Lange middagsselskaper, overnattingsbesøk og gaveutveksling. Julen betyr for de fleste sosialt samvær med familie og slekt. Mange av dem tilbringer en kanskje ikke så mye tid med ellers i året, og juledagene kan fort oppleves som i overkant intense.

Er du blant dem som frykter at det vil oppstå gnisninger i tiden som er ment å være full av glede? Da er du ikke alene, skal vi tro ekspertene.

Saken ble opprinnelig publisert i 2018, men er oppdatert for nye lesere.

– Det er ikke uvanlig at julen også er høytid for problemer. De små utfordringene forstørres og forsterkes fordi dagene er så intense. Ofte har vi forventninger til at julen skal bli hyggelig. Når forventningene ikke står til realiteten, blir skuffelsen desto større, forteller familieterapeut Thomas Winther.

Også samlivsterapeut Kate Elin Søyland opplever at julen er et tema i terapirommet. Hun mener sosiale medier kan bidra til både forventnings- og kjøpepress.

– Mange forteller i terapirommet at det faktisk også har vært litt befriende med koronareglene. «Festbremsen» har dempet noe av det ytre julestresset.

VIS MÅTEHOLD: Et tips for å bevare familiefreden, er å være måteholden med alkohol. – Frustrasjon og sinne forverres ved alkoholinntak. Vet du med deg selv at julen kan bli utfordrende, kan det derfor være greit å hoppe over noen glass for ikke å havne i vanskelige situasjoner som du senere vil angre på, sier familieterapeut Thomas Winther. Foto: Privat

Tenk på hva du kan gjøre

Deres fremste tips er å tenke på hva du kan gjøre med situasjonen.

– Hva kan du gjøre for at ting skal bli bedre? Prøv å opptre med vennlighet og et smil, kanskje blir du overrasket over responsen. Går du inn i situasjonen med en sur mine, vil du sannsynligvis bli møtt på samme måte. Husk at du ikke kan endre andre enn deg selv, sier Winther.

Søyland er enig i at mye handler om hvordan en selv velger å takle høytiden.

– Det viktigste er kanskje å forstå at du kan være med å redde julen. Hvordan vi tenker og kommuniserer, påvirker i positiv eller negativ retning. Bestem deg for at du selv skal bidra med noe positivt.

STRESS NED: Finn ut hva som stresser deg i julen, råder samlivsterapeut Kate Elin Søyland. – Noen tar for eksempel fri fra sosiale medier og har i stedet det levende samspillet og relasjonene i fokus. Foto: Liubov Mikheeva

Vær raus og svelg noen kameler

Så hva kan en konkret gjøre for å bidra til god stemning i julen? Søyland har ett råd hun vet virker.

– Vær raus! Ikke la hverdagsirritasjon ødelegge julen. Har du avklart forventningene og tenkt gjennom mulige floker på forhånd, er det langt lettere å være den som redder julekvelden. Du kan for eksempel tilby deg å ta oppvasken eller leke med barna i stedet for å sitte og irritere deg. Ta initiativ til å gå en tur for å lufte både hodet og beina.

Winther minner om viktigheten av å svelge noen kameler.

– Sannsynligheten er liten for at du trenger å være sammen med vedkommende resten av året. Gjør det du kan for ikke å lage dårlig stemning for de andre som er til stede.

– Er det greit å si at en ikke ønsker å feire jul sammen med enkelte?

– Si heller at du er bekymret for stemningen, at dere dette året ønsker å feire jul hjemme, eller lignende. Selvsagt er det lov å skjerme seg dersom en tenker at vedkommende vil ødelegge julen, sier Søyland.

Winther mener det kommer an på konteksten.

– Er det for eksempel snakk om å feire julen sammen med eksen og tidligere svigerfamilie på grunn av felles barn, må en i mange tilfeller bite det i seg. I andre tilfeller, der en vet at julen vil bli vanskelig å takle for begge parter, kan det være greit.

Be om unnskyldning

Dersom den dårlige stemningen først har utviklet seg til en konflikt, kan de små ordene være redningen.

– Ta det opp etterpå og spør vedkommende om det går bra og om han eller hun vil snakke om det som skjedde. Si gjerne «beklager om jeg såret deg, det var ikke meningen». La den andre få prate ut, det renser luften. Ofte handler det om misforståelser. Ikke vent på at den andre skal ta tak i det, råder Søyland.

Winther oppfordrer til å legge konflikten død og heller ta diskusjonen opp igjen på et senere tidspunkt.

– På den måten unngår du å ødelegge julen for deg og de andre som er til stede. Kanskje kan det være en idé å skrive en mail for å få ordlagt seg på best mulig måte, avslutter han.