Har du spørsmål om foreldreliv eller samliv? Skriv foreldreliv@aftenposten.no og få svar fra våre spaltister. Spørsmål gjengis eventuelt kun anonymt.

Dette bør du ikke si

Den mest irriterende for ungdom som strever med søvn, er å bli møtt med at vi bagatelliserer problemet. De er lei av å høre at de enten er late eller burde forsøke å legge seg litt tidligere.

Å si: «Det ville kanskje vært litt lettere å sovne om kvelden om du sto opp litt tidligere. Det hjelper ikke å sove bort dagen».

Eller:

«Kanskje du bure prøve å legge deg litt tidligere? Det er jo ikke nødvendig å ligge oppe halve natten på telefonen» har lite for seg.

Hadde det vært så lett, hadde det ikke vært et problem. Da hadde dere ikke trengt å ha denne samtalen.

En uforutsigbar hverdag gjør det vanskelig for mange ungdommer å holde på døgnrytmen og de gode rutinene. For mange har det vært verre det siste året. Svært mange tenåringer strever så mye med søvn at det går utover hvordan de har det. Og hvordan de presterer.

Hvorfor skjærer det seg når vi skal hjelpe ungdommene våre til å skaffe seg gode søvnrutiner?

Psykolog Lars Halse Kneppe. Foto: Anna-Julia Granberg

Vis forståelse

I stedet er det viktig at du viser en forståelse av at søvnproblemer er et reelt problem, og at det ikke er så lett å gjøre noe med. Det handler ikke om latskap eller vond vilje.

«Jeg vet at søvn er et problem for deg og at det går utover hvordan du fungerer på skolen. Det er ikke så lett å være på sitt beste uten søvn».

«Jeg skjønner at det ikke er så lett å stå opp når du har ligget våken halve natten. Og jeg vet at du ikke ligger våken med vilje. Det er nesten umulig å tvinge seg selv til å sovne. Det vet alle som har prøvd.»

«Det er rart hvor fort tiden går når du ikke får sove. Særlig hvis vi begynner å se på klokken og stresse med at tiden går. Det føles som at vi ikke har tid til å ligge våkne og da går tiden fort.»

Normaliser situasjonen

En annen måte å vise forståelse på er gjennom normalisering. Det gir også en trøst å vite at du ikke er den eneste som gruer deg til å legge deg og har ligget våken en hel natt. Du føler deg sjelden mer alene enn når alle andre sover.

«Det er ikke sikkert du vet det, men det er utrolig vanlig å ha søvnproblemer. Noen opplever det i perioder av livet, mens for andre handler det om at de strever med å sove livet gjennom».

«Jeg tror veldig mange kan kjenne seg igjen i det du forteller om å bli liggende våken uten å sovne. De fleste av oss har opplevd å bli liggende i sengen mens tankene blir til tankespinn og tiden bare forsvinner. Det er en utrolig frustrerende opplevelse, og det blir bare verre desto hardere du forsøker å sovne».

Noen konkrete råd

Når du har vist at du tar søvnproblemene deres på alvor, går det ofte greit å snakke om søvn. I motsetning til mange andre temaer er det ikke like mye skam om ambivalens knyttet til søvn. Ungdommene vil bare sovne. De er derfor mer mottagelige for konkrete råd.

Du kan for eksempel si:

«Hvis du snur døgnet med seks timer hver helg, er det som et jetlag tilsvarende en reise til New York. Da blir det vanskeligere å sovne i uken».

«Koffein blir mye lenger i kroppen enn vi tror. Derfor er det lurt å unngå koffein etter skolen».

«Hvis du blir liggende i sengen i mer enn en time, er det bedre å stå opp igjen. Strekk litt på deg, gå litt og legg deg på nytt. Selv om det føles som at du ikke har tid til det, er det bedre enn å bli liggende».

«Du kan og forsøke å legge hodet der føttene var. Det høres rart ut, men det er poenget. Hvis du strever med å sovne er alt som føles rart, bra».

Lag avtaler

Den vanskeligste med å endre et søvnmønster, er at det tar tid. Derfor trenger ungdommene deres hjelp. Dere må være sterke for dem de gangene de selv er for trøtte. Men for at det skal fungere, må dere på forhånd lage konkrete avtaler om hvordan dere skal hjelpe til.

Dette kan for eksempel være:

«Jeg er glad i deg og har lyst til å hjelpe deg. Men vi må bli enige om hvordan jeg kan hjelpe. Ellers kommer det bare til å ende med krangel. Derfor trenger vi noen klare avtaler.»

«Så hva hadde vært en fin måte for meg å hjelpe deg med søvnproblemene dine? Hva trenger du fra meg? Jeg skal stille opp, men jeg må gjøre det på en måte som du er ok med.»

«Så må du huske på at jeg gjør det fordi jeg er glad i deg og har lovet å hjelpe til for at du skal sove bedre og få det bedre».

Slike samtaler er en god start.