Skribent Mia Landsem er utdannet hacker i et IT-sikkerhetsselskap

På ungdomsskolen hadde venninnene mine og jeg ofte kvelder der vi spilte Sims og surfet på nett. Allerede da eksisterte chattetjenester som Chatroulette og Omegle.

Det var spennende i starten. Vi ble lagt til i en video- og lydsamtale med tilfeldige mennesker fra hele verden. Så begynte vi å havne hos menn som blottet seg. Ofte eldre, som ville at vi skulle være med på leken. Vi sluttet raskt.

Vær obs

Stadig flere unge mennesker kontaktes av voksne med dårlige hensikter på nett, ifølge politiet. Koronasituasjonen, med mer tid hjemme og kanskje mer ensomhet, gjør at overgripere er mer på nett enn før.

Gjerningspersonene kontakter for eksempel barna ofte via Snapchat og Instagram. Når kontakten er etablert, bygger de en type forhold til barnet. Gjerne kjærlig eller vennskapelig. Noen later også som de er et barn på samme alder.

Det er flere ting gjerningspersonene kan være ute etter:

  • Sosial kontakt/chatting

  • Nakenbilder og videoer

  • Bekreftelse på underliv og kropp/blotting

  • Å få til et fysisk møte

  • Materiale til penge/bilde utpressing

En forskningsrapport som kom i desember, viste hvordan barn og unge opplevde vold og overgrep under nedstengningen i vår. Halvparten av dem som opplevde seksuelle overgrep via nettet, opplevde det for første gang under nedstengningen, ifølge rapporten.

Mia Landsem, utdannet hacker i et IT-sikkerhetsselskap. Foto: Guri Pfeiffer

Sånn funker Omegle

Chattetjenesten Omegle har altså fått en del oppmerksomhet i det siste.

Omegle er en tjeneste der brukerne kobles med tilfeldige fremmede fra hele verden, enten via nettleser eller app.

Man kan velge kun å chatte via tekst. Der er aldersgrensen 13 år. Men brukerne kan fort havne over i en videochat, der aldersgrensen er 18. Brukerne registrerer seg anonymt.

Ifølge brukervilkårene til Omegle må man altså være 18 år for å bruke videotjenesten deres, og det advares mot å bruke tjenesten hvis man er yngre.

Chattetjenesten har fått oppmerksomhet den siste tiden, fordi flere skoler har advart elever og foreldre mot skumle episoder. Både skoler og politi ber foreldre prate med barna sine om chattetjenesten og hvordan den fungerer. Politiets nettpatrulje har uttrykt bekymring. Nettstedet Barnevakten.no advarer sjelden sterkt mot Omegle.

Advarer selv

Omegle advarer selv på sine nettsider at overgripere kan bruke tjenesten og ber brukerne være forsiktige. Velger man å chatte via video, får man en advarsel om at innholdet kan være seksualisert.

Og andelen av seksuelle tilnærmelser på nettsiden er høy, ifølge politiet. Nettstedene er blitt brukt til «grooming» (voksne som etablerer forhold til en mindreårig på nettet med tanke på senere overgrep) og seksuell utnyttelse av barn. Ifølge norsk politi er barn blitt utnyttet og presset av voksne, som gjerne utgir seg for å være på samme alder som barnet.

Det er mulig å rapportere brukere dersom man opplever noe ubehagelig. For barn er ikke dette enkelt, særlig ikke de helt små. Og også mindre barn bruker Omegle. Politiet i Storbritannia har rapportert at chattetjenesten brukes av barn helt ned til 5 årsalder.

I begynnelsen kan nok Omegle fremstå som spennende for barn. Faren er at de raskt mister kontrollen. Potensielle overgripere vil kunne få barna til å fortsette samtalen på andre nettjenester, som for eksempel via Snapchat eller Instagram, ifølge politiet. Barna kan ende opp med å bli filmet uten at de vet det. Og få videoene spredt på nettet eller bli utpresset for bilder og videomateriale.

Dette er altså potensielt skumle saker. Men den positive nyheten er at godt informerte barn er den beste beskyttelsen mot overgrep på nett.

Dette kan du som forelder gjøre

Generelt bør du passe på og ha kontroll på hvilke apper barna installerer. I tillegg bør du huske på dette når du tar praten med barnet ditt og gjør vurderinger rundt bruken av slike chattetjenester:

  • Det viktigste: Fortell barnet ditt at det alltid kan komme til deg om det har opplevd noe skummelt eller ubehagelig på nettet. Dette kan du ikke si for ofte.

  • Prat med barnet ditt om farene som finnes på disse chattesidene. Vær konkret.

  • Prat om at ingen skal gi vekk informasjon om Snapchat- og Instagram-kontoer. Eller annen privat informasjon.

  • Du kan sette på foreldrekontroll på Iphone (se hvordan her.) På Android finnes en app som heter «Kids mode». Du kan også sette på parent mode på Play Store og App store.

  • Snakk med barnet om hvem de får lov til å legge til på sosiale medier.

  • Forklar tidlig at det finnes voksne som «forelsker» seg i barn.

  • Lag noen regler for hva dere og barnet gjør om det opplever eller ser noe rart.

  • Ros barnet for å si ifra om ting som ikke er greit.

  • Tenk nøye gjennom når barnet skal få begynne med sosiale medier.

  • Lag regler om sjekk av mobil. Du skal ikke bryte barnets rett til privatliv. Men gjør det klart for barnet at du kommer til å sjekke om du merker at noe er galt.

  • Vær til stede. Ikke la barna sitte alene i timevis.

Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med noen i Omegle.