ei hytte som faller utenom disse kategoriene.

Skal du selge hytta til vinteren? Ta bilder nå!

Ned i standard

– Ja, skal man ha billig fjellhytte, så finnes det litt utenfor de mest populære områdene, sier Bjorå og forteller at man for eksempel kan få en hytte til rundt en halv million rundt fire mil fra Hovden.

– Da er det kjørevei helt frem. Men på disse hyttene må man da lage egne skiløyper, og skal man til skisenteret, må man kjøre litt for å komme dit.

– Det er jo alltid sånn at beliggenheten øker prisen, skyter Dahl Moe inn og fortsetter:

– Så om man ønsker seg en rimeligere hytte vil det normalt være lønnsomt å kjøpe litt unna alpinanlegget.

– Det vil også være rimeligere om man er villig til å gå litt ned på standarden på hytta. De billigste hyttene mangler gjerne innlagt vann og kloakk, avslutter han.

FAKTA:

Seks viktige ting du må sjekke før du kjøper hytte

Tak: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller: Sjekk kjelleren/krypkjelleren for fukt- og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten, særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelet, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakkanlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt.

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder, men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund

Fædrelandsvennen og Finn.no er i samme Schibsted-konsern.