Psykologspesialist og forfatter Line Marie Warholm gir råd om familielivet. Har du forslag til temaer hun kan skrive om? Tips oss gjerne foreldreliv@aftenposten.no

De første dagene i romjulen er hyggelige. Men så blir det fort tett. Du kjenner kanskje at du blir irritabel og lei – og at du gleder deg til hverdagen er tilbake.

Vi som arbeider med par, vet at julen og sommerferien er sårbare perioder i parforholdet. Mye tid sammen og høye forventninger bringer eventuelle problemer til overflaten. Januar og august er høysesong for parterapi. Jeg vil tro at denne julen kan bli ekstra belastende.

Psykologspesialist Line Marie Warholm. Foto: Astrid Waller

Parforholdet satt på prøve

Hvis du er blant dem som skal være alene i julen, blir du kanskje provosert når du leser dette: Går det virkelig an å klage over for mye tid sammen med mennesker man er glad i?

Det er nettopp dette som er så vanskelig i år: Det blir altfor mye av noe, og for lite av noe annet. Friheten til å velge, til å regulere nærhet og avstand til andre, er borte. Det gir oss helt nye utfordringer. Enten det er ensomhet eller irritasjon som plager oss.

Én av utfordringene vi kan få, er å bevare de gode relasjonene våre i denne vanskelige situasjonen. For mange blir parforholdet satt på prøve. Så hvordan skal vi holde ut med hverandre gjennom denne spesielle romjulen?

Her er ti tips:

  1. Snakk om det: Legg skylden på situasjonen, ikke på personene. Ikke kritisér hverandre, men snakk om mekanismene. Si ting som: Vi har altfor mye tid sammen. På grunn av pandemien er det lite å finne på og lite besøk. Det er ikke rart vi blir lei. Denne julen har vært skuffende på mange måter. Det er vanskelig å holde motet oppe. Slik kan dere stå i en felles forståelse av situasjonen. I stedet for å fordele skyld og bli motstandere.

  2. Ta ansvar for egne følelser: Sett ord på hva du ønsker og trenger. Sinne og tristhet er følelser, men husk at surhet er en adferd og ikke en følelse. Det finnes ingen gode grunner til å være sur. Har du gjort noe dumt eller såret noen? Innrøm feil og si unnskyld.

  3. Vær på tilbudssiden: Gi et entusiastisk JA! når noen foreslår noe, med mindre du absolutt ikke har lyst. Hvorvidt det er gjennomførbart, kan du vurdere etter hvert. Entusiasme øker sjansen for flere gode ideer. Kreative forslag er det vi trenger denne julen.

  4. Det kan være vanskelig å vise entusiasme hvis de andre er avvisende. Fatt mot og gjennomfør, selv om du kanskje ikke får det samme tilbake med én gang. Husk at det tar litt tid før den positive tonen smitter over på de andre.

  5. Bidra med det praktiske: Rydding, vasking og organisering. Gjør en ekstra innsats. Julen er sjenerøsitetens høytid. Dette er særlig viktig dersom du er den som vanligvis er litt bakpå. Hold fokus på ditt eget bidrag i stedet for å vurdere partneren din. Gi deg selv masse ros når du klarer akkurat dét – for det er vanskelig!

  6. Ikke vær redd for å stille krav til barna dine: Julen blir ikke bedre av at de føler at de bor på hotell. Benytt anledningen til å lage nye rutiner og fordele oppgaver. Alle må bidra og ta hensyn til hverandre.

  7. Unngå brakkesyke: Sørg for at hele familien får frisk luft og er ute i dagslys hver dag. Det legger grunnlag for humør og harmoni. Litt bevegelse gjør også godt.

  8. Benytt muligheten til å ha mye fysisk kontakt med både partner og barn: Kroppskontakt stimulerer oss til å ønske mer nærhet. Det demper konflikt og styrker relasjonene våre.

  9. Ha fokus på å bringe erotikken inn i sexlivet: Mer tid og en generell følelse av unntakstilstand kan være en fin anledning til å gjøre ting litt annerledes også i parforholdet. Bestreb deg på å se partneren din. Gi oppmerksomhet og komplimenter. Stell deg, og pynt deg gjerne litt for den andre. Bruk humor og flørting. Men husk: Føles det feil, bør du alltid unngå å ha «plikt-sex».

  10. Hvis romjulen likevel nesten ikke er til å holde ut: Hold fast i tanken om at den går over og at hverdagen snart er tilbake. Og at neste jul forhåpentlig blir helt annerledes. Hold fast i håpet om at 2021 bringer noe annet enn 2020.