Den aller første mobiltelefonen: Stor glede hos barnet (sannsynligvis). Og en rekke ting å ta stilling til for foreldre.

Først litt fakta:

  • 97 prosent av 9–18-åringene har egen mobil.

  • Blant barna i 9–10-årsalderen er tallet 87 prosent .

  • Ved 13–14-årsalderen er det nesten 100 prosent.

  • Halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier, og 65 prosent av tiåringene.

Tallene kommer frem i denne undersøkelsen fra Medietilsynet.

Barnevakten.no er et nettsted som formidler tips, fakta og råd om barn, unge og medier. De anbefaler som hovedregel at barn bør være omlag åtte til ti år før de får sin første mobil. Det er et stykke over snittalderen for når barn får sin første mobil, som er rett under ni år.

Foreldre må naturligvis selv vurdere når barnet er klart. Det kan være gode grunner til at barnet ditt får en mobiltelefon før det har fylt ti år. Mobiltelefoner kan for eksempel gi en form for trygghet, både for foreldre og barn. Om barnet opplever noe vondt eller skummelt, kan det raskt få tak i foreldre eller venner.

Aldersgrenser, tidsbruk om kvelden og på skolen. Spilling og deling. Det er mye å snakke om før barna får sin første mobil, ifølge Mia Landsem. Foto: Guri Pfeifer

Lag en plan

Når barnet får sin første mobil, er det viktig å lage en plan for hvordan det nye livet med mobiltelefon skal bli. Lag regler for bruk – sammen. Barnet må, sammen med deg, få utforske hvordan telefonen fungerer.

Her er noen råd om hva dere kan bli enige om:

  • Hvem skal barnet få ringe og sende tekstmeldinger til? Familie og venner? Andre?

  • Hvilke apper eller programmer får barnet lov å laste ned?

  • Er det lov å bruke penger på spill?

  • Hva med mobilbruk sent på kvelden eller på skolen?

  • Hvilke regler gjelder for oppførsel på nettet?

  • Hva er passende skjermtid?

  • Når skal barnet få lov til å være på sosiale medier?

  • Er det greit om foreldrene sjekker barnas telefon?

Hjelp også gjerne til med kontaktlisten. Du bør ha en plan for hvordan dere skal reagere på en oppringing eller SMS fra et ukjent nummer. Kanskje dere sammen kan gå igjennom ringeloggen en gang iblant?

Hva gjør dere med aldersgrenser?

Mange apper har aldersgrenser. Sosiale medier har en aldersgrense på 13 år. Stadig flere yngre barn starter med sosiale medier lenge før det (se tips til slutt i denne saken).

Foreldre må samtykke hvis barnet skal være på sosiale medier før fylte 13 år. Om dere velger å la barnet starte før, er det særlig viktig å ta nettvettpraten og avtale hvem barnet kan kommunisere med.

Husk at mange av spillene er online. Voksne eller andre med vonde hensikter kan kommunisere med barn via spillene. La barna få vite at det er trygt og godt å komme til deg for å få hjelp. Noen spill koster også penger, eller tilbyr kjøp i app. Kanskje kan noen av lommepengene gjøres om til spillpenger?

Mobil-manérer

Barn og unge trenger mye søvn. For mye skjermtid på kveldstid kan ødelegge søvnen og føre til trøtte barn neste morgen. De yngste bør ikke ha fri tilgang til mobilen om natten. Her er det vanskelig å råde om eksakt alder. Selv hadde jeg aldri latt noen under 16 år ha med mobilen inn på rommet sitt om natten.

Ved middagsbordet er det fint om både barn og unge kan legge vekk telefonen. Skal du få til dette, er du nødt til å være et godt forbilde.

Å gå gjennom hva som er lov å søke på, og hva som ikke er lov, er en lur idé. Hos flere leverandører får du «barnesikring» på internettet ditt. Dere kan få hjelp til hos internettleverandøren din eller Elkjøp, Telenor, Komplett og de fleste butikker hvor du kan skaffe deg tekniske duppetipper. Ta nettvettpraten med barna.

Kan du sjekke barnas mobil?

En undersøkelse Norstat har utført for Røde Kors og Telenor viser at én av to foreldre sjekker barnas mobil uten barnas samtykke. Min anbefaling er å gjøre en tilfeldig sjekk en gang iblant – sammen med barnet.

Unngå å gå inn på meldinger som er sendt mellom barnet og vennene, med mindre du har mistanke eller har fått beskjed om at barnet ditt har oppført seg stygt mot andre. Barnet har også rett til privatliv. Sammen kan dere gå igjennom vennelister og navn på dem barna har vært i kontakt med, uten å se på meldinger.

Om du finner en SMS som barnet ikke har forklaring på hvem er fra, kan det være greit å sjekke hva som står i selve meldingen. Det kan være en vanskelig balansegang her. Vurder modenhetsnivået til barnet ditt. Foreldre trenger ikke å vite alt.

Det aller viktigste rådet

Sørg for at barnet ditt vet at det alltid kan komme til deg om noe er galt. Vær et godt forbilde selv. Det gjelder både skjermtid og måten du selv opptrer på nettet.

Ha tillit til barnet slik at han eller hun ikke føler seg mistenkeliggjort.