Nå som grillsesongen starter for fullt, kommer Grete Roedes Karoline Steenbuch Lied med en liten påminnelse:

– Velger man usunn grillmat og spiser dette i store porsjoner gjennom hele sommeren, kan det absolutt ha en helsemessig betydning, sier Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring.

Mange tenker ikke over at selv en liten vektøkning i ferier og høytider kan være vanskelig å kvitte seg med.

Fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede, Karoline Steenbuch Lied. Foto: Ida M. Skeie

– En kilo her og en kilo der blir fort flere kilo. I tillegg inneholder bearbeidet kjøtt ofte mye salt og fett, som ikke er bra for hjertet, og det øker risikoen for kreft, sier hun.

Så mange kalorier inneholder grillmaten

Kaloriverstingen på grillen er nok først og fremst summen av hele grillmåltidet over en lengre periode, fortsetter Lied.

– Og da tenker jeg på bearbeidet mat som pølser og burgere, samt potetsalater, fete grillsauser og alkoholen som ofte følger med. Litt av dette er selvsagt helt i greit iblant, men det blir fort noen kilo ekstra hvis dette er menyen hver dag gjennom sommeren.

Hun påpeker at du kan gjøre mange grep for å gjøre grillmåltidet sunnere.

– La usunt tilbehør bare være en liten del av tallerkenen. Og bytt gjerne ventepølsen ut med ventegrønnsaker og dipp, råder ernæringsfysiologen.

Dette bør grillmiddagen inneholde

Klinisk ernæringsfysiolog i Bama, Lise Marie Brandstadmoen, oppfordrer folk til å være mer kreative når de griller.

– Jeg tror mange automatisk tenker pølse i brød med ketchup når de lager seg grillmat. Men så glemmer de at det finnes mye annet sunt man kan legge på grillen i tillegg.

En grillmiddag bør inneholde mellom 500 og 700 kalorier, fortsetter Brandstadmoen, men påpeker kjapt:

– De fleste trenger ikke telle kalorier. Poenget er at det er fullt mulig å lage et sunt og godt måltid som passer hele familien. Dessuten kan grilling være en sunn måte å tilberede middagen på, ettersom man slipper å steke maten i fett.

Sammen med Lied gir Brandstadmoens fem tips til sunnere grillmat:

1. Fisk

– Vi nordmenn spiser mindre fisk enn hva vi blir anbefalt, og fisk egner seg kjempegodt til grilling. Laks, ørret, makrell, kveite og tunfisk er eksempler. Du kan også grille fiskekaker og bruke det som burger. Se da etter fiskekaker med høyest innhold av fisk når du er i butikken. Fisk er en viktig kilde til jod, vitamin D og omega-3 fettsyrer, sier Brandstadmoen.

Foto: Shutterstock

2. Grønnsaker

– Her finnes mange muligheter. Lag grønnsaksspyd eller helgrill grønnsaker med provencekrydder, salt, pepper og olje – og rør rundt. Sterke grønnsaker som chili, hvitløk og løk gir god smak bare i seg selv. Prøv gjerne litt alternative grønnsaker som pak choy og sommerkål. Spisskål er kjempegodt å grille i båter. Squash, paprika og champignon kan kuttes i store biter og tilsettes ønsket krydder. Skjær dem gjerne på skrå som variasjon. Vannmelon med fetaost eller blåmuggost og nøtter, er også godt. Ha rotgrønnsaker i aluminiumsform og grill, foreslår Lied.

3. Renskåret kjøtt

– Velg rent kjøtt fra kalkun, kylling, storfe, vilt og lam fremfor farseprodukter som pølser og burgere. Rent kjøtt inneholder flere næringsstoffer som er bra for oss – og mindre salt, mettet fett og kalorier. Kyllingkjøtt og kalkunkjøtt er magrere enn andre kjøttprodukter, og hamburgere laget på karbonadedeig er magrere enn hamburgere laget på kjøttdeig, sier Brandstadmoen.

– Det er kjempefint å velge nøkkelhullsmerket mat til grillen, for eksempel pølser. Kjøtt- og kjøttprodukter med nøkkelhullet inneholder mindre fett, salt og sukker enn andre produkter av samme type. Husk imidlertid at all kjøtt fra ferskvaredisken ikke er nøkkelhullsmerket, sier Lied.

Foto: Shutterstock

4. Vegetaralternativer

– Vegetaralternativer er satt sammen av forskjellige vegetabiler og ofte soya. Man kan også prøve seg på for eksempel rødbeteburger eller kikertburger. Det er gode alternativer til hamburgere, og det smaker kjempegodt. Som oftest er de veldig magre også, sier Brandstadmoen.

5. Erstatt «hvite» produkter

– Hvis man skal spise pølse eller burger, ville jeg spist det med grove pølse- og hamburgerbrød. Disse inneholder mer fiber og metter mer. Det samme med ris og pasta, velg fullkornsvariantene. Serverer man imidlertid en god salat ved siden av, og massevis av grillede grønnsaker, er det ikke sikkert man trenger tilbehør som brød, ris og pasta, sier Lied.